Ετικέτες

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Υπαρκτός ομαδικός τάφος;


Υπαρκτός ομαδικός τάφος;

Tου Σταυρου Τζιμα
Επικίνδυνο παιχνίδι που απειλεί να δυναμιτίσει τις σχέσεις της ελληνικής μειονότητας με τα Τίρανα εξελίσσεται τελευταία στην Αλβανία, με πρωταγωνιστές Αλβανοτσάμηδες, που με την ανοχή της κυβέρνησης αποδύονται σε ανοιχτές προκλήσεις εις βάρος του ομογενειακού στοιχείου στον Νότο, αλλά και της ίδιας της Ελλάδας.

Με αφορμή την επέτειο εκδίωξης των συνεργατών των δυνάμεων κατοχής, ένοπλων αυτονομιστών Τσάμηδων από την Ηπειρο το 1944, και όσων αμάχων τούς ακολούθησαν, διοργανώνουν αύριο «συγκέντρωση μνήμης» στα ελληνοαλβανικά σύνορα, στο ύψος του Μαυροματίου Θεσπρωτίας.

 Ταυτόχρονα, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει θεωρίες περί «γενοκτονίας», η προπαγάνδα τους διακινεί ισχυρισμούς περί δήθεν ύπαρξης ομαδικού τάφου Τσάμηδων εντός του αλβανικού εδάφους και συγκεκριμένα μεταξύ των χωριών Μουρσί και Τζάρα, που κατοικούνται από Ελληνες μειονοτικούς.

Οι ομογενείς των δύο αυτών κοινοτήτων, σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Σ. Μπερίσα, όχι μόνο διαψεύδουν την ύπαρξη τέτοιου τάφου στην περιοχή τους, αλλά καταγγέλλουν ότι επιχειρείται η «δημιουργία τεχνητού και αδικαιολόγητου μίσους» και προειδοποιούν ότι δεν θα ανεχθούν τέτοια πρόκληση στα χωριά τους. «Είναι βαρύ το φορτίο αίσχους που θέλουν να εισαγάγουν στην περιοχή και εμείς αρνούμαστε να το σηκώσουμε», δηλώνουν στην επιστολή τους.

Η ηγεσία της ελληνικής μειονότητας αντιμετωπίζει με ψυχραιμία αλλά και με ανησυχία τις κλιμακούμενες προκλήσεις των Αλβανοτσάμηδων, οι οποίοι εδώ και μερικούς μήνες συμμετέχουν στην κυβέρνηση Μπερίσα με δύο υφυπουργούς (Πολιτισμού και Παιδείας) και γραμματείς σε νευραλγικά πόστα.

 Ενας εξ αυτών μάλιστα, ο Παιδείας, ονόματι Τάτα, μιλώντας πρόσφατα σε μια από τις πολλές εκδηλώσεις των Αλβανοτσάμηδων, παρουσία και του υπουργού Πολιτισμού, μίλησε ανοιχτά για «γενοκτονία που παραμένει ανομολόγητη και ατιμώρητη», ενώ τις τελευταίες ημέρες οι κεντρικοί δρόμοι των Τιράνων έχουν γεμίσει με συνθήματα όπως «Τσαμουριά σ’ αγαπάμε» κ.ά., με την άδεια του προσκείμενου στο κυβερνών κόμμα δημάρχου.

Η αχαλίνωτη προπαγάνδα των σωματείων και οργανώσεων των Αλβανοτσάμηδων, ενισχυόμενη από άφθονο χρήμα αγνώστου προελεύσεως, εξαπλώνεται ραγδαία στον δημόσιο λόγο της γείτονος ρίχνοντας δηλητήριο στις σχέσεις της ελληνικής μειονότητας με τους Αλβανούς αλλά και σε αυτές των δύο χωρών που κατά τα άλλα κινούνται σε εύκρατο κλίμα.

Νομιμοποιεί ταυτόχρονα τον ανθελληνισμό που συστηματικά καλλιεργείται από ακραίους και ταχύτατα ενδυναμούμενους κύκλους, οι οποίοι προωθούν συστηματικά στην εθνική ατζέντα την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας -με το αστείο και παραπλανητικό εφεύρημα της «Φυσικής Αλβανίας»- όσο και αν τα επίσημα Τίρανα δεν το παραδέχονται.

Η Αθήνα δεν βλέπει ότι θα το βρει μπροστά της; Ρώτησα έμπειρο περί τα ελληνοαλβανικά διπλωμάτη. «Σωπαίνει γεμάτη νόημα», ήταν η απάντηση, και ο νοών νοείτω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου