Ετικέτες

Σάββατο 5 Μαΐου 2012

ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ

ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ

της Ελίνας Γαληνού
Σε ένα γραφικό πέτρινο κτήριο στην Παιανία, στεγάζεται το πολιστικό κέντρο των φίλων της Ευρώπης, με την επωνυμία Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης (EUARCE). Ιδρυτής του ο Ευάγγελος Ανδρέου, ο οποίος μάλιστα οικοδόμησε και διέθεσε το κτήριο. Το 1979 μια ομάδα από προσωπικότητες της διανόησης, που υποκινήθηκαν από ενδιαφέρον προς τα γράμματα, τις τέχνες και την εκτός συνόρων διεύρυνση του πολιτισμού, ξεκίνησαν τακτικές συνευρέσεις και δραστηριότητες, σε μια αίθουσα στην οδό Σκουφά 73.
Στο πρώτο διάστημα, αναφέρονται εκθέσεις ζωγραφικής, παρουσιάσεις έργων γνωστών Ελλήνων πεζογράφων, κεραμιστών, ιστορικών τέχνης καθώς και πλούσιο αρχειακό πολιτισμικό υλικό. Με την πάροδο των χρόνων, η έντονη δραστηριοποίηση καθώς και συγκέντρωση υλικού προς επεξεργασία, επέτειναν την ανάγκη καλύτερης οργάνωσής του. Ετσι, το 1985, το ΕΚΤ απέκτησε νομική υπόσταση με την υπ΄αριθμ. 98/85 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και από τότε, λειτουργεί σαν μορφωτικό, πολιτιστικό, επιστημονικό και φιλεκπαιδευτικό σωματείο με τακτικά αντεπιστέλλοντα μέλη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το κέντρο βρήκε σύντομα υποστήριξη από σημαντικές προσωπικότητες της λογοτεχνίας, της ποίησης, της ευρύτερης τέχνης, από μέλη σωματείων με συναφείς δραστηριότητες (Ε.Λ.Ι.Α, Παγκόσμια Συνέλευση Νεότητας ΟΗΕ, πρέσβεις ΟΥΝΕΣΚΟ κλπ).
Σήμερα, το ΕΚΤ μετράει πάνω από δυό δεκαετίες ζωής και δραστηριότητας στα πολιτιστικά δρώμενα. Ανήκει στα ιδρυτικά μέλη του δικτύου Οργανώσεων για την Ενωμένη Ευρώπη και ανάμεσα στα μέλη του, βρίσκονται διακεκριμένα πρόσωπα της διεθνούς ακαδημαικής και πνευματικής κοινωνίας, ομογενείς και ξένοι. Είναι ένα πολύπλευρο κέντρο πολιτισμού, με μια πλούσια βιβλιοθήκη που απαρτίζεται από 9000 τίτλους που εξυπηρετούν τα προγράμματα ερευνών, μελετών και εκδόσεών του. Οι εκδόσεις του εστιάζονται σε θέματα που αφορούν την αρχαιοελληνική και νεοελληνική γραμματεία, τις Καλές Τέχνες, την ιστορία και λαογραφία, τη θεολογία, και την ξενόγλωσση γραμματεία. Διαθέτει επίσης αρχείο αποκομμάτων Τύπου καθώς και ποικίλες πηγές διαφόρων θεμάτων. Η πινακοθήκη του περιέχει περί τα 1000 έργα και σχέδια ζωγραφικής, και κατά περιόδους εκτίθενται εναλλακτικά στη διαρκή έκθεση εικαστικών που φιλοξενείται στους εσωτερικούς του χώρους. Τα έργα της πινακοθήκης προέρχονται από παλαιούς καθιερωμένους καλλιτέχνες και νεώτερους δημιουργούς, ενώ έχει δανειστεί έργα Αμερικανών καλλιτεχνών από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ν.Υόρκης.  Η αρχειοθήκη του περιέχει παλαιό και σύγχρονο φωτογραφικό υλικό (περί τις 8000 φωτογραφίες, φίλμ και σλάιτς), φιλοτελικό αρχείο, αρχείο χειρογράφων γνωστών λογοτεχνών, μνημειακές εκόσεις και γκραβούρες του 18ου και 19ου αιώνα και δισκογραφικό αρχείο. Η βιβλιοεκδοτική του παραγωγή απαρτίζεται από μελέτες πάνω στην παιδεία και την τέχνη, ποιητικές συλλογές, δοκίμια, αφηγήματα και εκπαιδευτικά βοηθήματα όπως το Επίτομο Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό της Βυζαντινής Μουσικής και της Μουσικής γενικότερα, έργα της Ολυμπίας Τολίκα.
Τη μέρα του Αγίου Γεωργίου στον ομώνυμο πατριαρχικό ναό στο Φανάρι, μέσα σε κλίμα βυζαντινής κατάνυξης και αρχιερατικής λαμπρότητας, ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος δέχτηκε αντιπροσωπεία του Ευρωπαικού Κέντρου Τέχνης μαζί με τους μαθητές και καθηγητές του 2ου Γυμνασίου Καλυβίων-Λαγονησίου. Επίκεντρο της επίσκεψης ήταν η προσφορά στον Οικουμενικό Πατριάρχη του τόμου «Δέλτος Ανδρονίκου Μοναχού» που εκπόνησε ο ποιητής και αισθητικός τέχνης Ευάγγελος Ανδρέου-ιδρυτής του ΕΚΤ όπως αναφέραμε πρωτύτερα. Πρόκειται για το μοναδικό πρωτότυπο τόμο με την Πανηγυρική Ακολουθία του Αγίου Ελισσαίου, του Αλεξάνδρου Μωραιτίδη, σε μεταγραφή στη βυζαντινή μουσική σημειογραφία από τον εθνομουσικολόγο Κωνσταντίνο Μάρκο. Στον τόμο προτάσσεται το λογοτεχνικό δοκίμιο του Ε. Ανδρέου «Μνημονεύουμε τον ποιητή» και περιλαμβάνονται επίσης αποσπάσματα της Ακολουθίας σε μουσική μεταγραφή από ομογενείς βυζαντινομουσικούς (Κωνσταντίνο Λαγούρο –Μόντρεαλ και Νίκο Γιαννουκάκη-Πίττσμπουργκ). Ο τόμος κοσμείται με τμήματα ζωγραφικής εικονογράφησης φιλοτεχνημένα από την ζωγράφο Αμαλία Παρασκευοπούλου και η καλλιτεχνική βιβλιοδεσία έγινε από τον εικαστικό καλλιτέχνη Ιωάννη Λαζάρου, της πολιτιστικής στέγης «Εύ των Μορφών»..
Η ωραιότατη αυτή ποιητική Ακολουθία του μεγάλου Σκιαθίτη συγγραφέα Αλέξανδρου Μωραιτίδη (Μοναχού Ανδρόνικου) παρασημάνθηκε μουσικά από τους προαναφερόμενους μελουργούς για να αποδοθεί στην επίσημη λήξη του 2ου Παγκοσμίου Συνεδρίου «Βυζαντινός Μουσικός Πολιτισμός» του 2009, ημέρα μνήμης του Αγίου Ελισσαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου