«Λόγω κάποιων ανθρώπων, όπως η Νατάλια Γκορμπανέφσκαγια, εσείς κι εγώ είμαστε ζωντανοί κι ελεύθεροι να κυκλοφορούμε στον πλανήτη»: Με αυτά τα λόγια η Τζόαν Μπαέζ προλόγισε σε συναυλία του 1976, το τραγούδι της, «Νατάλια»...
Ηταν 25 Αυγούστου του 1968, όταν η Νατάλια Γκορμπανέφσκαγια, ποιήτρια και ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ειρήνης, δε δίστασε να σταθεί στην Κόκκινη Πλατεία μαζί με άλλους επτά συναγωνιστές και να διαδηλώσει κατά της εισβολής του Κόκκινου Στρατού στην Πράγα. Με πανό που έγραφαν «Κάτω τα χέρια από την Τσεχοσλοβακία», η Νατάλια και οι σύντροφοί της όρθωσαν ανάστημα ενάντια στην αποστολή των σοβιετικών στρατευμάτων για την καταστολή της «ρεφορμιστικής Ανοιξης της Πράγας», μέχρι που πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών «φρόντισαν ώστε να διαλυθούν ησύχως».


Η Νατάλια Γκορμπανέφσκαγια, ήδη «σεσημασμένη» για το καθεστώς, καθώς τα ποιήματά της καυτηρίαζαν τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σοβιετική Ενωση, συνελήφθη στα τέλη του 1969 και με διάγνωση «ψυχικής διαταραχής” από το -τότε- περίφημο Ινστιτούτο Serbsky της Μόσχας, τον Ιούλιο του 1970 μεταφέρθηκε (ενώ ήταν έγκυος) σε ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Καζάν. Λίγο αργότερα επέστρεψε σε μια από τις πλέον κακόφημες φυλακές της Μόσχας, όπου πέρασε πάνω από ένα χρόνο.
Γεννήθηκε στη Μόσχα το 1936, σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Λένινγκραντ και εργάστηκε ως βιβλιοθηκάριος και μεταφράστρια. Ηταν ιδρυτικό μέλος στο περιοδικό «Το Χρονικό της επικαιρότητας» , στις σελίδες του οποίου δημοσίευσε όλα τα θέματα περί καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σοβιετική Ενωση, για πάνω από 15 χρόνια.
Το 1975 η Γκορμπανέφσκαγια έφυγε για το Παρίσι, όπου εργάστηκε μέχρι το 2003 στην εφημερίδα για τους μετανάστες « Kontinent» ενώ έγινε ανταποκρίτρια στην ρωσική υπηρεσία Radio Free Europe. Στη Γαλλία έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής της, καθώς, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Colta.ru, η Νατάλια άφησε χθες την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 77 ετών, στο διαμέρισμά της, στην Πόλη του Φωτός. Eχει συγγράψει δεκάδες ποιητικές συλλογές ενώ μετέφρασε λογοτεχνικά έργα από τα πολωνικά, τα τσέχικα, τα σλοβάκικα και τα γαλλικά.


Πηγή: RIA Novosti