Ετικέτες

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Ειρηναίος Σερβίας: «Το Κόσοβο είναι η Ιερουσαλήμ των Σέρβων»


Ειρηναίος Σερβίας: «Το Κόσοβο είναι η Ιερουσαλήμ των Σέρβων»


Ο Πατριάρχης των Σέρβων Ειρηναίος, κατά τη διάρκεια μνημόσυνου στο μνημείο του Γκαζιμεστάν, που είναι αφιερωμένο στην ιστορική μάχη του Κοσόβου, αναγκάστηκε να παρέμβει για να ηρεμήσουν νεαροί ακροδεξιοί, που φώναζαν εθνικιστικά και υβριστικά συνθήματα.

Κατά την τέλεση του μνημόσυνου, μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης «Όμπραζ», που πρόσφατα απαγορεύτηκε από το συνταγματικό δικαστήριο της Σερβίας, φώναζαν «θέλουμε όπλα», όπως επίσης συνθήματα κατά των Αλβανών, των μουσουλμάνων, αλλά και υπέρ των κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς.

Ο κ. Ειρηναίος, απευθυνόμενος στους νεαρούς ακροδεξιούς, τους ζήτησε να σταματήσουν «τις προβοκάτσιες» και να σεβαστούν «την ιερότητα της στιγμής» και τους παρακάλεσε να αποχωρήσουν.

Στο μνημόσυνο για τους πεσόντες της ιστορικής μάχης του Κοσόβου παρέστησαν εκατοντάδες Σέρβοι από το Κόσοβο, την κεντρική Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Παρών ήταν, επίσης, και ο πρέσβης της Ρωσίας στο Βελιγράδι Αλεξάνταρ Κονιούζιν.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί τελέστηκε στο μοναστήρι της Γκρατσάνιτσα αρχιερατική Θεία Λειτουργία για την εορτή του Αγίου Βίντου.
Στο κήρυγμά του, ο κ. Ειρηναίος αποκάλεσε το Κόσοβο «Ιερουσαλήμ των Σέρβων».

«Βρισκόμαστε εδώ για να δείξουμε με την παρουσία μας ότι αυτός ο τόπος ήταν, είναι και θα είναι στους αιώνες τους άπαντες ιερή σερβική γη, η δική μας Ιερουσαλήμ» τόνισε ο Σέρβος Πατριάρχης και συμπλήρωσε: «Δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε το Κόσοβο, διότι, αν συμβεί αυτό, σημαίνει ότι απαρνιόμαστε τον ίδιο μας τον εαυτό».

Σήμερα το πρωί, στη διάβαση Μέρνταρε, στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου-Σερβίας, σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ Σέρβων που κατευθύνονταν με λεωφορεία προς το μνημείο του Γκαζιμεστάν και Κοσοβάρων αστυνομικών.

Κατά τις συμπλοκές τραυματίστηκαν 20 Σέρβοι.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου