Ετικέτες

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Ευρω-ομόλογο μόνο υπό γερμανική «κατοχή»


Ευρω-ομόλογο μόνο υπό γερμανική «κατοχή»

Αναρτήθηκε από τον/την arch στο Ιουνίου 29, 2012
Ελπίδες που διαψεύστηκαν… ακαριαία γέννησε η δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη «Wall Street Journal» ότι η Γερμανία θα δεχθεί την έκδοση ευρωομολόγων μόλις η Ευρώπη αποκτήσει υπουργό Οικονομικών και, κυρίως, όταν καταστεί προφανές ότι οι διαδικασίες οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης είναι «μη αντιστρέψιμες».
Όμως ο θόρυβος περί «γερμανικής στροφής» στα διεθνή ΜΜΕ ανάγκασε τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργού Οικονομικών να διαψεύσει τον… προϊστάμενό του, διευκρινίζοντας πως το Βερολίνο θα συναινέσει στα ευρωομόλογα μόνο στο τέλος του δρόμου. Όταν δηλαδή, η Ευρώπη θα έχει γίνει γερμανική και με το νόμο.

Στο μεταξύ, Ιταλία και Ισπανία βρίσκονται κυριολεκτικά επί ποδός πολέμου εν όψει του ανοίγματος των αγορών τη Δευτέρα. Η «Repubblica» έγραψε πως ο Μάριο Μόντι έθεσε σε επιφυλακή την κυβέρνησή του για τη λήψη έκτακτων μέτρων ακόμη και το βράδυ της Κυριακής, ενώ σε ομιλία του σε επιχειρηματικό συνέδριο ο Ιταλός πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι θα θέσει βέτο στο φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, που συναποφάσισαν όλοι οι «μεγάλοι» της Ε.Ε. πλην Βρετανίας, αν η Σύνοδος Κορυφής δεν εγγυηθεί «φρένο» στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας! Ο Μόντι προειδοποίησε για επικείμενη καταστροφή στην Ευρωπαϊκή Ενωση αν δεν συγκρατηθεί το ιταλικό χρέος, καθώς θα αναδυθούν στην Ιταλία αντιευρωπαϊκές δυνάμεις που θα αδιαφορούν για την Ένωση και για το ευρώ και θα «στέλνουν στο διάβολο κάποιες μεγάλες χώρες» (σημειώνεται πως ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πέτερ Πρετ, απέρριψε την πρόταση Μόντι για ενισχυμένη αγορά ιταλικών ομολόγων, ενώ ξεκαθάρισε πως το αντίτιμο για την τραπεζική διάσωση της Ισπανίας θα είναι η ευρωπαϊκή εποπτεία του προϋπολογισμού της).
Μέρες… Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου θύμισε και η δραματική ανακοίνωση του συνδέσμου Ιταλών βιομηχάνων (Confindustria) πως η χώρα «βυθίζεται στην άβυσσο» και «ζούμε σε εμπόλεμη κατάσταση». Αφορμή στάθηκε η πρόβλεψη για βάθεμα της ύφεσης στο 2,4% και για συνολική αύξηση της ανεργίας κατά 1,5 εκατομμύριο άτομα την πενταετία 2008-2013. «Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο, όμως οι οικονομικές ζημιές που έχει προκαλέσει ως τώρα η κρίση είναι συγκρίσιμες με μιας πολεμικής σύρραξης. Πλήττονται οι πολυτιμότεροι και ζωτικότεροι παραγωγικοί τομείς της χώρας», προειδοποίησε η Confindustria.
Περισσότερο κι από τη νέα έκκληση του Μαριάνο Ραχόι να λάβει άμεσες αποφάσεις η Ε.Ε., ώστε να πέσει το υψηλό κόστος δανεισμού της Ισπανίας (χθες το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων υπερέβη ξανά το 7%), αίσθηση προκάλεσε η επίθεση του προέδρου της Ένωσης Ισπανικών Τραπεζών κατά της Γερμανίας. Ο Μιγκέλ Μαρτίν κατήγγειλε ότι κάποιες χώρες θέλουν να διχάσουν την Ευρώπη σε «καλούς και κακούς, ενώ εξαιτίας των δικών τους λαθών οι άλλοι απέκτησαν ελλείμματα». Ο Ισπανός τραπεζίτης χαρακτήρισε «πολύ πιθανή» διάλυση της ευρωζώνης, μια εξέλιξη που προσπάθησε να ξορκίσει με κάθε τρόπο ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Αυστρίας.
Συνδέοντας την έκδοση ευρωομολόγων με τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας στην Ευρώπη, ο Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε στην αυστριακή ραδιοφωνία ότι στα επόμενα βήματά της η Ε.Ε. πρέπει να παρέμβει για να προστατεύσει ολόκληρες χώρες, αλλά και τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πληθυσμό από μια διάλυση της ευρωζώνης. Ως πρώτο βήμα για την έκδοση ευρωομολόγων, ο Αυστριακός καγκελάριος πρότεινε τον δανεισμό κρατών από το Μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό ESM, που θα ξεκινήσει να λειτουργεί την 1 Ιουλίου. «Πρέπει να μετατραπεί σε τράπεζα με κεφάλαιο 2 τρισ. ευρώ και να λειτουργεί παράλληλα με ένα ταμείο εξαγοράς χρέους», πρότεινε ο Φάιμαν.
Γιάννης Παπαδάτος, στον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου