Ετικέτες

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Νομοσχέδιο για «συσκότιση» των βασανιστηρίων από τους Βρετανούς επιχειρεί το Λονδίνο Τον καιρό της αποικιοκρατίας

Τα κρατητήρια της Κοκκινοτριμιθιάς την περίοδο του αγώνα της ΕΟΚΑ.
Τα κρατητήρια της Κοκκινοτριμιθιάς την περίοδο του αγώνα της ΕΟΚΑ.
Λονδίνο: Η βρετανική κυβέρνηση προωθεί νέο νομοσχέδιο το οποίο θα παρεμποδίζει τη δημοσιοποίηση στοιχείων τα οποία θα θεωρούνταν επικίνδυνα για την εθνική ασφάλεια ή το εθνικό συμφέρον.


Η εφημερίδα «Guardian» η οποία δημοσιεύει τη σχετική είδηση αναφέρει ότι το νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται ενώπιον της βουλής των Λόρδων για συζήτηση αφορά τη πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου δικαστηρίου στο Λονδίνο ότι πρέπει να διεξαχθεί δίκη στην υπόθεση αγωγής τριών Κενυατών, πρώην μελών της οργάνωσης Μάου Μάου οι οποίοι με αγωγή τους αξιώνουν αποζημιώσεις για ισχυριζόμενα βασανιστήρια τα οποία υπέστησαν στη διάρκεια της αποικιοκρατίας.

Η απόφαση αυτή, προσθέτει, έχει ανησυχήσει τη βρετανική κυβέρνηση η οποία αναμένει χιλιάδες νέες αγωγές από άλλους Κενυάτες αλλά και πρώην μέλη της ΕΟΚΑ για βασανιστήρια στα οποία ισχυρίζονται ότι υπεβλήθησαν.

Εκπρόσωπος της νομικής ομάδας των τριών Κενυατών δήλωσε ότι κάθε προσπάθεια εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης για τη μη δημοσιοποίηση στοιχείων θα συνιστούσε επαίσχυντη ενέργεια.

Τη περασμένη Δευτέρα η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεση της επέκρινε τη βρετανική κυβέρνηση για το προτεινόμενο νομοσχέδιο τονίζοντας θα διευκόλυνε μελλοντικά κυβερνήσεις να παίζουν το χαρτί της εθνικής ασφάλειας κάθε φορά που θα ήθελαν να κρατήσουν επιβαρυντικά γι` αυτές στοιχεία μακριά από τη δημοσιότητα.

Το βιβλίο «Cruel Britannia» του δημοσιογράφου Ιαν Κομπέιν με θέμα τα βασανιστήρια και τη κακομεταχείριση μελών απελευθερωτικών κινημάτων σε πρώην βρετανικές αποικίες περιλαμβανομένης και της Κύπρου θα παρουσιαστεί τη Πέμπτη 1 Νοεμβρίου από τον εκδοτικό οίκο Granta στο Λονδίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου