Ετικέτες

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Μαθήματα Ιστορίας για τους φιλολόγους Γυμνασίων – Λυκείων


«Ιστορίης Επίσκεψις» από το Ιστορικό-Αρχαιολογικό Αθηνών από 1.11 έως 7.12
undefined
Τουρίστες στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ιστορία και Τέχνης της Ελλάδας και όχι μόνο θα διδαχθούν στο πρόγραμμα του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας για εκπαιδευτικούς (REUTERS/John Kolesidis)
Κωνσταντάτου Ελένη 
Σε μια προσπάθεια ανάπτυξης του επιστημονικού διαλόγου μεταξύ των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ιστορίης Επίσκεψις» για τους φιλολόγους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
«Δεν είναι στόχος μας να διδάξουμε τους καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης την Ιστορία, αλλά να τους παρουσιάσουμε νέες τάσεις, να έρθουν σε επαφή με τους τρέχοντες προβληματισμούς» δηλώνει στο «Βήμα» η κυρία Μαρία Ευθυμίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισμού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και υπεύθυνη του προγράμματος.
Επιδίωξη του προγράμματος αυτού μέσω των εποπτικών μαθημάτων πυκνής στόχευσης είναι να έρθουν οι εκπαιδευτικοί σε επαφή με τους τρέχοντες προβληματισμούς και τις νέες κατευθύνσεις της Ιστορίας, όπως και να καταδειχτεί η ιστορικότητα των εννοιών αλλά και να συνεξεταστεί η ελληνική ιστορία με την ιστορία όμορων ή μη λαών.
Παράλληλα με την κεντρική ιστορική προβληματική, θα αναδειχθούν και οι αισθητικές αναζητήσεις και τα κύρια χαρακτηριστικά των διαφόρων μορφών της τέχνης της κάθε εποχής.
«Πρόκειται για μια διαδικασία ανανέωσης και αναζωογόνησης του ενδιαφέροντος για την Ιστορία, την οποία υλοποιεί για πρώτη φορά το τμήμα μας» αναφέρει η κυρία Ευθυμίου.
Τα μαθήματα θα διεξαχθούν από την 1η Νοεμβρίου ως και την 7η Δεκεμβρίου 2013, κάθε Παρασκευή, 15.00-21.00, και Σάββατο, 9.00-15.00, στο κτίριο της Υποδιεύθυνσης Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (3ης Σεπτεμβρίου 146) και θα καλύψουν ευρύτατες θεματικές ιστορικές ενότητες από τον αρχαίο κόσμο ως και τη σύγχρονη εποχή.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται τα μαθήματα: Θεωρία της Ιστορίας, Μεθοδολογία της Ιστορίας, Οι μεγάλες τομές στην Παγκόσμια Ιστορία, Οι προϊστορικοί χρόνοι στον ελλαδικό χώρο, Αρχαίος ελληνικός κόσμος, Αρχαία Ελληνική Τέχνη, Ιστορία και Αρχαιολογία της Εγγύς Ανατολής, Ρωμαϊκή Ιστορία, Ελληνιστική Τέχνη, Ρωμαϊκή Τέχνη, Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Τέχνη, Βυζαντινή Ιστορία, Το Βυζάντιο και οι γείτονές του, Μεσαιωνική Ευρωπαϊκή Ιστορία, Η Τέχνη του Ύστερου Μεσαίωνα και της Αναγέννησης, Ιστορία του αραβοϊσλαμικού κόσμου, Ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Νεότερη Ευρωπαϊκή Ιστορία, Ο Νέος Ελληνισμός στην Λατινοκρατία και στην Τουρκοκρατία, Ιστορία της Επανάστασης του 1821, Η Ευρώπη και ο Κόσμος 1789-1945, Η συγκρότηση του ελληνικού κράτους και ο ελληνικός 19ος αιώνας, Η Ελλάδα στο α’ μισό του 20ού αιώνα, Οι ελληνορθόδοξοι πληθυσμοί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της ΝΑ Ευρώπης 1830-1922, Η ελληνική διασπορά 15ος-20ός αι., Η νεότερη δυτική και ελληνική τέχνη, Η Ελλάδα και ο Κόσμος στη μεταπολεμική περίοδο.
Όροι συμμετοχής
Το πρόγραμμα «Ιστορίης Επίσκεψις» απευθύνεται σε καθηγητές που υπηρετούν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, και κατέχουν τίτλους πανεπιστημιακών σπουδών, δεκτούς στον τελευταίο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την κατάρτιση πινάκων διοριστέων εκπαιδευτικών λειτουργών του Κλάδου «ΠΕ02 Φιλολόγων» (ΦΕΚ 515/08-10-2008).
Η υποβολή των αιτήσεων ξεκινά την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει ως την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013. Ο μέγιστος αριθμός των συμμετεχόντων ανέρχεται στα 100 άτομα, σε περίπτωση όμως που ο αριθμός των αιτήσεων υπερβεί το μέγιστο επιτρεπτό, τότε θα διενεργηθεί δημόσια κλήρωση στα τέλη Σεπτεμβρίου. Μετά την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος θα χορηγηθεί στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό παρακολούθησης, το οποίο θα εκδοθεί από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Αθηνών:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου