Ετικέτες

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Ειρήσθω Ύψωμα 7 3 1 Ταγματάρχης Δημ. Κασλάς

Αυτό το ιστολόγιο
Η λίστα ιστολογίων μου
Αυτό το ιστολόγιο
 
 
 
 

Με τον Λάζαρο Μαύρο 
ΑΠ ’ ΤΙΣ διηγήσεις του αείμνηστου Γυμνασιάρχη Κωνσταντίνου Γιαλλουρίδη, ενός από τους πρώτους 46 Κυπρίους φοιτητές, εθελοντές πολεμιστές της 28ης Οκτωβρίου 1940, στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων Μεσολογγίου, που ενισχύοντας την 8η Μεραρχία του Κατσιμήτρου στην Ήπειρο εκδίωξαν τους Ιταλούς εισβολείς απ’ τα ελλαδικά εδάφη και, καταδιώκοντάς τους, μπήκαν ελευθερωτές στη Βόρειο Ήπειρο, όπου απέκρουσαν με απίστευτο ηρωισμό την εποπτευομένη αυτοπροσώπως απ’ τον Μουσολίνι Εαρινή Επίθεση 12 ιταλικών μεραρχιών από Κυριακή 9η Μαρτίου μέχρι και την Τρίτη 25η Μαρτίου 1941, ακούσαμε 1η φορά για τις εκατόμβες τών ιταλικών απωλειών στο άπαρτο Ύψωμα 731 που υπεράσπιζαν, αποφασισμένοι να πεθάνουν ώς τον τελευταίο, κάποιοι Ημίθεοι Θεσσαλοί πολεμιστές τού 2ού Τάγματος τού 5ου Συντάγματος Τρικάλων τής 1ης Μεραρχίας. Ο Γιαλλουρίδης κι οι άλλοι Κύπριοι πολεμούσαν εκεί δίπλα για την κορυφογραμμή Γκόλικο και στις εκ του συστάδην μάχες κατάληψης του υψώματος Δόντι της τοποθεσίας Λέκλι.

Δ Ε Κ Α Ε Ν Ν Ε Α ιταλικές επιθέσεις, με όγκο πυρών πυροβολικού που συγκρινόταν μόνο με το μακελειό στο Βερντέν (21/2-18/12/1916) του Α΄ Παγκ. Πολέμου, υπέστησαν απ’ την πλευρά της Τρεμπεσίνας και τις απέκρουσαν οι Υπερασπιστές του 731. Πιτσιρικάδες, είχαμε διαβάσει 1η φορά τις ηρωικές σελίδες του άπαρτου, αιματοβαμμένου Υψώματος - Θρύλου Εφτά Τριάντα Ένα, στο βιβλίο του Άγγελου Τερζάκη «Ελληνική Εποποιία 1940-1941», έκδοση του 1964. Απ’ εκεί εννοήσαμε γιατί το 731 είχε χαραχθεί στα μάρμαρα του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτου στην Αθήνα.

Δ Ε Ν ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ όμως, ακόμα, τ’ όνομα του γίγαντα αξιωματικού επικεφαλής στο 731 και την διαταγή του της 09.00-9.3.1941 που κατέληγε: «Τότε μόνον θα διέλθη ο εχθρός εκ της τοποθεσίας μας, όταν αποθάνωμεν άπαντες επί των θέσεών μας». Το μάθαμε χθες από την ελλα-δική μας ΝΕΤ, που προέβαλε το ντοκιμαντέρ «Στην Κόψη της Ιστορίας». Όπως ακριβώς «απ’ την κόψη του σπαθιού την τρομερή»: Την ηρωική μα και τραγική ιστορία του Διοικητή του II/5 Τάγματος στο Ύψωμα 731, Ταγματάρχη Δημήτρη Κασλά (1901-1966) απ’ το Πουρί Πηλίου τού Βόλου.

Ενός ηρωικού ανθυπολοχαγού στη Μικρασιατική Εκστρατεία, πού ‘γινε γίγαντας ταγματάρχης στο ανυπέρβλητης δόξας 731, ύστερα στην Εθνική Αντίσταση, πρώτα με τον ΕΔΕΣ και κατόπιν με τον ΕΛΑΣ, ο οποίος, μετά την απελευθέρωση εκτοπίστηκε 1945-1948 στη Σέριφο, στην Ικαρία και στη Σαντορίνη ως… «συμπαθών το ΚΚΕ». Η δοξασμένη και τραγική ιστορία ενός γίγαντα Κασλά, όμοια με τη δοξασμένη μα και τραγική - εμφυλίως - ιστορία του ελληνικού ημών έθνους. Κι όσοι δεν το είδατε στη ΝΕΤ, μπείτε στο διαδίκτυο και πληκτρολογήστε: Δημήτρης Κασλάς. Πληκτρολογήστε: Ύψωμα 731. Την ύψιστη δόξα και την ανείπωτη τραγωδία μας.

ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
Θα έχουμε άραγε την τύχη, μετά απ’ τους Θεσσαλονικείς μας χθες στην επέτειο της 26ης Οκτ. 1912 και της 28ης Οκτ. 1940, να δούμε σύντομα και στους κυπριακούς αιθέρες την Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων «ΖΕΥΣ», με τα F-16 της ελλα-δικής μας Πολεμικής Αεροπορίας, τον σμηναγό ιπτάμενο Εμμανουήλ Καραχάλιο και τους συναδέλφους του, σε όμοιες επιδείξεις εις μνήμην και των εδώ υπέρ ελευθερίας θυσιασθέντων και προς τιμήν και των εδώ υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις του Ελληνισμού;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου