Ετικέτες

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Financial Times: H Ελλάδα μοιάζει στο Ντιτρόιτ- Τα πέντε βασικά σημεία που οδήγησαν τις δύο οικονομίες σε χρεοκοπία


Financial Times: H Ελλάδα μοιάζει στο Ντιτρόιτ- Τα πέντε βασικά σημεία που οδήγησαν τις δύο οικονομίες σε χρεοκοπία
Για την ομοιότητα της τραγικής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η αμερικανική πολιτεία Ντιτρόιτ με την αντίστοιχη κατάσταση στην Ελλάδα αναφέρονται οι Financial Times, οι οποίοι παραθέτουν τα πέντε κοινά στοιχεία που έχουν οι δύο οικονομίες.
Σε άρθρο των FT με τίτλο «μαθήματα από την Ελλάδα και το Ντιτρόιτ», γίνεται αναφορά σε πέντε κοινά σημεία τα οποία έχουν οι δύο οικονομίες οι οποίες οδηγήθηκαν σε βαθιά ύφεση, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να επανακάμψουν.

  • Το πρώτο κοινό σημείο που εντοπίζουν οι Financial Times, είναι πως «αδιαμφισβήτητα και η Ελλάδα και το Ντιτρόιτ έχουν χρεοκοπήσει. Η Ελλάδα έχει κάνει μερική αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ το Ντιτρόιτ έχει υποβάλλει αίτηση για δημοτική προστασία χρεοκοπίας».
  • Δεύτερο κοινό στοιχείο, είναι το γεγονός πως «ούτε η Ελλάδα ούτε το Ντιτρόιτ έχουν επωφεληθεί σε επαρκή κλίμακα από την οικονομική βοήθεια. Η Ελλάδα λαμβάνει κεφάλαια από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., αλλά και δάνεια για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους της. Στο Ντιτρόιτ, οικονομικές λειτουργίες όπως η ασφάλιση ανεργίας και η εκπαίδευση, υποστηρίζονται από το κράτος και τις ομοσπονδιακές κυβερνήσεις. Ωστόσο αυτά τα μέτρα, δεν επαρκούν για αντιστρέψουν την παρακμή της. Οταν οι επιχειρήσεις και οι πολίτες φεύγουν, η πόλη χάνει αναντικατάστατα φορολογικά έσοδα».
  • Τρίτο κοινό σημείο σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι η μετανάστευση των κατοίκων, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να συνεχίζεται η παρακμή των δύο οικονομιών επισημαίνουν οι Financial Times. «Εάν μια περιοχή έχει χτυπηθεί από την ανεργία, οι πολίτες τα μαζεύουν και ψάχνουν να βρουν αλλού την τύχη τους. Αυτό θα αρχίσει να συμβαίνει και στην Ευρωζώνη. Στην Ιρλανδία ήδη το κύμα μετανάστευσης είναι στα υψηλότερα επίπεδα από το 1980. Αλλά εάν όλοι οι ταλαντούχοι άνθρωποι μεταναστεύσουν -κάτι που γίνεται στην Ιρλανδία και την Ελλάδα-, οι πιθανότητες για επιστροφή στην ανάπτυξη εκμηδενίζονται, κυρίως με την απουσία οποιασδήποτε μορφής κινήτρων. Η μόνιμη παρακμή μιας πόλης όπως το Ντιτρόιτ, είναι το τίμημα που πληρώνεται για την μετανάστευση λόγω ανεργίας».
  • Το τέταρτο σημείο ταύτισης της Ελλάδας με το Ντιτρόιτ σύμφωνα με τους FT, είναι πως «η μείωση των μισθών δεν φέρνουν πίσω την ισορροπία. Οταν εξαφανίστηκαν τα συνδικάτα εργατών στο Ντιτρόιτ, οι μισθοί έπεσαν: Ωστόσο η ανεργία παραμένει υψηλή, καθώς το 2009 έφτασε το 27,8%- σχεδόν όσο έχει η Ελλάδα σήμερα».
  • Το πέμπτο και τελευταίο κοινό της ελληνικής οικονομίας με αυτήν του Ντιτρόιτ, είναι «το γεγονός πως και στις δύο περιπτώσεις οι αισιόδοξοι συνέχιζαν να προβλέπουν πως η επαναφορά είναι στη γωνία. Στο Ντιτρόιτ, η πρόβλεψη αυτή συμπίπτει συνήθως με κάποια καλή εμφάνιση της ομάδας του μπέιζμπολ Detroit Tigers, ενώ στην Ελλάδα αυτό συνήθως ακούγεται σε μια ιστορία που μοιάζει με ανέκδοτο. Επίσημες προβλέψεις από την Κομισόν, πολύ συχνά έκαναν λάθος όταν υποστήριζαν πως η κατάσταση θα άλλαζε σύντομα».
Μετά την παρουσία των κοινών σημείων, το δημοσίευμα κλείνει επισημαίνοντας πως υπάρχει το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, αλλά ακόμη και εάν τέτοιο δεν συμβεί, «υπάρχει η δυνατότητα της εξόδου από το ευρώ. Αλλά είναι δύσκολο να κάνει κάτι τέτοιο η Αθήνα ακόμη και εάν θα ήταν ευεργετικό γι αυτήν, καθώς οι πολιτικές παράγοντες μπορεί να υπερισχύσουν», υποστηρίζουν οι Financial Times.
Πηγή: www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου