Ετικέτες

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Ο Στρατός από τερράκοττα της Κίνας έρχεται στο Τοπ Καπί της Κωνσταντινούπολης

 



Ο " στρατός από τεράκοττα" (απτή γή), μία συλλογή πήλινων αγαλμάτων που απεικονίζουν το στρατό του Qin Shi Huang, του πρώτου Αυτοκράτορα της Κίνας, πρόκειται να έρθει προς επίδειξη στο Ανάκτορο Τοπ Καπί της Κωνσταντινούπολης στις 20 Νοεμβρίου. Η επίδειξη θα περιλαμβάνει πέντε αγάλματα στρατιωτών, τα οποία σπάνια διατίθενται για εκδηλώσεις σε άλλες χώρες, στα πλαίσια μίας αποκλειστικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, που έχει εγκριθεί από την κινεζική κυβέρνηση. Επίσης, προς το σκοπό αυτό θα διατεθούν έργα τέχνης από το Μουσείο της Σαγκάης και της «Απαγορευμένης Πόλης» του Πεκίνου, καθώς και ένα άλογο απο τεράκοττα που δεν έχει φύγει ποτέ από την Κίνα.
Η ομάδα που ανέλαβε να διοργανώσει την έκθεση δήλωσε ότι χρειάστηκαν ειδικά μέτρα για να προστατευτούν τα πολύτιμα εκθέματα κατά τη μεταφορά τους στην Τουρκία, ένα εκ των οποίων, ήταν ένα πολύ ακριβό ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Ενώ η οργάνωση μίας τέτοιας έκθεσης απαιτεί περίπου δύο με τρία χρόνια, η ομάδα των Τούρκων και Κινέζων ειδικών που την ανέλαβε, τα κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο.Τα αγάλματα από τεράκοττα θα εκτίθενται στο μουσείο για τρεις μήνες, ενώ θα υπάρχει και έκθεση για τις Σπηλιές Dunhuang της Κίνας.

Λίγα λόγια για το στρατό από "τεράκοττα" 
Ο "στρατός από τεράκοτα" γνωστός και ως «Στρατιώτες και Άλογα από τερακόττα», αποτελεί μία μορφή επιτύμβιας τέχνης και είχε θαφτεί μαζί με τον Qin Shi Huang, το 210–209 π.Χ., με σκοπό να προστατεύσει τον Αυτοκράτορα στη μετά θάνατον ζωή. Τα αγάλματα, που χρονολογούνται από τον τρίτο αιώνα π.Χ., ανακαλύφθηκαν το 1974 από ντόπιους αγρότες στην Περιφέρεια Lintong του Xi’an, στην Επαρχία Shaanxi. Ποικίλουν δε σε ύψος ανάλογα με τους ρόλους τους, με τα πιο ψηλά να απεικονίζουν Στρατηγούς, ενώ περιλαμβάνουν στρατιώτες, άρματα και άλογα. Μέσα στις τρεις κρύπτες όπου βρίσκεται ο στρατός Terracotta εκτιμάται ότι υπάρχουν 8.000 στρατιώτες, 130 άρματα, 520 άλογα και 150 άτια ιππικού. Στην πλειοψηφία τους είναι ακόμη θαμμένα κοντά στο Μαυσωλείο του Qin Shi Huang. Επιπλέον, υπάρχουν και μη στρατιωτικές φιγούρες που απεικονίζουν αξιωματούχους, διάφορους επικεφαλείς, ακροβάτες και μουσικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου