Ετικέτες

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Πρώτο «ναι» στο σχέδιο Ομπάμα για επέμβαση στη Συρία



ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ

Με ψήφους 10 υπέρ και 7 κατά, η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε το σχέδιο της κυβέρνησης Ομπάμα για μια περιορισμένης έκτασης και διάρκειας στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, στην πρώτη ψηφοφορία που έγινε πριν από λίγη ώρα.
Πρώτο «ναι» στο σχέδιο Ομπάμα για επέμβαση στη Συρία

Ενας από τους γερουσιαστές μέλη της επιτροπής δήλωσε «παρών».

Η έγκριση της απόφασης από την Επιτροπή αυτή της Γερουσίας ανοίγει τον δρόμο ώστε να υπάρξει ψηφοφορία επί αυτής στην ολομέλεια του σώματος, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα.

Η απόφαση κάνει λόγο για μια «περιορισμένη» στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, μεγίστης διαρκείας 60 ημερών, με την δυνατότητα να παραταθεί στις 90, σε κάθε περίπτωση χωρίς την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων.

Είχε προηγηθεί εμπλοκή, καθώς ορισμένοι εκ των γερουσιαστών μελών της επιτροπής, ανάμεσά τους και ο ρεπουμπλικάνος Τζον Μακέιν, είχαν εκφράσει διαφωνίες για το κείμενο του ψηφίσματος, ζητώντας μεγαλύτερη σε διάρκεια επιχείρηση των ΗΠΑ στη Συρία.

Οι γερουσιαστές που μετέχουν στην 18μελή επιτροπή συνεδρίασαν για αρκετή ώρα και μετέθεσαν την ώρα έναρξης της ψηφοφορίας για τις 9 το βράδυ ώρα Ελλάδας.

Το σχεδιαζόμενο στρατιωτικό πλήγμα στη Συρία δεν θα είναι απλώς «ένα τσιμπηματάκι», αλλά θα μειώσει σημαντικά τη στρατιωτική ισχύ των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, καταθέτοντας στην αντίστοιχη επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που θα κληθεί επίσης να εγκρίνει την απόφαση για στρατιωτική δράση.

Και στην Επιτροπή της Βουλής έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις για το εύρος και τους στόχους της επιχείρησης.

«Ο πρόεδρος (Μπαράκ Ομπάμα) έχει δηλώσει ότι αυτό (το στρατιωτικό πλήγμα) δεν θα είναι απλώς ένα τσίμπημα. Αυτές ήταν οι λέξεις που χρησιμοποίησε» είπε χαρακτηριστικά ο Χέιγκελ.

Εκτίμησε ακόμη πως υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» οι δυνάμεις του Άσαντ να χρησιμοποιήσουν ξανά χημικά όπλα, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναλάβουν δράση ώστε να στείλουν το μήνυμα πως η χρήση των όπλων αυτών είναι απαράδεκτη.

Για «100%» πιθανή χρήση χημικών όπλων από τις τακτικές δυνάμεις της Συρίας έκανε λόγο και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο ενώπιον της επιτροπής.

Παράλληλα, όπως υποστήριξε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, η επιχείρηση θα στοιχίσει «δεκάδες εκατομμύρια» δολάρια έστω και ένα περιορισμένο στρατιωτικό πλήγμα εναντίον της Συρίας. «Εξετάσαμε τα διάφορα κόστη, ανάλογα με τις διάφορες επιλογές», πρόσθεσε.

Στελέχη του Πενταγώνου δεν είχαν αποκαλύψει έως σήμερα τις εκτιμήσεις τους για το οικονομικό κόστος της ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης εναντίον της Συρίας. Το πλήγμα αυτό θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με υπάρχοντες πόρους του υπουργείου Αμύνης και χωρίς να υποβληθεί αίτημα προς το Κογκρέσο προκειμένου να εγκριθεί πρόσθετη χρηματοδότηση, ανέφερε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Πηγή :  ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου