Ετικέτες

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Αλγερία και αφγανοποίηση του Μάλι: Η νεοαποικιακή λεηλασία σε πορεία (2)

Αλγερία και αφγανοποίηση του Μάλι: Η νεοαποικιακή λεηλασία σε πορεία (2)

Η διφορούμενη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών
Υπενθυμίζουμε ότι στις αρχές Οκτωβρίου, επισκεπτόμενος το Αλγέρι, ο στρατηγός Κάρτερ Χαμ, διοικητής της «AFRICOM» είχε δηλώσει: «Δεν είμαι εδώ για να μιλήσω για τη στρατιωτική παρουσία μας στο Μάλι, αλλά για να ενθαρρύνω το διάλογο μέσα σε αυτή τη χώρα με τις γειτονικές χώρες για την αποκατάσταση της σταθερότητας στο Μπαμάκο. Δεν θα υπάρχουν αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος». Για τον στρατηγό Carter Ham, «Η Αλγερία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι τελείως σύμφωνες για μια προτεραιότητα: ο λαός του Μάλι πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ελεύθερα την κυβέρνησή του και να ζήσει με ειρήνη και ασφάλεια».

Αλλαγή τόνου τρεις ημέρες αργότερα. Ο διοικητής της AFRICOM δεν έχει κλείσει, λέει ο Χασάν Moali, τη πόρτα για στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι. 
Οι δηλώσεις του στρατηγού διοικητή της Africom, Κάρτερ Χαμ στο Αλγέρι, σχετικά με το πώς να συμπεριφέρονται στο Μάλι και την πιθανότητα μιας στρατιωτικής επίθεσης, μόλις υποστηρίχτηκαν από το σύμβουλο του προέδρου Ομπάμα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Τζον Brennan. 
Γνωρίζουμε εφεξής ότι μια στρατιωτική παρέμβαση, της οποίας η «μορφή» παραμείνει να καθοριστεί, είναι στα ζωντανά σχέδια των ΗΠΑ για το Μάλι. Η χρήση των μην επανδρωμένων αεροπλάνων (ΜΕΑ) επιβεβαιώνει επίσης τις δηλώσεις του διοικητή της AFRICOM «δεν θα υπάρξει παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στο έδαφος του Μαλί». Με άλλα λόγια, θα διεξαχθούν στοχευμένες επιθέσεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των προπύργιων των τρομοκρατικών ομάδων. Ενδέχεται συνεπώς και σφαγή αμάχων, όπως ήταν στη περίπτωση του Αφγανιστάν, αλλά προπαντός και του Ιράκ. Με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, θα υπάρξουν αναπόφευκτα παράπλευρες απώλειες. (3)

Λίγες μέρες αργότερα, ενώπιον των γαλλικών δηλώσεων να δημιουργηθεί μια εμπόλεμη κατάσταση στο βόρειο Μαλί, ένας Αμερικανός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να προσφέρουν την υποστήριξή τους. 
Αυτό θα ενοχλούσε ιδιαίτερα τη χώρα μας (σ.μ. την Αλγερία) , που ευνοεί τον διάλογο και τη διαπραγμάτευση μεταξύ όλων των παρατάξεων στο βόρειο Μαλί. 
Αργά αλλά σίγουρα, το σχέδιο μάχης που επινοήθηκε από τη Γαλλία τίθεται σε εφαρμογή. 
«Η Γαλλία είναι έτοιμη να ψηφίσει ένα ψήφισμα του ΟΗΕ για αφρικανική στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι, και θα την υποστηρίξει το στρατηγικό σχέδιο με υλικοτεχνική, πολιτική και υλική αρωγή», επιβεβαίωσε χθες ο Φρανσούα Ολλάντ, το ίδιο πολεμοχαρή όπως ο προκάτοχός του. 
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στηρίξουν τη Γαλλία, άν αυτή η χώρα αποφασίσει ότι είναι απαραίτητο να επέμβει στρατιωτικά» δήλωσε χθες σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπεύθυνος για την Ευρώπη, Φίλιππος Gordon. (...)
Μια διπλωματική μάχη με αγκάθια που θα πρέπει να διαιτητεύσουν οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας στις 19 αυτού του μήνα, κατά τη διάρκεια μιας αποφασιστικής συνάντησης στο Μπαμάκο. (4)

Η αποτυχία της Αλγερίας ενώπιων της αναπόφευκτης αφγανοποίησης της κρίσης

Σε μια διαυγή και ασυμβίβαστη ανάλυση , ο Αμπντελαζίζ Rahabi συνοψίζει τους κινδύνους της τρέχουσας κατάστασης: για τον ίδιο, «ο διορισμός, στις 10 Οκτωβρίου, ενός απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Σαχέλ μετά από ευρεία διαβούλευση και συναίνεση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφάλειας ενθρονίζει οριστικά τον διεθνή χαρακτήρα της κρίσης. (...)
Δεν μπορούσε να το κάνει παρά μόνο μετά από διαβούλευση με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ που χρειάζονται την κάλυψη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αποστολή μιας δύναμης της ECOWAS που θα χρησιμοποιηθεί με τη σειρά της ως κάλυμμα για τις στοχευμένες και σημειακές επιχειρήσεις των δυτικών στρατών. 
Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν η Αλγερία έχει ακόμα τον χρόνο για να πείσει και τα μέσα για να επηρεάσει την κατάσταση». (5)

«Η απόρριψη μιας ξένης επέμβασης στα σύνορά της είναι μια γνωστή σε όλους δογματική θέση και η Αλγερία δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να το πράξει. (...) Αλλά δεν είναι αρκετό. Οι ηγέτες μας, που έχουν μια παθολογική ευαίσθητα στην κολακεία των ισχυρών, δεν συνειδητοποίησαν ότι ευνόησαν τη δημιουργία του πακιστανού σεναρίου στα σύνορά μας όταν πείστηκαν τα τελευταία χρόνια ότι ο ρόλος του συμμάχου και του προπύργιου κατά της διεθνούς τρομοκρατίας που απορρέει από τις δυτικές δυνάμεις, ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία. Έκαναν την Αλγερία να πιστέψει ότι είχε την εμπειρία και τα μέσα και ότι μπορούσε να υπολογίζει την στρατιωτική βοήθεια των Δυτικών. Αυτό είχε σαν συνέπεια να την εκθέσει καλύτερα και να την κάνει πρωταρχικό στόχο της διεθνούς τρομοκρατίας. Δεν βγάλαμε τα συμπεράσματα μας από όλα τα μαθήματα της εμπειρίας του Πακιστάν, μεταξύ άλλων για τις περιοχές των φυλών που ξεφεύγουν ​​από την εξουσία των κρατών». (5)
«Η χώρα μας, συμπεράνει ο Αμπντελαζίζ Rahabi, έχει κάθε λόγο να ανησυχήσει, επειδή τα σύνορα είναι εξ ορισμού ένα πιθανό ή ενεργό μέτωπο. Και αν κοιτάξουμε την κατάσταση στην περιοχή μας, συνειδητοποιούμε ότι η Αλγερία έζησε σπάνια στο παρελθόν μια τέτοια λεπτή κατάσταση. Η κατάσταση μας είναι ασταθής με τη Μαυριτανία και το Μαρόκο και εχθρική με το Μάλι και τη Λιβύη. Το Mujao, π.χ, που στοχεύει μόνο την Αλγερία μέσω των επιθέσεων στο Τιντούφ, Ταμανρασέτ, Ouargla και της απαγωγής των διπλωματών μας στη Γκαό, επιβεβαιώνει ότι η πολιτική του αποβλέπει κυρίως να αποσταθεροποιήσει την Αλγερία. 
Παίζεται απλά μια πάλη επιρροής μεταξύ των δυνάμεων και μεταξύ αυτών και της διεθνούς τρομοκρατίας, της παράνομης διακίνησης όπλων και ναρκωτικών. 
Οι περιοχές αντιπαράθεσης στον κόσμο δεν είναι στατικές και αυτή της διεθνούς τρομοκρατίας μετακινήθηκε, μέσα σε 10 χρόνια, από το Πακιστάν προς την Αφρική».(5)
Το σχέδιο ψηφίσματος για το Μάλι, που προτείνεται από τη Γαλλία, θα πρέπει να εγκριθεί την Παρασκευή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ότι η γαλλική αποστολή στον ΟΗΕ. Το ψήφισμα καλεί την ECOWAS (Οικονομική Κοινότητα της Δυτικής Αφρικής) και την Αφρικανική Ένωση να διευκρινίσουν εντός 30 ημερών τους όρους για μια στρατιωτική επέμβαση για την επανάκτηση του Βόρειου Μάλι  και καλεί την κυβέρνηση του Μάλι και τους αντάρτες Τουαρέγκ να αρχίσουν διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν. 
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου στο Μπαμάκο με τους βασικούς παράγοντες (ECOWAS, Αφρικανική Ένωση, Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη) για να προσπαθήσει να αναπτύξουν μια «συνεκτική στρατηγική», σύμφωνα με ένα διπλωμάτη. Το Παρίσι υποσχέθηκε μια  επιμελητηριακή υποστήριξη

Το βλέπουμε, η Αλγερία, η οποία παρουσιάζεται ως ένα «must» σε αυτό το θέμα αγνοείται εξαιρετικά επιδεικτικά. 
Όλη η αλγερινή φασαρία με τον κ. Messahel  -ο οποίος δεν σταματά να μιλά για διασυνοριακή τρομοκρατία, για ναρκοεμπόρους-  τελικά θα είναι άχρηστη. Οι συνομιλητές τον δέκτηκαν ευγενικά χωρίς τίποτα άλλο. 
Οι πραγματικοί υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων είναι αλλού. 
Στη τελευταία συνάντηση,  ο κ. Messahel δήλωσε τελικά ότι μια στρατιωτική λύση είναι δυνατή μόνο εάν αποτύχει ο διάλογος. Ας θυμηθούμε τις αποτυχίες της Αλγερίας και της διπλωματίας της στην περίπτωση του Σουδάν, της ενέργειας της για το NEPAD που παρουσίαζε ως λύση για τα οικονομικά προβλήματα της Αφρικής, μάταια, οι μεγάλοι αυτού του κόσμου δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό. 

Η Αλγερία επέστρεψε στη θέση της ως αναπτυσσόμενη χώρα.
Η Αφγανοποιήση του Μάλι προχωρά. 
Πώς, λοιπόν, να διαχειριστούμε τα συνόρων μας και να συγκρατήσουμε ένα τσουνάμι του οποίου δεν ελέγχουμε ούτε τα μέσα, ούτε τα έξω; 
Έπρεπε μια φορά να ήμασταν στην αναμπουμπούλα για να προστατέψουμε τα νώτα μας;

παραπομπές
3. Hassan Moali: Le recours aux drones semble privilégié El Watan 03.10.12
4. Hassan Moali: l’Algérie redoute le syndrome libyen El Watan le 10.10.12
5. Abdelaziz Rahabi: «Nous avons négligé la région du Sahel» El Watan le 11.10.12

Τέλος

Προηγούμενο άρθρο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου