Το χρήμα έχει γίνει τα τελευταία είκοσι χρόνια ένα από τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης της κοινωνικής θέσης στη Ρωσία. Αυτό οδήγησε στην εμφάνιση νέων λέξεων και στην αλλαγή του νοήματος παλαιών.

Από τις πιο διαδεδομένες -ίσως- λέξεις στη Ρωσία, είναι ο «Οligárh» («Ολιγάρχης»). Άλλοτε τη συναντούσε κανείς στα κείμενα ιστορίας, αυτή όμως πλέον έχει εισαχθεί στη σύγχρονη γλώσσα και η έννοιά της έχει διευρυνθεί. Ολιγάρχες σήμερα δεν αποκαλούν απαραίτητα τους ανθρώπους στην εξουσία, αλλά τους πολύ πλούσιους, όπως τους βιομήχανους, τους ιδιοκτήτες μεγάλων επιχειρήσεων, κ.ο.κ.. Ωστόσο, μεταξύ των Ολιγαρχών υπάρχουν διαβαθμίσεις Οι περιουσίες των πλουσιότερων είναι δισεκατομμύρια δολάρια, και αν τα υπάρχοντα κάποιου δεν φτάνουν -τουλάχιστον- το ένα εκατομμύριο, αυτόν, τον αποκαλούν μερικές φορές ειρωνικά «Ολιγάρχη light».
Στη συνείδηση της κοινής γνώμης, ο Ολιγάρχης υποχρεωτικά πρέπει να διαθέτει ένα αρχοντικό στην περιοχή της λεωφόρου Ρουμπλιόβσκι, στα προάστια της Μόσχας. Η ονομασία αυτής της περιοχής, «Ρουμπλιόβκα», έγινε συνώνυμο και σύμβολο ότι κάποιος ανήκει στη νέα ελίτ. Την ίδια στιγμή, αυτοί που δεν είναι Ολιγάρχες, αλλά απλώς άνθρωποι ευκατάστατοι, για τους οποίους η «Ρουμπλιόβκα» δεν είναι μέσα στις δυνατότητές τους, κτίζουν τα σπίτια τους στην περιοχή μιας άλλης λεωφόρου, που και αυτή βρίσκεται στον δυτικό τομέα της πόλης, στη Νουβορίζσκοε. Η ονομασία «Λεωφόρος Νουβορίζσκοε», μπορεί να εκληφθεί και ως «Νουβορίσκοε», δηλαδή «Λεωφόρος των Νουβόρισι» («των νεόπλουτων»). Κάτι που βρίσκεται πολύ κοντά στην  αλήθεια.