Ετικέτες

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Κάτσε, ΠΑΟΚ και χρυσαύγουλα


παοκΧαμός έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την φωτογραφία που ανέβασε ο Αλβανός ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, Έργκις Κάτσε. Ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων, δηλώσεις, τοποθετήσεις, απόψεις ως συνήθως τετριμμένες. «Δεν φταίει το παιδί είναι μικρό», «Φταίει η ομάδα», «Φταίει η έλλειψη παιδείας» κτλ. Λίγο πολύ ακούστηκαν και ειπώθηκαν τα ίδια με αυτά που είχαν ακουστεί στην περίπτωση Κατίδη. Φυσικά είναι εύκολο να ψάχνεις για δικαιολογίες τέτοιου τύπου, μόνο και μόνο για να μην σκεφτείς λίγο παραπάνω. Καταφεύγεις στα κλισέ και τελειώνεις με το θέμα.
Λίγες μέρες νωρίτερα ο καλαθοσφαιριστής της Λιθουνίας, Λαβρίνοβιτς, ζωγράφισε μια μικρή …αρχαιοελληνική σβάστικα στην τσάντα του. Τώρα ένας Αλβανός ποδοσφαιριστής φωτογραφίζεται με μπλουζάκι του φασιστικού UCK, αύριο θα είναι κάποιος Άγγλος, Ολλανδός ή Γερμανός που θα πράξει κάτι παρόμοιο. Η ραγδαία άνοδος του ναζισμού άλλωστε δεν είναι ελληνική αποκλειστικότητα.

Ασφαλώς ο Κάτσε θα τιμωρηθεί όχι μόνο από την ομάδα του, αλλά από τον κόσμο του ΠΑΟΚ. Και αυτό είναι το χειρότερο. Θα ήθελα πράγματι ο κόσμος του ΠΑΟΚ να μην δεχτεί στην ομάδα του έναν ακραίο εθνικιστή, φασίστα ποδοσφαιριστή από όποια χώρα κι αν προέρχεται. Δυστυχώς όμως σε μεγάλη μάζα του κόσμου το πρόβλημα δεν είναι ότι ο Κάτσε είναι φασίστας, αλλά ότι είναι Αλβανός φασίστας. Κανείς ή τέλος πάντως ελάχιστοι θα είχαν αντιδράσει αν ένας Έλληνας παίκτης του ΠΑΟΚ ή οποιασδήποτε ομάδας, φωτογραφιζόταν με μπλουζάκι «Τούρκος καλός-Τούρκος νεκρός» ή κάτι τέτοιο.
Και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Το γνωρίζει ασφαλώς και η Χρυσή Αυγή, γι’ αυτό και έβγαλε τις ανακοινώσεις που έβγαλε. Η πρώτη από αυτές έγραφε τα αναμενόμενα. Προφανώς οι χρυσαυγίτες δεν περίμεναν την απάντηση της Θύρας 4. Η ανταπάντηση της ΧΑ ήταν απλά ενδεικτική του επιπέδου της.
Η Θύρα 4, ως σύνδεσμος, κράτησε μια αρκετά αξιοπρεπή στάση. Και είναι αλήθεια πως ο συγκεκριμένος σύνδεσμος διαφέρει πολύ από τους υπόλοιπους, δεν έχει υποκύψει στον, εύκολο όταν πρόκειται για σύνδεσμο ομάδας από την Κωνσταντινούπολη, μεγαλοϊδεατισμό, δεν μιλάει για αλύτρωτες πατρίδες και άλλα τέτοια που δεν είναι σπάνια στον κόσμο του ΠΑΟΚ. Η απάντηση που πήραν οι νεοναζί, έστω και με τη μορφή ανακοινώσεων, από τους συνδέσμους του ΠΑΟΚ έχει ιδιαίτερη αξία σήμερα. Δείχνει ότι ακόμα και σε χώρους στους οποίους προσπαθούν να δικτυωθούν εδώ και χρόνια, σε χώρους στους οποίους δραστηριοποιείται μεγάλη μάζα της νεολαίας είναι ανεπιθύμητη και μαζεύει επικοινωνιακές (και όχι μόνο) καρπαζιές.
Ασφαλώς όμως το πρόβλημα δε λύνεται τόσο απλά. Εθνικισμός, φασισμός και ναζισμός θα συνεχίσουν να υπάρχουν και στα γήπεδα. Το ζήτημα δεν πρέπει να το δούμε «οπαδικά» ούτε ποδοσφαιρικά. Είναι βαθιά πολιτικό ζήτημα το οποία δεν θα λυθεί αν δεν ανοίξει στην πραγματική του διάσταση: Στην αντίθεση και καταδίκη κάθε μορφής εθνικισμού,  κάθε μορφής φασισμού παντού, πριν ακόμα έρθει στο γήπεδο.
ΥΓ. Πήγαν κι έμπλεξαν οι Χρυσαυγιτες με τους οπαδούς της πιο ανισόρροπης και αντιφατικής ομάδας: Βγάζουν την τούρκικη σημαία, πλακώνονται μεταξύ τους και μετά από δύο λεπτά τραγουδάνε όλοι μαζί «Τούρκος είναι ο μπαμπάς σας». Που πάτε βρε κατακαημένα χρυσάβγουλα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου