Ετικέτες

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Δημιουργία Γερμανοπολωνικού κράτους προτείνει ο Βαλέσα



ΣΕ ΛΙΓΟ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ LEGO

Σάλο προκαλεί στην Πολωνία η πρόταση του Λεχ Βαλέσα για δημιουργία ενός Γερμανοπολωνικού κράτους.

Δημιουργία Γερμανοπολωνικού κράτους προτείνει ο Βαλέσα

«Πρέπει να επεκτείνουμε την οικονομική και αμυντική μας συνεργασία καθώς και άλλες δομές για να δημιουργήσουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό κράτος συγκροτούμενο από την Πολωνία και τη Γερμανία» δήλωσε την Τρίτη o πρωτεργάτης του Κινήματος Αλληλεγγύης και πρώην πρόεδρος της χώρας, σύμφωνα με το Ρωσικό πρακτορείο Itar Tass.


«Έχουμε διανύσει τόσο μεγάλη πρόοδο σε τεχνολογικά θέματα που δεν χρειάζεται πλέον να περιοριζόμαστε στα στενά σύνορα της χώρας μας» δήλωσε.

Ο Βαλέσα πρόσθεσε ότι σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, οι Πολωνοί δεν θα έπρεπε να επιτρέπουν στο παρελθόν να επηρεάζει την γνώμη τους για τη Γερμανία.

«Αυτή τη στιγμή, οι διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης των πραγμάτων και τα διαφορετικά συστήματα μας κρατούν πίσω, βαθμιαία όμως τα πάντα θα ευθυγραμμιστούν και τα κράτη θα γίνουν σαν τουβλάκια των Lego» δήλωσε ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης πολωνός ηγέτης.

Ο Βαλέσα, αναγνώρισε πως πολλοί Πολωνοί φέρουν ακόμη βαθιά τα σημάδια της ναζιστικής εισβολής το 1939, εκτιμώντας όμως πως η ώρα για συγχώρεση έχει έλθει.

«Μετά τον πόλεμο, η Γερμανία ομολόγησε για όλα τα βρώμικα κόλπα της» είπε ο διατελέσας από το 1990 μέχρι το 1995 πρόεδρος της χώρας: «Είναι αναγκαίο χαράξουμε μια γραμμή με το παρελθόν, ακόμη κι αν οι άνθρωποι έκαναν κάτι κακό. Μέχρι να το κάνουμε, οι πληγές δε θα επουλωθούν».
Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου