Ετικέτες

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Αμπτάν: «Η Ελλάδα αποφεύγει να αποκλείσει την νεοναζί βουλευτή της απ' το Συμβούλιο της Ευρώπης»




Ο πρόεδρος του Αντιρατσιστικού Κινήματος (EGAM) καλεί την πολιτική τάξη να τεθεί προ των ευθυνών της
Αμπτάν: «Η Ελλάδα αποφεύγει να αποκλείσει την νεοναζί βουλευτή της απ' το Συμβούλιο της Ευρώπης»
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος (αριστερά) κατά την πρόσφατη επίσκεψη του επικεφαλής του European Grassroots Antiracist Movement (EGAM), Benjamin Abtan (κέντρο) παρουσία και του προέδρου του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών Αχμέτ Μοαβία στη Βουλή
Αποφασισμένος να «σηκώσει» το θέμα της βουλευτού της Χρυσής Αυγής Ελένης Ζαρούλια, που επελέγη ανάμεσα στους 14 βουλευτές που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Αντιρατσιστικού Κινήματος (EGAM). Ο Μπενζαμέν Αμπτάν δεν έλαβε καμία απάντηση από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην ανοιχτή επιστολή _ «που στείλαμε και στο γραφείο του» _ στην οποία ζητούσε να αποκλειστεί η κυρία Ζαρούλια από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Ελλάδα θα μπορούσε, λέει ο κ. Αμπτάν, να αλλάξει τον τρόπο επιλογής της σύνθεσης της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για να αποκλείσει την ακροδεξιά βουλευτή. «Οπως ακριβώς άλλαξε τον κανονισμό προκειμένου να μη συμμετάσχει βουλευτής της Χρυσής Αυγής στο προεδρείο της Βουλής όπου παραδοσιακά εκπροσωπούνται όλα τα κόμματα».

Ο πρόεδρος του EGAM, που έχει έδρα το Παρίσι, επισκέφθηκε την Αθήνα την περασμένη εβδομάδα. Μας μίλησε μετά τις συναντήσεις του με εκπροσώπους των ελληνικών κομμάτων. «Το γεγονός ότι η Ελλάδα αποφάσισε να μην αλλάξει τη σύνθεση της αντιπροσωπείας αρχικά θα μπορούσε να φανεί σαν αμέλεια. Τώρα πλέον δεν είναι αμέλεια αλλά πολιτική θέση: δεν θέλουν να αλλάξουν τους κανόνες άρα δεν θέλουν να αποκλείσουν τη νεοναζί βουλευτίνα από το Συμβούλιο της Ευρώπης».  

Οπως μας λέει ο κ. Αμπτάν, βουλευτές κυρίως της ΝΔ επικαλέστηκαν μιλώντας μαζί του την δύσκολη κατάσταση και το ότι θα στιγματιστεί η Ελλάδα αν γίνουν τώρα ενέργειες αποκλεισμού. «Όμως το να καταπολεμηθεί ο νεοναζισμός ισοδυναμεί με το να στιγματιστεί ο νεοναζισμός και όχι η Ελλάδα», λέει.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ τον διαβεβαίωσαν ότι θα προσπαθήσουν να πείσουν και τα υπόλοιπα κόμματα να κάνουν τα απαραίτητα για να αποκλειστεί η κυρία Ζαρούλια.

Ο κ. Αμπτάν ήταν από τους πρώτους που κινητοποιήθηκαν στην Ευρώπη όταν πρωτοεξελέγη η Χρυσή Αυγή στη Βουλή: συνυπέγραψε με τον νομπελίστα Ντάριο Φο και τον φιλόσοφο Μπερνάρ Ανρί Λεβί, μεταξύ άλλων, την ανοιχτή επιστολή «Είμαστε όλοι έλληνες εβραίοι» που δημοσιεύτηκε στον ευρωπαϊκό Τύπο.

Το τελευταίο διάστημα γράφει άρθρα στα μεγαλύτερα γαλλικά έντυπα, όπως στον «Monde» και στον «Nouvel Observateur», για το θέμα της κυρίας Ζαρούλια.

«Η προσοχή είναι στραμμένη στην Ελλάδα σήμερα λόγω της Χρυσής Αυγής, του πιο ισχυρού νεοναζιστικού κόμματος στην Ευρώπη που αποτελεί όλο και περισσότερο έμπνευση για παρόμοια κόμματα και κινήματα. Οποιο μήνυμα σταλεί θα ακουστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ακόμη και η σιωπή αποτελεί μήνυμα. Η Χρυσή Αυγή κατορθώνει να σπρώχνει όλο και πιο πέρα τα όρια της ανοχής για να προωθήσει το πολιτικό της πρόγραμμα που συνοψίζεται κυρίως στη βία. Πρέπει, συμβολικά έστω, να της βάλουμε ένα όριο, να δείξουμε ότι η κοινωνία αντιστέκεται, να πάψει η Χρυσή Αυγή να αποτελεί παράδειγμα για τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά νεοναζιστικά κινήματα και να μειώσουμε το πέρασμά της στη δράση», λέει.

Η άνοδος του νεοναζισμού, του ρατσισμού και του αντισημιτισμού είναι ευρωπαϊκό φαινόμενο όμως ο κ. Αμπτάν πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει «ανέβει» ένα επίπεδο παραπάνω. «Εδώ, περισσότερο από αλλού, το πέρασμα στη δράση είναι πάρα πολύ συχνό: κέντρα προσφύγων καίγονται για τρίτη φορά, μετανάστες δέχονται επίθεση στον δρόμο, στήνονται τράπεζες τροφίμων αποκλειστικά για Ελληνες… Ολα αυτά δεν συμβαίνουν με την ίδια συχνότητα αλλού».

Ο κ. Αμπτάν «υπόσχεται» ότι θα παρακολουθεί το θέμα του ανοίγματος της πόρτας του Συμβουλίου της Ευρώπης σε μια βουλευτίνα νεοναζιστικού κόμματος. Θα επιστρέψει στην Αθήνα σε ένα μήνα μαζί με εκπροσώπους οργανώσεων από ευρωπαϊκές χώρες.

«Αν η ανταπόκριση που έχουμε από την Ελλάδα δεν είναι καθόλου ικανοποιητική, θα κορυφωθεί η εκστρατεία για την κυρία Ζαρούλια. Θα απευθυνθούμε στην ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Ευρωκοινοβούλιο, θα "σηκώσουμε" το θέμα. Θα τραβήξουμε την προσοχή των ευρωπαίων πολιτικών και ΜΜΕ προκειμένου η ελληνική πολιτική τάξη να τεθεί προ των ευθυνών της. Θα στείλουμε το μήνυμα ότι δεν πρέπει να γίνονται σεβαστοί μόνο οι οικονομικοί κανόνες. Αλλά και ότι στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι που δεν θεωρούν την κρίση δικαιολογία για τον ρατσισμό. Θα πιέσουμε το Συμβούλιο της Ευρώπης και τις αποστολές των χωρών να εκφραστούν με σαφήνεια για την παρουσία της κυρίας Ζαρούλια. Είναι υψηλό το κόστος για όσους αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη μάχη ή, χειρότερα, να παράσχουν προστασία στους νεοναζί».

Ευθύνες και στην ΕΕ

«Δεν υπάρχει μόνο το πλαφόν του 3% στο έλλειμμα ή οι δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες αλλά και η διαφύλαξη των δημοκρατικών αξιών που καταλύονται από τη Χρυσή Αυγή», λέει ο κ. Αμπτάν που αποδίδει βαριές ευθύνες στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος του EGAM τονίζει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν θεσμοί που δεν λειτουργούν καλά: «Η αστυνομία που βρίσκεται σε συμπαιγνία με τη Χρυσή Αυγή αλλά και η Δικαιοσύνη που δεν έχει καταδικάσει κανέναν για τις επιθέσεις εναντίον μεταναστών».

Η δυσλειτουργία αυτή της Δικαιοσύνης αντικατοπτρίζει, μεταξύ άλλων, «το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν άσκησε την δημοκρατική πίεση που όφειλε να ασκήσει σε ορισμένους τομείς του ελληνικού κράτους. Όταν μια χώρα δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές αρχές στον τομέα των διακρίσεων και του ρατσισμού, η ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να επεμβαίνει».

Ευθέως αποτέλεσμα των απαιτήσεων της Τρόικας θεωρεί την ελλιπή αστυνόμευση σε γειτονιές της Αθήνας: «Οι περικοπές αφορούν και τον προϋπολογισμό για την αστυνομία», λέει. Η απουσία αστυνόμευσης ευνοεί την εισχώρηση άλλων ομάδων. «Αλλού θα ήταν η μαφία, εδώ είναι η Χρυσή Αυγή. Σε ορισμένες γειτονιές την ασφάλεια την έχει αναλάβει η Χρυσή Αυγή _ όχι για όλους βέβαια. Αυτό της προσφέρει μια ισχυρή εκλογική βάση. Η Ευρώπη αδιαφόρησε για το ότι ορισμένες από τις απαιτήσεις της θα ευνοούσαν την άνοδο του νεοναζισμού. Αλλά και όταν είδε τι γινόταν, δεν άλλαξε απαιτήσεις».

Τέλος ρίχνει ευθύνες στην ΕΕ για τη μεταναστευτική πολιτική που υιοθέτησε. «Λόγω της ιδεολογίας που επέβαλε η ακροδεξιά τις δυο τελευταίες δεκαετίες, οργανωθήκαμε στην ΕΕ με τέτοιον τρόπο σαν όλα τα μεταναστευτικά ζητήματα της Ευρώπης να ήταν διμερή ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Αυτό δίνει τεράστια διαπραγματευτική δύναμη στην Τουρκία αλλά και βάζει την Ελλάδα σε μια κατάσταση που είναι αδύνατο να τη διαχειριστεί».


Who is who

Ο κ. Αμπτάν έχει διατελέσει σύμβουλος του Μπερνάρ Κουσνέρ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνίας των πολιτών όταν αυτός ήταν υπουργός Εξωτερικών (επί Σαρκοζί, το 2007-10). Στην Αθήνα ήρθε επίσης για «να προετοιμάσει κινητοποιήσεις σε συνεργασία με την ελληνική κοινωνία, όλους τους πολίτες που θέλουν να αγωνιστούν κατά του ρατσισμού. Είναι πολλοί αλλά φοβούνται ή δέχονται απειλές. Θέλουμε να τους στείλουμε το μήνυμα ότι εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε στο πλευρό τους. Η κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά βίαιη  και αυτή η βιαιότητα επιβάλλεται σε όλους τους Ελληνες»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου