Ετικέτες

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Η επικίνδυνη προεκλογική ζαριά του Νετανιάχου




Πάνω σε τεντωμένο σκοινί φαίνεται να βαδίζει ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου ο οποίος ελπίζει πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας θα ενισχύσουν το προφίλ του και θα του δώσουν παραπάνω ψήφους ενόψει των πρόωρων εκλογών της 22ας Ιανουαρίου στο Ισραήλ.

Όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» σε ανταπόκρισή της από τη Βηρυτό, «όταν ο ισραηλινός πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση απηύθυνε μήνυμα στη Χαμάς, βρισκόταν στο «στοιχείο» του: αυτό του εντυπωσιασμού».

«Σήμερα στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Χαμάς και στις άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις και, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, είμαστε έτοιμοι να επεκτείνουμε τις στρατιωτικές μας επιχειρήσεις», σημείωσε ο Νετανιάχου λίγες ώρες μετά την εκτέλεση του επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς Άχμεντ αλ Τζαμπάρι σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας.

«Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, εχουν πολύ σοβαρούς λόγους να θέλουν να χρησιμοποιήσουν την αφορμή αυτή ώστε να κερδίσουν ψήφους», τονίζει το άρθρο, προσθέτοντας πως «ειδικά ο Μπαράκ βλέπει το κόμμα του, Hatzmahout («Ανεξαρτησία»), που αποσπάστηκε τον Ιανουάριο του 2011 απ' το Εργατικό Κόμμα, να κινδυνεύει να μην διατηρήσει τις ήδη υπάρχουσες έδρες του στην Κνεσέτ, την ισραηλινή Βουλή».

Ο Νετανιάχου, ηγέτης του δεξιού κόμματος Λικούντ, δείχνει κι αυτός να θέλει ενίσχυση σε ψήφους, αλλά εδώ ελλοχεύει ο κίνδυνος η στρατιωτική επιχείρηση «Αμυντικός Στύλος» (Pillar of Defence) εναντίον της Γάζας να καταλήξει σε έναν ακόμη «Πόλεμο των 22 Ημερών», που ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου 2008 και τελείωσε στις 18 Ιανουαρίου 2009, έπειτα από τρεις εβδομάδες αιματηρών συγκρούσεων, οπότε κι ανακοινώθηκε ταπεινωτική γαι το Ισραήλ κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Κι αυτό είναι κάτι που δεν το θέλει κανείς στο Ισραήλ, όπως γράφει το Speigel που προσθέτει πως η απόφαση του Νετανιάχου να εξαπολύσει τα «γεράκια του πολέμου» μπορεί να του γυρίσει μπούμερανγκ. «Η κοινή γνώμη της χώρας μπορεί εύκολα να στραφεί εναντίον του πρωθυπουργού, ειδικά μετά τη σημερινή επίθεση στη πόλη Κιριάτ Μαλαχί, όπου τρεις ισραηλινοί πολίτες σκοτώθηκαν από ρουκέτα που έπεσε σε πολυκατοικία».

Τέλος, εξίσου επικίνδυνη είναι και η ισορροπία στην απέναντι πλευρά, με την Χαμάς, που διατηρεί σχέσεις με την αιγυπτιακή Μουσουλμανική Αδελφότητα, να βομβαρδίζει μαζικά με πυραύλους το τελευταίο διάστημα το Ισραήλ.

Επιπλέον, η Χαμάς έχει κατηγορηθεί από πολλούς κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας πως έχει γίνει πολύ «μαλθακή» αποδεχόμενη de facto τους ισραηλινούς όρους του «παιχνιδιού» και απαιτούν την πιο ενεργό δράση άλλων ριζοσπαστικών παλαιστινιακών ομάδων, που μέχρι σήμερα δρούσαν στη σκιά. 

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=484119

0 σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου