Ετικέτες

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

ΜΙ-5: Τρομοκρατική απειλή από την «Αραβική Άνοιξη»


ΤΡΊΤΗ, 26 ΙΟΥΝΊΟΥ 2012

ΜΙ-5: Τρομοκρατική απειλή από την «Αραβική Άνοιξη»

Οι εξεγέρσεις της «Αραβικής Άνοιξης» αποτελούν νέα τρομοκρατική απειλή σύμφωνα με τη βρετανική αντικατασκοπεία.
Οι εξεγέρσεις της «Αραβικής Άνοιξης» προσέφεραν νέο έδαφος στην Αλ-Κάιντα για να ανασυγκροτηθεί και αύξησαν τους κινδύνους για επιθέσεις από υποψήφιους Βρετανούς τρομοκράτες, δήλωσε χθες ο επικεφαλής της ΜΙ-5, της βρετανικής αντικατασκοπείας.
Η αστάθεια που γεννήθηκε με την κατάρρευση των καθεστώτων, τα οποία ανετράπησαν από τις αραβικές εξεγέρσεις, δημιούργησε «πρόσφορο έδαφος» για την Αλ-Κάιντα, τόνισε ο Τζόναθαν ΄Εβανς, σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο.
Ο γενικός διευθυντής της ΜΙ-5 διαβεβαίωσε ότι η υπηρεσία του διαθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία Βρετανοί «υποψήφιοι του τζιχάντ» πραγματοποιούν ταξίδια στο εξωτερικό προκειμένου να εκπαιδευτούν ή να συμμετάσχουν σε τρομοκρατικές ενέργειες.
«Ορισμένοι επιστρέφουν στη Βρετανία όπου αποτελούν απειλή», πρόσθεσε ο Έβανς, σύμφωνα με τον οποίο πρόκειται για «μια νέα, ανησυχητική εξέλιξη που μπορεί να γίνει ακόμα πιο σοβαρή» .
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της βρετανικής αντικατασκοπείας, η επιρροή της Αλ-Κάιντα απομακρύνεται από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν και τώρα αποκτά ρίζες στην Υεμένη, τη Σομαλία και το Σαχέλ.
Το 2005, τέσσερις Βρετανοί φονταμενταλιστές προκάλεσαν το θάνατο 52 ανθρώπων σε μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στις δημόσιες συγκοινωνίες του Λονδίνου.
Η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στη βρετανική πρωτεύουσα έχει αναγάγει την ασφάλεια σε θέμα πρώτης προτεραιότητας για τη χώρα. Ο Έβανς παραδέχθηκε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν ένα «δελεαστικό στόχο για τους εχθρούς μας», αλλά εξέφρασε την πεποίθηση για την ικανότητα των δυνάμεων ασφαλείας να αντιμετωπίσουν την απειλή αυτή.
«Οι Αγώνες δεν είναι ένας εύκολος στόχος και το γεγονός ότι έχουμε αποτρέψει πολλά τρομοκρατικά σχέδια στη χώρα, αλλά και στο εξωτερικό, δείχνει ότι η Βρετανία δεν είναι ένας εύκολος στόχος για την τρομοκρατία», τόνισε ο Έβανς.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου