Ετικέτες

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Γαλλία, ΗΠΑ και Βρετανία υπέρ “ισχυρής και υποχρεωτικού χαρακτήρα” συμφωνίας στον ΟΗΕ για τα χημικά



16.09.13
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ θεωρούν “κρίσιμης σημασίας” την επίτευξη συμφωνίας επί “ισχυρής και υποχρεωτικού χαρακτήρα” απόφασης του ΟΗΕ για τη Συρία, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.
Κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, ζήτησαν να υπάρξει ένα “συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα” για τον έλεγχο και την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του συριακού καθεστώτος.

Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι οι τρεις σύμμαχοι πρέπει “να τηρήσουν την αυστηρή γραμμή που επέτρεψε την εκκίνηση αυτής της διπλωματικής διαδικασίας”, έγινε γνωστό από το περιβάλλον του.
“Αν ο Άσαντ δεν συμμορφωθεί προς τους όρους αυτού του πλαισίου, συμφωνήσαμε όλοι – και αυτό περιλαμβάνει και τη Ρωσία – ότι θα υπάρξουν συνέπειες”, δήλωσε ο Κέρι.
Ο Φαμπιούς προειδοποίησε για “σοβαρές συνέπειες” αν το συριακό καθεστώς δεν σεβαστεί τις υποσχέσεις του για τα χημικά όπλα, ενώ ανακοίνωσε επίσης ότι ενισχύεται η στήριξη της συριακής αντιπολίτευσης.

“Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, θέλουμε να πετύχουμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την έκδοση μέσα στις επόμενες ημέρες μιας ισχυρής απόφασης”, δήλωσε ο γάλλος υπουργός στη διάρκεια αυτής της συνέντευξης Τύπου. “Μιας απόφασης η οποία θα προβλέπει ασφαλώς σοβαρές συνέπειες αν δεν εφαρμοστεί”, υπογράμμισε ο Φαμπιούς.
“Ασκείται πίεση σ’ αυτούς (στο καθεστώς της Δαμασκού) για να εφαρμόσουν πλήρως αυτή τη συμφωνία. Ο κόσμος πρέπει να είναι έτοιμος να εξαγάγει τα συμπεράσματά του αν δεν το κάνουν”, δήλωσε επίσης ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.
Αν ο Άσαντ δεν εφαρμόσει τη συμφωνία για τα (χημικά) όπλα, θα υπάρξουν συνέπειες”, συμφώνησε από την πλευρά του ο Τζον Κέρι. “Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε το συριακό λαό να βγει από το χάος και τη βία”, πρόσθεσε.
Ο Λοράν Φαμπιούς ανακοίνωσε επίσης τη διοργάνωση την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη μιας “μεγάλης διεθνούς συνάντησης γύρω από το συριακό εθνικό συνασπισμό”.
“Πρέπει να δώσουμε στο καθεστώς να καταλάβει ότι δεν υπάρχουν άλλες προοπτικές παρά το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Γνωρίζουμε ότι, για να διαπραγματευθούμε μια πολιτική λύση, χρειάζεται μια ισχυρή αντιπολίτευση. Λογαριάζουμε συνεπώς να ενισχύσουμε επίσης την υποστήριξή μας προς το Συριακό Εθνικό Συνασπισμό”, δήλωσε ο γάλλος υπουργός.
Οι τρεις χώρες επιδιώκουν την επεξεργασία μίας απόφασης στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ “εντός της εβδομάδας”, θεωρώντας ότι το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τη χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου στη Δαμασκό, το οποίο θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα, “θα δημιουργήσει αναμφίβολα μία ευκαιρία για να σημειωθεί πρόοδος” για το θέμα.
“Συμφώνησαν ότι μία απόφαση πρέπει να είναι ισχυρή και να προβλέπει σαφείς προθεσμίες στο πλαίσιο ενός χρονοδιαγράμματος”, έγινε γνωστό από πηγές της προεδρίας.
Πηγή: ΑΠΕ, newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου