Ετικέτες

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Ελάτε κ. Δένδια, δεν είναι το άρθρο 187…


Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζαμάρος/ FosPhotos
Μετά τη δολοφονική φασιστική επίθεση σε βάρος του 34χρονου Παύλου Φύσσα, εξειδικευμένοι νομικοί ξεκαθαρίζουν: Τα εργαλεία για την καταπολέμηση της εγκληματικής δραστηριότητας της Χρυσής Αυγής υπάρχουν. Αυτό που λείπει είναι η πραγματική βούληση. Τι εξηγούν για το άρθρο 187 του ποινικού κώδικα, τη διεύρυνση του οποίου εξήγγειλε κατόπιν εορτής ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας. 
«Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιο λόγο χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση για να χαρακτηριστεί η διαρκής, στρατιωτικά δομημένη, αδιάλειπτη στο χρόνο και συστηματική εγκληματική δράση των μελών της ΧΑ ως ‘εγκληματική οργάνωση’. Η δράση της ομάδας αυτής θα μπορούσε να είναι παράδειγμα εγχειριδίου για την έννοια της διάταξης, εμπίπτει σε αυτήν σχεδόν ιδεοτυπικά. Ο νόμος ορίζει ρητά ότι όποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα από τρία ή περισσότερα πρόσωπα που επιδιώκει τη διάπραξη μιας σειράς κακουργημάτων (στα οποία βεβαίως και εντάσσεται η ανθρωποκτονία, η βαριά σωματική βλάβη, κ.ο.κ.) τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών και αυτό συνιστά το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης», εξηγεί στοtvxs.gr η νομικός, ΓΓ της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κλειώ Παπαντολέων, και συνεχίζει:
«Δεν αντιλαμβάνομαι συνεπώς ως προς ποιό στοιχείο δεν υπάρχει πλήρης επικάλυψη της δράσης της ΧΑ από την ποινική διάταξη. Για τη στρατιωτική δομή και τη σιδερένια πειθαρχία της είναι περήφανη η οργάνωση, μπορεί ταυτόχρονα να είναι και ποινικά υπόλογη. Στην ίδια περιοχή πριν από λίγες μέρες έγινε από μέλη της ίδιας οργάνωσης δολοφονική επίθεση σε βάρος μελών του ΚΚΕ και πριν από ένα χρονικό διάστημα βίαιη επίθεση σε βάρος αιγύπτιων αλιεργατών, οι οποίες αμφότερες είχαν εξαγγελθεί από νυν βουλευτές της οργάνωσης. Πριν από λίγο καιρό, συνελήφθη μέλος της οργάνωσης για εμπρησμό στην Κυψέλη το οποίο ομολόγησε ότι ανήκει σε «τάγματα εφόδου» που περιπολούν ανά πεντάδες στη διάρκεια της νύχτας, ενώ άλλα δύο μέλη συνελήφθησαν για τη δολοφονία του Πακιστανού ποδηλάτη, για να μην αναφερθούμε στον πρώην υπαρχηγό Περίανδρο και την απόπειρα δολοφονίας του 1998. Ως εκ τούτου, διόλου ανεπαρκής είναι ο ποινικός κώδικας, εάν δε είναι, τίθεται το ζήτημα γιατί μία τέτοια νομοθετική μεταρρύθμιση δεν έγινε νωρίτερα αλλά έπρεπε να περιμένουμε μια ακόμα -πολλαπλώς προαναγγελθείσα- δολοφονία».
Όπως επισημαίνει η ΕΔΑ, το ελληνικό πολίτευμα δεν χρειάζεται να κατασκευάσει φωτογραφικές διατάξεις για να διώξει την οργανωμένη ναζιστική βία, υπονομεύοντας τον εαυτό του με αμφιλεγόμενες νομοθετικές παρεμβάσεις στον ευαίσθητο χώρο του ποινικού δικαίου. Έχει όλα τα εργαλεία στη διάθεσή του από καιρό, μένει μόνο να τα εφαρμόσει.
«Και αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, εάν αναλογιστεί κανείς –και με κριτική διάθεση- ότι η τιμώρηση πράξεων δεν παράγει μόνο ατομική συμμόρφωση αλλά και κοινωνική πειθάρχηση, οι δικαστικές αποφάσεις δεν αντανακλούν μόνο (και) ηθικούς κανόνες, τους παράγουν κιόλας, διαμορφώνουν αντιλήψεις σχετικά με το δίκαιο το άδικο. Το ίδιο κάνει και η ατιμωρησία», συμπληρώνει η Κλειώ Παπαντολέων.
Υπενθυμίζεται ότι λιγότερο από έναν χρόνο πριν, στις 17 Οκτωβρίου 2012, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής είχε δηλώσει σε συνέντευξη στο BBC: «Η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη για ένα νέο είδος Εμφυλίου. Από τη μία πλευρά θα υπάρχουν εθνικιστές, όπως εμείς, και Έλληνες που θέλουν η χώρα μας να είναι όπως ήταν, και από την άλλη πλευρά, οι παράνομοι μετανάστες, οι αναρχικοί και όλοι αυτοί που έχουν κατ’ επανάληψη καταστρέψει την Αθήνα.»
Όπως επισημαίνει το ΔΣ της ΕΔΑ, η Χρυσή Αυγή είναι έτοιμη από καιρό:
«Αν η ελληνική κοινωνία και πολιτεία περιμένει άπρακτη την προαναγγελία της πιο διευρυμένης ομάδας – στόχου, τότε πλέον η αυτοεκπληρούμενη προφητεία της ΧΑ θα έχει δικαιωθεί μαζί με το γνωστό απόφθεγμα:
‘Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους, δεν διαμαρτυρήθηκα, γιατί δεν ήμουν Εβραίος. Όταν ήρθαν για τους κομμουνιστές δεν φώναξα, γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής. Όταν κατεδίωξαν τους τσιγγάνους, ούτε τότε φώναξα, γιατί δεν ήμουν τσιγγάνος. Όταν έκλεισαν το στόμα των Ρωμαιοκαθολικών που αντιτάσσονταν στο φασισμό, δεν έκανα τίποτα γιατί δεν ήμουν καθολικός. Μετά ήρθαν να συλλάβουν εμένα, αλλά δεν υπήρχε πια κανείς να αντισταθεί μαζί μου..’».
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου