Ετικέτες

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

H εκδίκηση των διωγμών

H εκδίκηση των διωγμών
Το πρώτο Μουσείο της ιστορίας των Εβραίων
στη Ρωσία
Μ ια εντυπωσιακή συλλογή ιστορικών ντοκουμέντων και ντοκυμαντέρ που πάνε πίσω δύο αιώνες στη ζωή των Εβραίων στη Ρωσία, εκτίθενται στο πρώτο Εβραϊκό Μουσείο που εγκαινιάστηκε στη Μόσχα. Το Μουσείο αυτό χρηματοδοτήθηκε από ιδιωτικά κεφάλαια και άνοιξε τις πύλες του τον περασμένο μήνα.



Ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες είχε ταξιδέψει στη Μόσχα για τα εγκαίνια του Μουσείου «που δεν δημιουργήθηκε από Εβραίους για Εβραίους», αλλά αποτελεί έναν τόπο για την βελτίωση της θέσης των Εβραίων στο ρωσικό λαό.
Το Μουσείο καταλαμβάνει έκταση περίπου 30.000 τετραγωνικών μέτρων και στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο γκαράζ λεωφορείων Bakhmetevsky, ένα κτίριο που είχε κατασκευαστεί το 1927 από τον περίφημο αρχιτέκτονα Konstantin Melnikov.


Ως το 2011, στο γκαράζ στεγαζόταν ένα δημοφιλές κέντρο τέχνης. Η Ομοσπονδία των Εβραϊκών Κοινοτήτων της Ρωσίας, στην ιδιοκτησία της οποίας είχε περάσει το κτίριο το 2001 χρειάστηκε να περάσουν δέκα χρόνια προκειμένου να πετύχει την προώθηση της ιδέας δημιουργίας του Μουσείου. Αυτό κατορθώθηκε αφού συγκεντρώθηκαν 50 εκατ.$ από δωρεές ιδιωτών.


Το μουσείο αποτελεί ένα χρονολογικό ταξίδι σε δύο άξονες. Και οι δύο οδηγούν στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Αγάλματα και αντικείμενα καθημερινής ζωής, από τον 18ο αιώνα καθώς κι αναπαράσταση ενός χωριού από εκείνα που κατήργησε ο τσάρος για να εξαναγκαστούν οι Εβραίοι να καταφύγουν στις πόλεις.

«Η ιστορία δεν σαγηνεύει συνήθως τους νέους» λέει ο σχεδιαστής του μουσείου Ralph Appelbaum (που θεωρείται από τους καλύτερους του είδους). «Προσπάθειά μας όμως ήταν να προσελκύσουμε τους νέους. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιήσαμε ψηφοφορίες, διαδραστική τεχνολογία, οθόνες αφής ώστε η γνώση να γίνει πιο φιλική.


«Δεν πρόκειται για έναν απλό Μουσείο, αλλά για ένα χώρο που διηγείται ιστορίες, μοιράζεται αναμνήσεις και προκαλεί συμπεράσματα», λένε οι επισκέπτες του. Αποτελεί, τέλος τιμή και ένα κερί στη μνήμη όλων εκείνων της εποχής της Σοβιετικής Ένωσης που σκοτώθηκαν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.
Πολλοί σημαντικοί Ρώσοι ήταν Εβραίοι, ακόμα κι αν δεν το παραδέχονταν δημοσίως.


Όπως ο επαναστάτης Leon Trotskyπου αυτοαποκαλούνταν διεθνιστής, και είχε αρνηθεί να βοηθήσει τους Εβραίους από το πογκρόμ που είχαν εξαπολύσει εναντίον τους οι «Λευκοί» στον ρωσικό εμφύλιο. Ο δημοφιλέστατος τραγουδιστής Vladimir Vysotsky της εποχής της Σοβιετικής Ένωσης ήταν επίσης Εβραίος. Λέγεται ακόμα, πως και ο Λένιν είχε εβραϊκές ρίζες. Οι σταλινικοί αντισημίτες, όμως, κατέστρεψαν τα στοιχεία αυτά.

Πηγή : http://www.styx.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου