Ετικέτες

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Διεθνή ΜΜΕ: «Νεοναζιστική τρομοκρατία στην Ελλάδα»


Φωτογραφία: Αλέξανδρος Κατσής / FosPhotos
Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη, Γιώργο Ρουπακιά, χθες το βράδυ στο Κερατσίνι έχει κάνει τον γύρο των ΜΜΕ σε όλη την Ευρώπη. Οι εφημερίδες κάνουν λόγο για «νεοναζιστική τρομοκρατία στην Ελλάδα», «για κυνήγι αριστερών» και για «ερείσματα για την απαγόρευση της ΧΑ».
Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου τιτλοφορεί το σχετικό της άρθρο: «Δολοφονία αριστερού ακτιβιστή σοκάρει την Ελλάδα».«Εδώ και καιρό», γράφει η εφημερίδα, «η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή βάλει εναντίον μεταναστών, ομοφυλόφιλων και αριστερών. Τώρα ένας οπαδός τους μαχαίρωσε έναν αριστερό ράπερ μετά από μια πολιτική συζήτηση».

«Νεοναζιστική τρομοκρατία στην Ελλάδα. Κυνήγι αριστερών», γράφει η Τageszeitungτου Βερολίνου η οποία σχολιάζει και την παθητική στάση της αστυνομίας, όπως την κατήγγειλε αυτόπτης μάρτυρας.
Η Stuttgarter Zeitung εκφράζει ανησυχίες για το ενδεχόμενο η οικονομική κρίση και τα μέτρα αντιμετώπισής της να οδηγήσουν στη ριζοσπαστικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.«Εάν πει κανείς σε κάποιον αόμματο, ότι ξαφνικά βρήκε το φως του, τότε συχνά το αποδίδει στις προσευχές και θεωρεί ότι η προσευχή φέρνει και την υγεία», επισημαίνει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι «έτσι έχει γίνει και με την Ελλάδα. Η χώρα βρίσκεται στον δρόμο της εξυγίανσης των οικονομικών της, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Σαμαράς. Αλλά η αλήθεια είναι ότι πολλοί Έλληνες έχουν συμφιλιωθεί με την τύχη τους. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις γίνεται σαφές ότι η χώρα είναι διαιρεμένη ανάμεσα στην άκρα δεξιά και στην άκρα αριστερά. Στην τρίτη θέση του πολιτικού χώρου βρίσκεται το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή, στο κέντρο όμως υπάρχει ένα κενό που όλο και μεγαλώνει».
Η αυστριακή Kleine Zeitung υπογραμμίζει ότι στην Ελλάδα αυξάνονται τελευταία τα περιστατικά ακροδεξιάς βίας.
Ο βρετανικός Guardian γράφει σχετικά: «Σε μια ατμόσφαιρα που έχει γίνει απίστευτα πολωμένη εξαιτίας της οικονομικής απόγνωσης – και της αυξανόμενης υποστήριξης της Χρυσής Αυγής – οι αντιδράσεις ήταν έντονες. Εκατοντάδες αντιφασίστες συγκεντρώθηκαν στο σημείο της δολοφονίας μέσα σε λίγες ώρες και αργότερα μέσα στην ημέρα θα πραγματοποιήσουν μεγάλη διαδήλωση». Η εφημερίδα παρατηρεί ότι η επίθεση εις βάρος του Π. Φύσσα λαμβάνει χώρα λίγες μόνο μέρες μετά «την παρόμοια νυχτερινή επίθεση των ορδών της Χρυσής Αυγής σε μέλη του ΚΚΕ».
Το BBC σχολιάζει ότι «το ανώτατο όργανο της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Συμβούλιο της Ευρώπης, έχει δηλώσει ότι υπάρχουν τα ερείσματα για την απαγόρευση της Χρυσής Αυγής»«Όμως το κόμμα έχει 18 βουλευτές και η δημοφιλία του αυξάνεται όσο συνεχίζει και η κρίση. Η κυβέρνηση φοβάται ότι εάν απαγορεύσει την ΧΑ θα την οδηγήσει σε υπόγεια δράση αυξάνοντας την δύναμή της».
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου