Ετικέτες

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Κλείνουν τα ιατρεία τους και μεταναστεύουν οι Έλληνες οδοντίατροι


\
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν φύγει περίπου 600 οδοντίατροι – Το ισχυρότερο πλήγμα δέχτηκαν οι οδοντίατροι που διέθεταν δικό τους ιατρείοΣε… άτακτη φυγή προς την αλλοδαπή υποχρεώνονται λόγω της κρίσης και οι Έλληνες οδοντίατροι. Ακολουθώντας την πεπατημένη των ιατρών που με αμείωτο ρυθμό τα τελευταία πέντε χρόνια εγκαταλείπουν τη χώρα, οι οδοντίατροι αναζητούν την επαγγελματική τους επιβίωση σε άλλες, κυρίως ευρωπαϊκές, χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθήνας, του αντιπροσωπευτικότερου λόγω μεγέθους, επιστημονικού συλλόγου της χώρας, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν φύγει περί τους 600 οδοντιάτρους μόνο από τον συγκεκριμένο σύλλογο.
Μάλιστα, το ποσοστό των «μεταναστών» διπλασιάστηκε μέσα σε ένα έτος, με το 2010 να αποδεικνύεται καταλυτική χρονιά για τις επαγγελματικές (α)διεξόδους των οδοντιάτρων: το 2010 ζήτησαν τα πιστοποιητικά – «διαβατήρια» από τον σύλλογο της Αθήνας 95 οδοντίατροι και το 2011 ο αριθμός τους ανήλθε σε 181! Άλλοι 188 οδοντίατροι έφυγαν το 2012 ενώ μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο είχαν φύγει 108 επιστήμονες.«Η οδοντιατρική έχει πληγεί σε σημαντικό βαθμό από την πολυετή κρίση. Κάθε χρόνο το οδοντιατρικό δυναμικό που μεταναστεύει είναι συνεχώς μεγαλύτερο και αφορά όλες τις ηλικιακές κατηγορίες» επισημαίνει ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθήνας, κ. Αθανάσιος Υφαντής, ζητώντας παράλληλα από την πολιτεία «να στηρίξει την οδοντιατρική και τους νέους επιστήμονες».
Μάλιστα, το ισχυρότερο πλήγμα δέχτηκαν οι οδοντίατροι που διέθεταν δικό τους ιατρείο και είχαν κάνει επαγγελματικά σχέδια και επενδύσεις. Το 2011 έφυγαν από την Ελλάδα 101 οδοντίατροι με δική τους επαγγελματική έδρα (αντιστοίχως έφυγαν 80 οδοντίατροι χωρίς ιατρείο), το 2012 ο αριθμός αυτός έφτασε στους 123 ( έφυγαν επίσης και 65 επιστήμονες απόφοιτοι Οδοντιατρικής) και το 2013 έκλεισαν τα ιατρεία τους αναχωρώντας για την Ευρώπη άλλοι 63 οδοντίατροι.
Σε ό,τι αφορά το ηλικιακό φάσμα των επιστημόνων που μεταναστεύουν, τα στοιχεία των ετών 2010 και 2011 δείχνουν πως η κρίση έπληξε εξίσου και τους νέους απόφοιτους της Οδοντιατρικής (25 έως 35 χρόνων) και τους επιστήμονες της ώριμης, παραγωγικής ηλικίας (36 έως 55 χρόνων). Από το 2011 η κατάσταση αλλάζει, όμως, και η πλειονότητα των οδοντιάτρων που μεταναστεύουν ανήκει στην ηλικία των 36 έως 55 ετών.
Πηγή :  protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου