Ετικέτες

Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Οι νέοι αγρότες και η λογική του παράλογου

Οι νέοι αγρότες και η λογική του παράλογου



Το κτήμα της φίλης της μου της Κοραλίας είναι ένας παράδεισος. 1500 ρίζες ελιές που προσπαθεί να τις φέρει βόλτα μόνη της και να παράξει λάδι στον πρωτογενή τομέα μιας και οι νόμοι και οι φόροι δεν τις επιτρέπουν να απασχολήσει προσωπικό και η ίδια σε καμία περίπτωση δεν θα έβαζε παράνομους εργάτες. 

Η φίλη μου η Κοραλία δεν μεγάλωσε στην Ελλάδα. Μεγάλωσε και σπούδασε στο Λονδίνο και η νοοτροπία της δεν είναι ελληνική. Είναι όμως κεφαλονίτισσα και όπως και εγω, πέρναγε πολύ χρόνο στο νησί κάθε καλοκαίρι. Και μιας και κληρονόμησε από τον πατέρα της το κτήμα, και χώρισε, αποφάσισε να αλλάξει τη ζωή της και ξεκίνησε μια μικρή παραγωγή λαχανικών.
Για να μπορέσει να είναι νόμιμη και μετά απο μήνες τρεξίματος στις δημόσιες υπηρεσίες, έβγαλε χιλιάδες χαρτιά κατέθεσε φάκελο χρηματοδότησης σε πρόγραμμα επιδότησης. Οχι γιατί η ίδια ήθελε να μπει σε επιδοτούμενο πρόγραμμα, αλλά για να είναι νέα αγρότισσα, έπρεπε υποχρεωτικά να επιδοτηθεί!!!

Ο φάκελος πήγε στην Κέρκυρα και γύρισε πίσω με αρνητική απάντηση: "Μάλλον χώρισες τον άντρα σου για να πάρεις επιδότηση", πράγμα που δείχνει και τα επίπεδα νοημόσύνης της υπαλλήλου, και την κουτοπονηριά των ελλήνων σε σχέση με τις επιδοτήσεις... 

Αφού η φίλη μου εξηγησε πως δεν χώρισε για να πάρει επιδότηση (φαντάσου τί γίνεται!) αλλά αφού χώρισε, αποφάσισε να γίνει αγρότισσα για να θρέψει τα δύο της παιδιά... βγήκε η επιδότηση... 20.000 Ευρώ, λόγω κρίσης. Η ίδια όμως υποχρεούται και να ακολουθήσει αυτά που υπέγραψε με το Κράτος για 40.000 και βεβαια, να δηλώνει στην εφορία όλα της τα εισοδήματα, προ-πληρώνοντας 35% φόρο για κέρδη απο γεωργικές εργασίες, ακόμα και αν κέρδη δεν υπάρχουν.

Για να καλύψει τρύπες και να μπορέσει να ορθοποδίσει, ανακαίνησε 3 δωμάτια και προσπάθησε να τα εντάξει σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αγροτουρισμού... μιας και κτήμα είναι βιολογικό και θα μπορούσε να έχει πολλαπλές δραστηριότητες... Παρ'ολα αυτά, ΟΧΙ, γιατί για να έχεις άδεια αγροτουριστική πρέπει να είσαι ενταγμένος σε πρόγραμμα Leader και για να είσαι ενταγμένος σε Leader πρέπει να πληρώσεις μία επένδυση της τάξεως των 50.000Ε, εκ των οποίων θα βάλεις τα 25.000 απο την τσέπη σου, ενώ όταν το Κράτος έχει λεφτά, θα βαλει τα υπόλοιπα. Και αν....!!!

Αν θέλεις όμως να τα εντάξεις στον ΕΟΤ, πρέπει να πρέπει να κόβει αποδείξεις με μπλοκάκι στο ΤΕΒΕ ενώ πηληρώνεις παράλληλα  ΟΓΑ, ΕΛΓΑ και όλα τα πραλειπόμενα... Α ναι, και φυσικά, αυτά που πληρώνεις, δεν μετράνε στα χρόνια ασφάλισης...

Και δεν θέλω να αναφερθώ στους χιλιάδες νέους αγρότες ή κτηνοτρόφους που εντάχθηκαν σε κάποιο πρόγραμμα, πήραν δάνεια και τώρα έχουν φαλιρίσει μιας και το ελληνικό Δημόσιο είναι τόσο, μα τόσο αξιόπιστο ή για τους καταπληκτικούς υπάλληλους που σκέφτηκαν πως οι αγροτικές εκπαιδευσεις πρέπει να είναι το Μάρτιο που οι αγρότες δουλεύουν και όχι το Νοέμβριο που κάθονται. Εξ΄άλλου, το ξέρουμε όλοι μας πως το ελληνικό Δημόσιο, έχει τόση, μα τόση τεχνογνωσία και καταλαβαίνει πολύ καλά τον κύκλο ζωής και εργασίας των αγροτών... Και τώρα ετοιμάζονται να στείλουν παιδάκια από την Αθήνα που δεν έχουν ιδέα από την αγροτική ζωή, να επενδύσουν σε .... σαλιγκάρια και φύκια με μεταξωτές κορδέλες...

Μα τί κράτος είναι αυτό που μας σκοτώνει κάθε μέρα, που μας μπλέκει σε ένα γρανάζι φόρων και διαδικασιών, που δεν μας αφήνει να δουλέψουμε και να παράξουμε; Ένα Κράτος που δολοφονεί κάθε μέρα το παραγωγικό ιστό του και τους πιό λαμπερούς ανθρώπους του: τους ανθρώπους που τολμούν και επιχειρουν! γιατί θέλουμε να έχουμε μέλλον στη χώρα που επιλέξαμε να ζουμε! Απλά και ξεκάθαρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου