Οι κληρικοί στις εκκλησιές τους…
Posted On Τρίτη, 5 Ιουνίου 2012 at by Λουκάς Δ. Συμπεράς
Aπό ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ (mignatiou@aol.com – Twitter: @mignatiou)
Θύελλα δικαιολογημένων αντιδράσεων προκάλεσε η δημοσιοποίηση της εν κρυπτώ συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου με τον Μητροπολίτη Σικάγο και παράγοντες της ελληνικής Ομογένειας της πόλης, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο πρώην πρόεδρος του ΣΑΕ, Αντριου Αθενς. Τον θυμό και την οργή δεν προκάλεσε τόσο αυτή καθ’ αυτή η συνάντηση με τον εκπρόσωπο της χώρας του Αττίλα, αλλά η ανακοίνωση με την οποία έγινε προσπάθεια να δικαιολογηθεί το περιεχόμενο της συνάντησης. Η Μητρόπολη τοποθέτησε στο ίδιο καζάνι την προκλητική Τουρκία με την Ελλάδα, η οποία ασκεί και ακολουθεί ως Ευαγγέλιο φιλειρηνική πολιτική, χωρίς διόλου να προκαλεί τη γείτονα χώρα, με κίνδυνο η στάση της να εκλαμβάνεται ως αδυναμία, καθώς μερικές φορές στέλλει σήματα «συνεύθυνης» στην Αγκυρα.
Δεν είναι κακό να συνομιλεί κανείς με τον εχθρό του, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιεί τις συναντήσεις αυτές για να θέτει τις προκλήσεις και να διαμαρτύρεται για τη μόνιμα εχθρική στάση, στη συγκεκριμένη περίπτωση της Τουρκίας, η οποία διατηρεί κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο και απειλεί σε καθημερινή βάση την Ελλάδα. Και επειδή έχουμε να κάνουμε και με εκκλησιαστικούς ηγέτες, θα έπρεπε –όταν φιλοξενούν Τούρκους επισήμους- να απαιτούν να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και όχι να ευχαριστούν δουλικά τον Τούρκο υπουργό για την δήθεν βοήθεια προς το Φανάρι. Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης είναι κλειστή με απόφαση του τουρκικού κράτους.
Η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα παλεύει για τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και πράττει ότι ζητούν η Αθήνα και η Λευκωσία. Μπορώ να δώσω πολλά παραδείγματα ομογενών, που πληρώνουν μερικά εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για να γίνουν γνωστές οι ελληνικές θέσεις. Στον αγώνα αυτό, έπρεπε να βρίσκεται πρώτη και καλύτερη η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής, η οποία, όμως, είναι καθηλωμένη λόγω των απειλών της Τουρκίας εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη και των ελαχίστων κληρικών, που απέμειναν να φυλάνε Θερμοπύλες στην Πόλη. Ετσι, η Ομογένεια της Αμερικής είναι όμηρος αυτών των απειλών με αποτέλεσμα η πολιτική της ηγεσία να σκέφτεται κάθε της βήμα. Αυτό είναι λάθος και το περιστατικό στη Μητρόπολη Σικάγο επιβεβαιώνει όσους πιστεύουμε ότι έφτασε η στιγμή διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων. Οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Αμερικής πρέπει να ασχολούνται ΜΟΝΟ με τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και να μην έχουν καμία ανάμειξη στα πολιτικά πράγματα της Ομογένειας. Η Τουρκία, απειλώντας το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δένει τα χέρια της ηγεσίας της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, η οποία αντιμετωπίζει συνεχώς το δίλημμα ότι με τη δράση της διακινδυνεύει το καθεστώς του Φαναρίου.
Δυστυχώς, ηθελημένα ή υπό εκβιασμό, μερικοί κληρικοί της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, επέτρεψαν στους εαυτούς τους να μετατραπούν σε «ατζέντηδες» της Τουρκίας, και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η βοήθεια που προσφέρεται στις Τουρκικές Αερογραμμές να κερδίσουν την ελληνική αγορά. Τολμώ να υποστηρίξω ότι αν πρόσφεραν την ίδια βοήθεια σε μία ελληνική αεροπορική εταιρεία, η γραμμή Αθήνα-Νέα Υόρκη θα ήταν από καιρό ελληνική υπόθεση.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος είναι ένας πατριώτης Ιεράρχης. Λατρεύει την Ελλάδα και υποστηρίζει με πάθος την Κύπρο. Δυστυχώς, λόγω των απειλών και των εκβιασμών της Τουρκίας, δεν μπορεί να ηγείται και των πολιτικών πρωτοβουλιών της Ομογένειας. Γι’ αυτό πρέπει να επιβάλει ο ίδιος τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων και να λύσει τα χέρια των ηγετών της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου