Ετικέτες

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Μπαγίς: «Δεν υπάρχει σχέδιο αναγέννησης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας»


Posted: 29 Jun 2012 02:35 PM PDT

Με καταιγισμό ερωτήσεων «βομβάρδισαν» τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς οι συμμετέχοντες σε ημερίδα για την εξέλιξη των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), που διοργάνωσε, αργά χθες το βράδυ, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Σόφιας, η τουρκική πρεσβεία στη βουλγαρική πρωτεύουσα.

Ο κ. Μπαγίς, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, υπογράμμισε την πρόοδο που, όπως τόνισε, έχει σημειώσει η Τουρκία στην πορεία εκδημοκρατισμού και της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο Τούρκος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι η χώρα του είναι μέλος του ΝΑΤΟ από τη δεκαετία του 1950, ότι συμμετέχει σε πολλούς ευρωπαϊκούς θεσμούς και ότι περίπου 5,5 εκατ. Τούρκοι (μετανάστες) ζουν ήδη στην Ευρώπη.


Επομένως, τόνισε, αυτό που κάνει τώρα η Άγκυρα είναι «απλώς ένα ακόμη βήμα στην πορεία της ένταξής της στην Ευρώπη», με τη μουσουλμανική της ταυτότητα, αφού, όπως είπε, πουθενά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν υπάρχουν πουθενά θρησκευτικοί περιορισμοί για τις υποψήφιες χώρες.

Υπογράμμισε δε πως η χώρα του, με τα 75 εκατομμύρια πολίτες της, είναι «μια μεγάλη αγορά για τα ευρωπαϊκά κράτη».

Ο κ. Μπαγίς παραδέχθηκε ότι, «μέσω των συνόρων της Τουρκίας στη Βουλγαρία και σε άλλες γειτονικές χώρες της Ευρώπης διεισδύουν πολλοί παράνομοι μετανάστες», αλλά η χώρα του, όπως υπογράμμισε, έχει κάνει αυστηρότερο τον έλεγχο των συνόρων της, στα πρότυπα της δύναμης Frontex.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, όπως είπε, κατέστη δυνατή η σύλληψη 70.000 μεταναστών από χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, «παρ' όλο που μπορεί να χάσαμε και μερικούς», όπως είπε σε μία έμμεση απάντηση στις πρόσφατες κριτικές αρμόδιων παραγόντων της Κομισιόν, με αφορμή την απροθυμία που επιδεικνύει η Άγκυρα ως προς την υπογραφή συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών με την ΕΕ.

Το «χορό» των ερωτήσεων άνοιξε ο βουλευτής της εθνικιστικής παράταξης «Ατάκα» Στάνισλαβ Στόιλοφ, ρωτώντας τον κ. Μπαγίς πώς συνδυάζεται η ενταξιακή πορεία της Άγκυρας και η προσήλωση που δείχνει στις ευρωπαϊκές αξίες με την πολιτική της «αναγέννησης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σε εκτέλεση του γνωστού Δόγματος Νταβούτογλου», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Ούτε ο κ. Νταβούτογλου ούτε κανένα άλλο μέλος της τουρκικής κυβέρνησης δεν έχει αναφερθεί σε σχέδιο αναγέννησης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» απάντησε ο Τούρκος υπουργός και αφού αναφέρθηκε εκ νέου στα οικονομικά επιτεύγματα της χώρας του, τόνισε: «Η Τουρκία είναι ευχαριστημένη με αυτά που έχει και δεν θέλει ούτε μια σπιθαμή ξένης γης».

Ο Τούρκος υπουργός ρωτήθηκε, επίσης, αν η πρόσφατη κατάρριψη τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους από τις συριακές δυνάμεις μπορεί να θεωρηθεί ένα είδος ιδιόμορφης «τιμωρίας» της Άγκυρας για την πολιτική που ακολουθεί στη γειτονική χώρα, πότε σκοπεύει η Άγκυρα να προχωρήσει σε άρση του αποκλεισμού της Αρμενίας και σε εξομάλυνση των σχέσεων με τη χώρα αυτή, αλλά και για τις απειλές της Άγκυρας για «πάγωμα» των σχέσεων με την ΕΕ στη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας στην Ένωση.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Νικολάι Μλαντένοφ, ο οποίος αναφέρθηκε στην προθυμία της Σόφιας να βοηθήσει τα γειτονικά κράτη των Βαλκανίων στην ενταξιακή πορεία τους προς την ΕΕ, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στην υποψηφιότητα της Άγκυρας, αν και στο παρελθόν υπήρξαν δηλώσεις στήριξης της τουρκικής ενταξιακής πορείας από τη Σόφια.

Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν εκτενώς σε διάφορα σχέδια συνεργασίας μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας, τις οποίες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μπαγίς, «προωθούν και στηρίζουν με τις ρωμαλέες προσωπικότητές τους οι πρωθυπουργοί Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μπόικο Μπορίσοφ».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου