Ετικέτες

Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Η παράνομη συνεργασία Τουρκίας - Shell στα κατεχόμενα

Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012


Η παράνομη συνεργασία Τουρκίας - Shell στα κατεχόμενα

«Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταγγέλλει τις παρανομίες και την προκλητικότητα της Τουρκίας και προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες για υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας», ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κ. Δημοκρατίας στις τουρκικές προκλήσεις για εξορύξεις στα κατεχόμενα από την τουρκική ΤΡΑΟ σε συνεργασία με τη Shell. Kαθώς και της Υπουργού Εξωτερικών (η οποία προ ημερών είχε περίπου χαρακτηρίσει τις τουρκικές κινήσεις ως «μπλόφα»).

Λέχθηκε ότι χρειάζονται δικαστικά μέτρα εναντίον της Royal Dutch Shell, ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσω των ευρωπαϊκών κυπριακών Δικαστηρίων, των οποίων η δικαιοδοσία και οι αποφάσεις έχουν πανευρωπαϊκή και διεθνή ισχύ. Προηγούμενα αποτελούν οι επιτυχείς υποθέσεις Πάνου Ιωαννίδη κατά του Τούρκου σφετεριστή Hussein Caginer και Αποστολίδη κατά των Βρετανών σφετεριστών Orams.

H Royal Dutch Shell προσπάθησε δυναμικά, με ασύμφορα συμβόλαια για την Κυπριακή Δημοκρατία και με Ελληνοκύπριους υποστηρικτές, να εξασφαλίσει το «απάνω χέρι» στα ελεύθερα εδάφη στον τομέα της ενέργειας, ενδεχόμενο που ανακόπηκε και προτάχθηκε η συνεργασία με την αμερικανική Noble Energy και το Ισραήλ ως πιο συμφέρουσα και αποτελεσματική.

Παραβίαση κυριαρχίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η συνεργασία ΤΡΑΟ/Shell παραβιάζει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα των νομίμων Κυπρίων και, ιδιαίτερα, των Ελληνοκυπρίων προσφύγων.
Η εταιρεία Royal Dutch Shell είναι κατά το ήμισυ βρετανική. Η συνεργασία της με τους Τούρκους είναι παράλληλη της συμμαχικής πολιτικής Βρετανίας-Τουρκίας-Ολλανδίας στο Κυπριακό. Έχοντας υπόψη ότι το βρετανικό Σχέδιο Χάνεϊ/Ανάν μετέτρεπε την Κύπρο σε βρετανο-τουρκικό προτεκτοράτο, και παραχωρούσε και την περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ (όπου βρέθηκαν υδρογονάνθρακες) στην «αιγιαλίτιδα ζώνη των βρετανικών βάσεων», η συνεργασία της Shell με την τουρκική ΤΡAΟ στην κατεχόμενη Κύπρο, επιβεβαιώνει τη σωστή ενέργεια απομάκρυνσής της από συνεργασίες με την Κυπριακή Δημοκρατία. Κάποιες πληροφορίες έλεγαν πέρσι ότι η Shell, στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει τα συμβόλαια, πλήρωσε κάπου £6 εκατομμύρια λίρες. Ποιοι τα πήραν, αλήθεια, σε ποια ταμεία κατέληξαν;

To μητρώο της Shell

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο Wikipedia.org, το 1996 ανθρωπιστικές οργανώσεις κίνησαν αγωγές εναντίον της εταιρείας για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νιγηρία, μαζικές εκτελέσεις, βασανισμούς κ.ά. Η Shell κατηγορήθηκε για συνεργασία στην εκτέλεση του Ken Saro-Wiwa και άλλων 8 ηγετών της φυλής Ogoni της νότιας Νιγηρίας, που απαγχονίστηκαν το 1995 από την τότε στρατιωτική ηγεσία της Νιγηρίας.

Οι αγωγές κινήθηκαν εναντίον της Royal Dutch Shell και του Brian Anderson, επικεφαλής των επιχειρήσεών της στη Νιγηρία. Το 2009 η Shell δέχθηκε να πληρώσει $15.5 εκ σε μια νομική διευθέτηση, παρ’ όλον ότι δεν παραδέχθηκε ενοχή στις κατηγορίες. Τον ίδιο χρόνο κατηγορήθηκε από τη Διεθνή Αμνηστία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Δέλτα του Νίγηρα. Το 2010 αποκαλύφθηκε πως η Shell τοποθέτησε προσωπικό της σε όλα τα κύρια υπουργεία της Νιγηρίας και ότι η εταιρεία «γνώριζε όλα όσα γινόντουσαν στα υπουργεία εκείνα». Το 2009 αποκαλύφθηκε ότι η Shell πλήρωνε επί τακτικής βάσεως το στρατιωτικό κατεστημένο της Νιγηρίας για να αποφεύγονται διαμαρτυρίες εναντίον της. (Http://en.wikipedia.org/wiki/Royal_Dutch_Shell )

Θα κινήσει ή όχι η Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια νομικές διαδικασίες εναντίον της Royal Dutch Shell για παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Και το επόμενο ερώτημα, βεβαίως, είναι: Δραστηριοποιήθηκε και στην Κύπρο η Shell στο πρότυπο της Νιγηρίας; Διότι μόνον έτσι απαντάται και το ερώτημα… για τα £6 εκ.
ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥΕρευνήτρια - συγγραφέας - Λονδίνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου