Τα υπολογιστικά προγράμματα και οι τεχνολογίες επεξεργασίας δεδομένων της Yandex, όπως για παράδειγμα η τεχνολογία μηχανικής μάθησης «Matrixnet», αποτελούν πλέον εργαλείο και για τους επιστήμονες του Ευρωπαϊκού  Οργανισμού  Ατομικών Ερευνών, ενώ η Yandex, θα μπορέσει να τελειοποιήσει τις τεχνολογίες της, μέσω της ευρείας πρόσβασης στα αποτελέσματα των πειραμάτων.
Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Yandex Αρκάντι Βολόζ, στη διάρκεια του συνεδρίου τεχνολογικών καινοτομιών DLD που διεξήχθη στις 20-22 Ιανουαρίου στο Μόναχο, «οι μέθοδοι μηχανικής μάθησης που εφαρμόζουμε για τις καθημερινές εντολές στα smartphones ή στους επιτραπέζιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, είναι κατάλληλες για πιο σοβαρά πράγματα. Οι ίδιοι αλγόριθμοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αναζήτηση του μποζονίου Higgs».
Ο CERN έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιεί την τεχνολογία «Matrixnet» για την ανάλυση της διάσπασης του μεσονίου (ασταθή στοιχειώδη σωματίδια), και μελλοντικά προβλέπεται η επέκταση του πεδίου χρήσης του. Για την ώρα, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν το «Matrixnet» με την υποστήριξη των ειδικών της ρωσικής εταιρίας, ενώ σχεδιάζεται να αναπτυχθεί υπηρεσία η οποία θα επιτρέψει στο προσωπικό του CERN να χρησιμοποιεί αυτόνομα τη συγκεκριμένη τεχνολογία.
Η Yandex είχε αρχίσει να συνεργάζεται με τον CERN από το 2011, χορηγώντας στους επιστήμονες του τελευταίου υπολογιστικά προγράμματα. Τον Απρίλιο του 2012 οι ειδικοί της Yandex ανέπτυξαν για λογαριασμό του CERN μια υπηρεσία αναζήτησης που επιτρέπει την ταχύτερη εξεύρεση των απαραίτητων πληροφοριών για πειράματα στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων. Το CERN openlab συνεργάζεται και με άλλες εταιρίες τεχνολογιών πληροφορικής, όπως για παράδειγμα την Intel.