Ετικέτες

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ κβαντικής μνήμης


Μία εύθραυστη κβαντική κατάσταση κατάφερε να κρατηθεί σταθερή επί 39 λεπτά σε συνθήκες δωματίου και επί τρεις ώρες σε κρυογονικές θερμοκρασίες, με τους επιστήμονες να σπάνε το παγκόσμιο ρεκόρ κβαντικής μνήμης και να ξεπερνούν ακόμα ένα σημαντικό εμπόδιο για τη δημιουργία υπερταχύτατων κβαντικών υπολογιστών.
Οι κβαντικές μονάδες πληροφορίας (qubits) παρέμειναν σταθερές για χρόνο σχεδόν 100 φορές μεγαλύτερο από ό,τι είχαν πετύχει επιστήμονες έως τώρα. Το προηγούμενο ανεπίσημο -ελλείψει κβαντικού βιβλίου Γκίνες- ρεκόρ ήταν 25 δευτερόλεπτα σε συνθήκες δωματίου και 3 λεπτά σε κρυογονικές συνθήκες, και επετεύχθη από τον δρ. Thaddeus Ladd του πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Το επίτευγμα ανήκει σε μία διεθνή επιστημονική ομάδα από τον Καναδά, τη Βρετανία και τη Γερμανία, με επικεφαλής τον Mike Thewalt του καναδέζικου πανεπιστημίου Simon Fraser, που ανακοίνωσαν το νέο ρεκόρ στο περιοδικό «Science».
Στους συμβατικούς υπολογιστές, τα bits δεδομένων μπορούν να έχουν μόνο δύο πιθανές τιμές, «0» και «1». Στο κβαντικό σύστημα, όμως, τα qubits μπορούν να πάρουν ταυτόχρονα και τις δύο τιμές, γι’ αυτό και ο κβαντικός υπολογιστής μπορεί να κάνει παράλληλα πολλαπλούς υπολογισμούς.
Το πρόβλημα, ωστόσο, με τα qubits είναι πως είναι υπερβολικά ασταθή. Οι τυπικές συσκευές «ξεχνούν» σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.
Στο συγκεκριμένο πείραμα, η επιστημονική ομάδα κωδικοποίησε την πληροφορία στους πυρήνες ατόμων φωσφόρου μέσα σε κρύσταλλο πυριτίου και η όλη προετοιμασία του δείγματος πραγματοποιήθηκε στους -269ο C, κοντά στο απόλυτο μηδέν.
Σύμφωνα με τη Stephanie Simmons του Τμήματος Υλικών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τα κβαντικά συστήματα πληροφορικής μπορούν στο μέλλον να φέρουν πραγματική επανάσταση στο πεδίο των υπολογιστών αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές τεχνικές δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν, προτού καταστεί εφικτό να εκτελεστούν μεγάλης κλίμακας κβαντικοί υπολογισμοί.
Πηγή :  enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου