Ετικέτες

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Ενοχλημένη η Μόσχα από αμερικανικό νομοσχέδιο περί παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων


Ενοχλημένη η Μόσχα από αμερικανικό νομοσχέδιο περί παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων


Η Μόσχα εξέφρασε σήμερα την οργή της για την έγκριση από τη Γερουσία των ΗΠΑ ενός νομοσχεδίου το οποίο προβλέπει την τιμωρία Ρώσων αξιωματούχων για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προειδοποίησε τους Αμερικανούς ότι η υιοθέτηση των κυρώσεων θα προκαλέσει ένταση στις αμερικανορωσικές σχέσεις.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας υιοθέτησε το «Νόμο Σεργκέι Μαγκνίτσκι περί λογοδοσίας και κυριαρχίας του νόμου», ο οποίος πήρε το όνομά του από ένα Ρώσο δικηγόρο κατά της διαφθοράς, ο θάνατος του οποίου, το 2009 στη φυλακή, ενώ ήταν προφυλακισμένος καταδικάσθηκε ευρύτατα.

Παρά την ευρεία υποστήριξη που έχει στο Κογκρέσο, το μέλλον του νομοσχεδίου παραμένει πάντως αβέβαιο, εν μέρει επειδή η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν δείχνει ενθουσιασμένη με ένα μέτρο που η Ρωσία καταγγέλλει ως επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της.


«Δεν λυπούμαστε μόνο βαθιά, αλλά είμαστε εξοργισμένοι για το γεγονός ότι, παρά την κοινή λογική και όλα τα σήματα που έχει στείλει και συνεχίζει να στέλνει η Μόσχα για την αντιπαραγωγική φύση τέτοιων βημάτων, συνεχίζονται οι εργασίες πάνω στο 'νόμο Μαγκνίτσκι», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS.

Η εφαρμογή του νομοσχεδίου θα είναι εξαιρετικά αρνητική για τις αμερικανορωσικές σχέσεις, πρόσθεσε ο Ριάμπκοφ.

Ο Σεργκέι Μαγκνίτσκι, ο οποίος παρείχε νομικές συμβουλές στο επενδυτικό ταμείο Hermitage Capital, υπέκυψε στις 16 Νοεμβρίου 2009 σε ηλικία 37 ετών, αφού έμεινε προφυλακισμένος επί 11 μήνες. Ο δικηγόρος είχε συλληφθεί το 2008 για φοροδιαφυγή αφού είχε καταγγείλει μια εκτεταμένη οικονομική απάτη ύψους 5,4 δισεκ. ρουβλιών (130 εκατ. ευρώ) που είχαν εξυφάνει, σύμφωνα με τον ίδιο, υπεύθυνοι της αστυνομίας και της εφορίας σε βάρος του ρωσικού κράτους και του εργοδότη του.

Στο πλαίσιο επίσημης ρωσικής έρευνας είχε διαπιστωθεί πως ο Σεργκέι Μαγκνίτσκι υπήρξε θύμα χτυπημάτων και το γεγονός ότι δεν του παρασχέθηκε φροντίδα μέσα στη φυλακή ήταν «προμελετημένο».

Βάσει του νομοσχεδίου, οι ΗΠΑ θα αρνούνται την έκδοση θεωρήσεων εισόδου (βίζα) σε Ρώσους που είναι ύποπτοι ότι εμπλέκονται στο θάνατο του Μαγκνίτσκι και θα παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους.

Ο Ριάμπκοφ επανέλαβε την απειλή της Ρωσίας ότι θα προβεί σε αντίποινα αν περάσει το νομοσχέδιο, εν μέρει υιοθετώντας ένα παρόμοιο που θα απαγορεύει την είσοδο σε Αμερικανούς πολίτες που η Μόσχα πιστεύει ότι συνδέονται με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου