Ετικέτες

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

«Ευχαριστώ» του Πούτιν σε Βρετανό διπλό πράκτορα






undefined
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ευχαρίστησε για την προσφορά του στη Ρωσία τον Βρετανό, διπλό πράκτορα Τζορτζ Μπλέικ, που γιορτάζει σήμερα τα 90ά γενέθλιά του στη Μόσχα, σημειώνοντας ότι ο ενενηντάχρονος είναι μέρος μιας «καταπληκτικής ομάδας ανδρών με δύναμη και θάρρος».

Ο Μπλέικ, που θεωρείται ήρωας στη Ρωσία και προδότης στη Βρετανία, είχε στρατολογηθεί από τους Σοβιετικούς τη δεκαετία του 1950. Έντεκα χρόνια αργότερα καταδικάστηκε από τη βρετανική δικαιοσύνη σε 42 χρόνια κάθειρξη για κατασκοπεία. Το 1966 δραπέτευσε από τη φυλακή και κατέφυγε στη Μόσχα όπου και ζει έκτοτε.

Ο Πούτιν, πρώην πράκτορας της KGB, τίμησε τον Μπλέικ: «Εσείς και οι συνάδελφοί σας συνεισφέρατε τα μέγιστα στην ειρήνη, προασπιζόμενοι την ασφάλεια και τη στρατηγική ισότητα» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, αναφερόμενος στην αντιπαλότητα μεταξύ της πρώην ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ, στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.


Διαβάστε περισσότερα...


Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών εξωτερικού (SVR) εξέδωσε μια ανακοίνωση με την ευκαιρία των σημερινών γενεθλίων του Μπλέικ με τίτλο: «Τα γενέθλια ενός θρύλου».

«Ο Τζορτζ Μπλέικ είναι ένας μυστικός πράκτορας και πολέμιος του φασισμού που συνέβαλε στην ασφάλεια της χώρας μας» ανέφερε η ανακοίνωση υπογραμμίζοντας ότι ο διπλός αυτός πράκτορας έχει παρασημοφορηθεί πολλές φορές και έχει λάβει και το βραβείο του Τάγματος του Λένιν.

Ο Μπλέικ είχε αποκαλύψει στους Σοβιετικούς την ύπαρξη μιας σήραγγας στο Βερολίνο, την οποία είχαν σκάψει οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί για να υποκλέπτουν τις τηλεφωνικές συνομιλίες των σοβιετικών δυνάμεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου