Ετικέτες

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Έντονα αντιδρά η ελληνοαμερικανική κοινότητα στις δηλώσεις Ερντογάν




erd
Την έντονη αντίδραση της ελληνοαμερικανικής κοινότητας έχει προκαλέσει το σχόλιο του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κιμπρίς», στην οποία φέρεται να δήλωσε ότι «Δεν υπάρχει χώρα με το όνομα Κύπρος, αλλά μια τοπική διοίκηση στο νότιο μέρος του νησιού».

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην “Φωνή της Αμερικής”, η ΑΧΕΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει έντονα την δήλωση του Tούρκου πρωθυπουργού και αναφέρει ότι έστειλε επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, μέσω της οποίας εκφράζει την «βαθιά της ανησυχία και τον προβληματισμό».
«Η δήλωση του κ. Ερντογάν, κατά την γνώμη μας, είναι εριστική και προσβλητική απέναντι σε μια χώρα που είναι στενός σύμμαχος και φίλος των ΗΠΑ, όπως η Δημοκρατία της Κύπρου, αλλά και τους πολίτες της», αναφέρει ο πρόεδρος της οργάνωσης Άντονι Κουζούνης.
Παράλληλα, στην επιστολή της ΑΧΕΠΑ προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ζητείται να τεθεί το θέμα αυτό στην επόμενη συνάντηση που θα έχουν Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι.
Σε άλλη ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (AHI), ο πρόεδρος της οργάνωσης Νίκ Λαριγγάκης, αναφέρει ότι η δήλωση του κ. Ερντογάν είναι «εξοργιστική και εμπρηστική» και προσθέτει ότι «η Δημοκρατία της Κύπρου διαθέτει μια διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, είναι μέλος των ΗΕ και της ΕΕ, ενώ συμμετέχει και σε αμέτρητους άλλους διεθνείς οργανισμούς όπως το ΔΝΤ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας κοκ».
Από την πλευρά της η νεοσυσταθείσα οργάνωση “Hellenic American Leadership Council” (HALC), φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της άρθρο που υπογράφει η Γεωργία Λογοθέτη, δικηγόρος και μέλος του HALC, με τίτλο «Ναι, υπάρχει Κύπρος κ. Ερντογάν».
Στο άρθρο αυτό αναφέρεται ότι «η άρνηση του κ. Ερντογάν να αποδεχθεί την νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αποτελεί αλλαγή τακτικής, ωστόσο υπογραμμίζει την έλλειψη καλής πίστης για τον επικείμενο νέο γύρο συνομιλιών που προωθούν τα Ηνωμένα Έθνη».
Read more: http://www.newsbomb.gr/ethnika/story/370585/entona-antidra-i-ellinoamerikaniki-koinotita-stis-diloseis-erntogan#ixzz2knxRB1I5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου