Ετικέτες

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Αδελφοί Σενκ: Οι ιδρυτές του Χόλυγουντ
Οι Λούις Μάιερ και Νιίκολας Σενκ στο αεροδρόμιο LaGuardia. Ο Σενκ ήρθε στο αεροδρόμιο για να πει αντίο στον Μάιερ, ο οποίος εφεύγε για το Χόλιγουντ. Πηγή: Getty Images/Foto Bank
Αρκετοί είναι οι αστέρες του Χόλυγουντ που έχουν ρωσικές ρίζες. Τη γιαγιά του Λεονάρντο Ντι Κάπριο, την έλεγαν Ελιζαβέτα Σμιρνόβα, η Μίλα Κούνις και η Μίλα Γιόβοβιτς μιλούν ρωσικά, καθώς πέρασαν την παιδική τους ηλικία στην ΕΣΣΔ. Αλλά και μεταξύ εκείνων που δημιούργησαν το Χόλυγουντ, υπάρχουν αρκετοί προερχόμενοι από τη Ρωσία. Από τους πιο γνωστούς, είναι οι αδερφοί Σενκ. Ο Νικ Σενκ ηγείτο της MGM, ενώ ο Τζόζεφ Σενκ ήταν εκ των ιδρυτών της κινηματογραφικής ακαδημίας.

Οι δυο αυτές κλασικές μορφές στο χώρο της κινηματογραφικής παραγωγής του Χόλυγουντ, μεγάλωσαν σε μια κωμόπολη του Βόλγα, το Ρίμπινσκ. Ο πατέρας τους, Χάιμ Σέινκερ, εργαζόταν υπάλληλος σε ναυτιλιακή εταιρία. Όπως αρκετοί Εβραίοι της Ρωσικής αυτοκρατορίας στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα, οι Σέινκερ μετανάστευσαν στην Αμερική. Εγκαταστάθηκαν στο Lower East Side της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια μετακόμισαν στο Χάρλεμ. Το επώνυμό τους το συντόμευσαν σε Σενκ, κάνοντάς το πιο αμερικανικό. Αντίστοιχα, τα ονόματα Νικολάι και Ιωσήφ έγιναν Νικ και Τζο.
Πλανώδιοι πωλητές εφημερίδων
Στη Ν.Υόρκη, αρχικά πωλούσαν εφημερίδες στο δρόμο. Κάποτε στον σιδηροδρομικό σταθμό παρατήρησαν ότι εκατοντάδες άνθρωποι εκεί δεν είχαν τι να κάνουν για να περάσουν την ώρα τους. Τα αδέρφια νοίκιασαν ένα σημείο που πωλούνταν μπίρες και επινόησαν για το κοινό ορισμένες απλές ψυχαγωγίες. Εκεί γνωρίστηκαν με τον Μάρκους Λόου, υπεύθυνο σε οργανωτικά θέματα ενός θεάτρου, και κατόπιν ιδιοκτήτη κινηματογραφικού στούντιο, το οποίο σήμερα γνωρίζουμε ως Metro-Goldwyn-Mayer.
Και τα δυο αδέρφια τελικά έγιναν ιδιοκτήτες μεγάλων κινηματογραφικών εταιριών. Ο Νικ συνεργάστηκε με τον Λόου και έγινε επικεφαλής της Metro-Goldwyn-Mayer. Το 1932 διοικούσε πλέον μια ολόκληρη αυτοκρατορία που αποτελούταν από ένα δίκτυο αναπτυσσόμενων κινηματογράφων και από την κινηματογραφική εταιρία MGM. Έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ.
Καθιέρωσε το Οσκαρ
Την εποχή του βουβού κινηματογράφου στις ταινίες της Metro-Goldwyn-Mayer έλαμπε η Γκρέτα Γκάρμπο, και σε εκείνον με ήχο η Κάθριν Χέπμπορν και η Βίβιαν Λη, ο Κλαρκ Γκέιμπλ και ο Φρεντ Αστέρ. Οι ταινίες της MGM κέρδισαν περισσότερα από 200 Όσκαρ. Ανάμεσα στα αριστουργήματα της εταιρίας ήταν ο «Μάγος του Οζ», «Όσα παίρνει ο άνεμος», «Τραγουδώντας στη βροχή», τα κινούμενα σχέδια Τομ και Τζέρι και άλλα αιώνια κλασσικά έργα. Ο Νικ Σενκ ήταν ένας δυναμικός και ταλαντούχος διευθυντής, ικανός να διατηρεί άρτια την οργάνωση της γιγάντιας εταιρίας, ακόμη και την εποχή της Μεγάλης ύφεσης.



Ο Τζόζεφ άφησε τον αδελφό του με τον Λόου και κατευθύνθηκε στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ. Το 1925 έγινε αντιπρόεδρος του ανεξάρτητου κινηματογραφικού στούντιο United Artists, το οποίο είχαν ιδρύσει τα αστέρια του βουβού κινηματογράφου Τσάρλι Τσάπλιν, Μαίρη Πίκφορντ, Ντάγκλας Φέρμπανκς και ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Γκρίφιθ. Ύστερα από σχεδόν μια δεκαετία, ίδρυσε την εταιρία 20th Centure picture.
Ο Τζόζεφ Σενκ έγινε ένας από του ιδρυτές της αμερικανικής κινηματογραφικής ακαδημίας, η οποία καθιέρωσε το πιο επίζηλο κινηματογραφικό βραβείο Όσκαρ. Αποφασιστικός ήταν ο ρόλος του και όσον αφορά την τύχη της Μέριλιν Μονρόε. Ο Τζο ερωτεύτηκε την ηθοποιό όταν αυτή εμφανίστηκε στο στούντιο το 1946 και τη βοήθησε στην καριέρα της. Το 1952, ο Τζο έλαβε το Όσκαρ σε αναγνώριση της σημαντικής συμβολής του στην ανάπτυξη της βιομηχανίας του κινηματογράφου, καθώς και ένα αστέρι στη Λεωφόρο της δόξας του Χόλυγουντ.
Στη Ρωσία, οι αδελφοί Σενκ έγιναν γνωστοί μόλις τη δεκαετία του ΄90, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Πράγμα φυσιολογικό. Όταν υπήρχε ακόμη το σιδηρούν παραπέτασμα, δεν ήταν συνηθισμένο να αποκτούν φήμη «ύποπτες» προσωπικότητες. Σήμερα πλέον, στην πόλη Ρίμπινσκ έχει τοποθετηθεί μια αναμνηστική πλάκα στην οποία οδηγούν τους τουρίστες που ταξιδεύουν με τα ποταμόπλοια στο Βόλγα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου