Ετικέτες

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Οι Έλληνες έκοψαν το φαγητό;



Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, το 2012 υπήρξε συρρίκνωση της συνολικής αγοράς του λιανεμπορίου τροφίμων κατά 12,4% σε σχέση με το 2011. Η μείωση του τζίρου ήταν 2,7 δισ. ευρώ.
Πριν βιαστούμε να φτάσουμε στο συμπέρασμα πως οι Έλληνες πεθαίνουν της πείνας -και χωρίς να αμφισβητώ πως υπάρχουν πολλές οικογένειες που αναγκάστηκαν να μειώσουν το φαγητό τους-, θα πρέπει να μάθουμε πόσοι Έλληνες πήραν ξανά στα χέρια τους ένα μέρος της καθημερινής τους διατροφής.
Αυτή η έρευνα θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον.


Τόσο το φετινό όσο και το περσινό καλοκαίρι, είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω με τα ίδια μου τα μάτια πως πολλοί Έλληνες στην περιφέρεια φύτεψαν ξανά τους κήπους τους.
Ένας μικρός κήπος λίγων τετραγωνικών μέτρων αρκεί για να παρέχει σε μια οικογένεια ντομάτες, αγγούρια, κολοκύθια, μελιτζάνες κλπ.
Επίσης, διαπίστωσα πως αρκετοί αγόρασαν ένα μοσχαράκι για να το μεγαλώσουν, ώστε αφενός να βγάλουν το κρέας της χρονιάς για την οικογένειά τους και αφετέρου να πουλήσουν το κρέας που δεν χρειάζονται.
Αν έχεις όλα αυτά, δεν πεινάς. Ίσα-ίσα.
Επίσης, οι Έλληνες της περιφέρειας ανταλλάσσουν τρόφιμα, ενώ δεν ξεχνούν τους φίλους τους και τους συγγενείς τους στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις.
Οι Έλληνες τρέφονταν και πριν δημιουργηθούν τα σούπερ μάρκετ.
Η Ελλάδα είναι μια πλούσια χώρα. Αλλά το έχουμε ξεχάσει.
Από παιδιά, ακούμε συνέχεια για την Ελλάδα που είναι Ψωροκώσταινα.
Η Ψωροκώσταινα είναι στα μυαλό σας. Το φτωχό.

by pitsirikos.net
Η φωτογραφία είναι από τον κήπο μου, στο σπίτι μου, εδώ στη Βουλγαρία. Για πρώτη φορά στη ζωή μου έσπειρα ντομάτες, αγγούρια, μελιτζάνες, πράσινες πιπεριές, μαϊντανό, βασιλικό και μπόλικο δυόσμο. Έπιασαν όλα!!!
Είμαι τυχερός γιατί ο κήπος μου έχει 9 κληματαριές(θα κάνουμε και ρακή), 7 κερασιές, μηλιές, αχλαδιά, κυδωνιά, δαμασκηνιές. 
Έκανα τις σάλτσες μου για το χειμώνα, έκανα αγγουράκια τουρσί, γλυκά του κουταλιού από τα φρούτα, μάζεψα μπόλικο δυόσμο για τσάι και για το φαγητό, έβαλα στην κατάψυξη πιπεριές και γενικώς…οργανώθηκα για το χειμώνα.
Τώρα προετοιμάζω το χώμα για να δεχθεί τα χειμερινά οπωροκηπευτικά (σκέφτομαι να σπείρω μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι και μαρούλι.
Εμείς οι Έλληνες έχουμε το προτέρημα να είμαστε τα πειραματόζωα ενός τεραστίων διαστάσεων οικονομικοπολιτικού πειράματος. 
Πειράματα δε γίνονται όμως μόνο σε εμάς.
Στις ΗΠΑ εδώ και μερικούς μήνες απαγόρευσαν δια ροπάλου και δια νόμου την καλλιέργεια των ιδιωτικών λαχανόκηπων.
Αυτό που έκανα δηλαδή φέτος στον κήπο μου στις ΗΠΑ απαγορεύεται.
Σπείρετε όλοι γιατί κι αυτό θα μας το απαγορεύσουν…
by ago

προσπαθώντας μπορούμε καλύτερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου