Ετικέτες

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Ελλάς – Ιταλία “συμμαχία” για τα αρχαία


Ελλάς – Ιταλία “συμμαχία” για τα αρχαία

Αναρτήθηκε από τον/την arch στο Ιουνίου 27, 2012
arxaiaΣυνέδριο από τις 5 έως τις 9 Ιουλίου 2012 στη Μυτιλήνη, υλοποιούν η Κ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, σε συνδιοργάνωση με το Πανεπιστήμιο Mediterranea του Ιταλικού Reggio Calabria (Τμήμα “PAU” Αρχιτεκτονικής Σχολής), το ΠΜΣ- Πόλη και Περιβάλλον, Τμήμα Κοινωνιολογίας και το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τον δήμο Λέσβου και το Επιμελητήριο Λέσβου.

Με θέμα «Δύο Χώρες- Μία Ιστορία; Διαχείριση και Ανάδειξη των Μνημείων Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς Νήσων ΒΑ Αιγαίου (Λέσβου, Λήμνου, Χίου, Ψαρών)- Μεγάλης Ελλάδας (Καλαβρίας, Σικελίας)- Βένετο & Πομπηίας».
Η διοργάνωση του συνεδρίου γίνεται με σκοπό την προβολή των έργων αναστήλωσης και ανάδειξης που συντελέστηκαν την τελευταία 15ετία (1998- 2012), με την αρωγή χρηματοδοτήσεων, στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους των νήσων Λέσβου, Χίου, Ψαρών και Λήμνου, από ελληνικής πλευράς και στις περιφέρειες της Καλαβρίας, Σικελίας και Βένετο, από ιταλικής πλευράς.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, θα υπάρξουν οργανωμένες επισκέψεις, ώστε να γνωρίσουν οι επίσημοι καλεσμένοι τα μνημεία και την ομορφιές της περιοχής.
Μέσα από τη συνεργασία των δύο χωρών, λένε οι διοργανωτές, «ευελπιστούμε να υπάρξει ανταλλαγή τεχνογνωσίας, με σκοπό την προώθηση της έρευνας σε θέματα αρχαιολογίας και ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων του Αιγαίου, της Αδριατικής και του Τυρρηνικού Πελάγους, διαχρονικά από την προϊστορική μέχρι και τη μεταβυζαντινή περίοδο. Σήμερα που η χώρα μας βάλλεται όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στον πολιτισμό της, τέτοια επιστημονικά ανοίγματα είναι απαραίτητα για την εξωστρέφειά της» καταλήγει η ανακοίνωση.
Το Συνέδριο θα έχει έξι μεγάλες θεματικές ενότητες:
Η διαχείριση των Μνημείων Ελλάδας και Ιταλίας, Πολιτιστικός σχεδιασμός- Οικονομική Διαχείριση, Παραδείγματα Ανάδειξης Αρχαιολογικών Χώρων και Γεωλογικής Κληρονομιάς, Έργα Ανάδειξης Αρχαιολογικών Χώρων ΒΑ Αιγαίου σε εξέλιξη, Μνημεία, Πόλεις και Λιμάνια και Έργα Ανάδειξης στα Μεταβυζαντινά Μνημεία ΒΑ Αιγαίου σε εξέλιξη.
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Επιμελητηρίου Λέσβου στις 6 και 7 Ιουλίου.
spirospero.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου