Ετικέτες

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ


Κωνσταντίνος Χολέβας-Πολιτικός Επιστήμων
Από την ομιλία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κατά τον εορτασμό της Απελευθερώσεως της Θεσσαλονίκης συγκρατώ τη χρήσιμη διαπίστωσή του ότι  πατριωτισμός χωρίς δημοκρατία δεν νοείται. Είναι απαραίτητη αυτή η επισήμανση, γιατί πρέπει να καταδικασθούν εκείνοι που καπηλεύονται τον πατριωτισμό για να δικαιολογήσουν τη ρατσιστική τους ιδεολογία και τις πράξεις βίας. Πιστεύω, όμως, ότι η πρωθυπουργική επισήμανση απευθύνεται εμμέσως και προς το άλλο άκρο.
Σε εκείνους, οι οποίοι κόπτονται δήθεν για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά διαστρεβλώνουν την ελληνική ιστορία, χλευάζουν τους ήρωες και επιδιώκουν την αλλοίωση της εθνικής μας ταυτότητας.
Η νεώτερη ιστορία μας έχει να παρουσιάσει μεγάλες μορφές που συνδύασαν τον γνήσιο πατριωτισμό με τις δημοκρατικές ευαισθησίες. Θυμίζω τον εθνομάρτυρα Ρήγα Βελεστινλή, ο οποίος πρόβαλε με τη Χάρτα και άλλα έργα του τη Μεγάλη Ιδέα  για την απελευθέρωση των υποδούλων Ελλήνων, αλλά παράλληλα θεμελίωσε το δημοκρατικό πολίτευμα και τα δικαιώματα του ανθρώπου. Και όλα αυτά τα επέτυχε χωρίς να επηρεασθεί από τυχόν αθεϊστικές ιδέες που είχαν ορισμένοι εκπρόσωποι του  Διαφωτισμού. Ο Ρήγας παρέμεινε πιστός Ορθόδοξος Χριστιανός. Όταν τον συνέλαβαν και τον ανέκριναν οι Αυστριακούς στην Τεργέστη τόνισε ότι αγωνίζεται για δύο σκοπούς: Πρώτον για τη σωτηρία της ψυχής του και δεύτερον για την ελευθερία της πατρίδας του.
Μέσα στο ίδιο πλαίσιο θεωρώ βαρυσήμαντη  την πρόσφατη παρέμβαση του Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου με τίτλο:»Ρατσισμός και Δημοκρατία».  Ο Σεβασμιώτατος αναφέρει ότι οι Χριστιανοί «δεν μπορούμε να υιοθετούμε πρακτικές βίας εναντίον συνανθρώπων μας που δεν ανήκουν στην ίδια με μάς φυλή και θρησκεία». Προεκτείνει, όμως, τον προβληματισμό του και υπογραμμίζει τον κίνδυνο λιβανοποιήσεως και ισλαμοποιήσεως της χώρας μας έχοντας ο ίδιος διδάξει πολλά χρόνια στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Λιβάνου. Υπενθυμίζει ότι η αθρόα και ελεύθερη είσοδος διαφόρων Μουσουλμανικών ομάδων διατάραξε τη δημογραφική ισορροπία και οδήγησε τον Λίβανο σε εμφύλιο πόλεμο και σε οικονομική καταστροφή.
Και καταλήγει ο κ. Ιερόθεος στην ακόλουθη προτροπή: «Επομένως είμαστε εναντίον του ρατσισμού και της βίας, αλλά υπέρ της Δημοκρατίας που οργανώνεται σωστά, καθώς και υπέρ της διατηρήσεως της πολιτιστικής ταυτότητας της χώρας μας».
Για να μειωθούν δραστικά τα ρατσιστικά φαινόμενα ας προστατεύσουμε την ασφάλεια και την εθνική ταυτότητα των Ελλήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου