Ετικέτες

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΝΟΜΙΣΜΑ: ΑΝΑΓΚΗ Ή ΕΠΙΝΟΗΜΑ;


ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΝΟΜΙΣΜΑ: ΑΝΑΓΚΗ Ή ΕΠΙΝΟΗΜΑ;

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Νοεμβρίου 7, 2011
http://olympiada.files.wordpress.com/2010/09/kaliorasvouli.jpg?w=200&h=278&h=278
Γράφει ο Δρ. Ηλίας Καλλιώρας
Η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε πρωτόγνωρη οικονομική κρίση και σε νομισματικό πανικό. Κάποιοι θεωρούν ότι το σημερινό παγκόσμιο νομισματικό σύστημα έφτασε ήδη στα όριά του, αφού, μόνο κατά έναν επιφανειακό πλέον τρόπο, και μόνο, λειτουργεί καλώς ή «σωστά». Με άλλα λόγια, οι ίδιοι θεωρούν πια αυτό το νομισματικό σύστημα ως «απαρχαιωμένο και αστόχημα». Συνεπώς, υποστηρίζουν οι ίδιοι, υπάρχει πλέον η οφθαλμοφανής ανάγκη να πάμε σε κάποιο καινούργιο παγκόσμιο νόμισμα. Κάποιοι άλλοι, από την αντίπερα όχθη, αντιθέτως, θεωρούν ότι το σημερινό σύστημα καταρρέει, μέσα από την «στημένη» ή την «τεχνητή» τρέχουσα οικονομική κρίση, που οδηγεί (ως μονόδρομος πλέον) στην πτώση και την αυτόματη, συνεπώς, ανατροπή του έως τώρα νομισματικού καθεστώτος. Δηλαδή, οι ίδιοι πιστεύουν ότι η τρέχουσα «τεχνητή» κρίση είναι εφεύρημα ή επινόημα, που θα οδηγήσει, κατ’ ανάγκη, στο ολοκαίνουργο παγκόσμιο νόμισμα. Άρα και, αυτομάτως, θα οδηγήσει και στο νέο διεθνές νομισματικό σύστημα.

Η πραγματικότητα είναι ότι, ο κόσμος ζει με φόβο και προσπαθεί να μαντέψει το ποιος μπορεί να είναι το επόμενο θύμα του σημερινού νομισματικού πολέμου. Ορισμένοι «βλέπουν», λόγου χάρη, το φιορίνι της Ουγγαρίας να βυθίζεται εντός των επόμενων εβδομάδων. Άλλοι πάλι, προσφάτως, με τις αρμόδιες αρχές τους, παρενέβησαν στις αγορές, για να προστατέψουν τα δικά τους νομίσματα (πχ., Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία). Είτε έχουν δίκιο αυτοί που βλέπουν το νέο διεθνές νόμισμα ως αδήριτη «ανάγκη», είτε έχουν δίκιο αυτοί που βλέπουν το νέο διεθνές νόμισμα ως έξυπνο «επινόημα», η αλήθεια είναι ότι πορευόμαστε, ούτως ή άλλως, μετά απολύτου βεβαιότητας, σε ένα νέο παγκόσμιο νόμισμα! Το εάν θα το ονομάζουν αυτό το παγκόσμιο νόμισμα Bancor, Geo, Cosmos, Mondo, Globo, Amero, Bitcoin, ή κάτι άλλο, λίγη σημασία έχει, σε σχέση με την γιγάντια σπουδαιότητα που έχει, το όλο αυτό καθ’ αυτό διεθνές μέγα επιχείρημα, ή ασύλληπτη μεταβολή.
Ο έγκριτος Economist, τον Σεπτέμβριο του 1988 (μετά το τότε «γκρέμισμα» του NYSE), είχε τίτλο: «Ετοιμασθείτε για ένα νέο παγκόσμιο νόμισμα: Το Phoenix, μέχρι το 2018». Μάλιστα, τότε, το εν λόγω έγκριτο περιοδικό παραδέχονταν ότι, πράγματι πρόκειται για μια «εξωπραγματική πρόβλεψη». Μετά δε την πτώση των δίδυμων πύργων, οι σχετικές εικασίες, για τον ερχομό του νέου παγκόσμιου νομίσματος, πλήθυναν πραγματικά. Το τελευταίο έτος, ο «σαματάς», υπέρ της δημιουργίας του νέου διεθνούς νομίσματος, έγινε κάτι που έμοιαζε σαν μια «καλοστημένη διεθνής ορχήστρα»: από τον Μεντβέντεφ, την Κίνα και την Ινδία, μέχρι τον Σόρος, τον νομπελίστα κ.Stiglitz και το ΔΝΤ. Προς τούτο, αξίζει να αναφερθούμε, τόσο στην πρώτη ανάλογη μελέτη, της 13ης Απριλίου, 2010, του ΔΝΤ, όσο, επίσης και στην δεύτερη παρόμοια δική του μελέτη, της 7ης Ιανουαρίου, φέτος, του 2011.
Και στις δύο περιπτώσεις, το ΔΝΤ αιφνιδίασε και «σοκάρισε» τους πάντες, ανά τον πλανήτη, κάνοντας λόγο, και στις δύο εν λόγω μελέτες του, για το «Bancor», ως «το προτεινόμενο όνομα του νέου παγκόσμιου νομίσματος», και, όπως έγραψε, επί λέξει, ότι «το δολάριο των ΗΠΑ πρέπει να αντικατασταθεί ως διεθνές αποθετικό νόμισμα», και πως, «τα SDRs (Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα) θα μπορούσαν να αποτελέσουν το “έμβρυο“ του νέου παγκόσμιου νομίσματος». Σήμερα, οι περισσότερες μελέτες αναφέρουν ότι, τα SDRs, που αποτελούν ένα υβριδικό καλάθι από 4 νομίσματα (δολάριο, ευρώ, γεν και Αγγλική λίρα), είναι «νωθρά» και «νωχελικά», αφού πρέπει, την κάθε φορά, για παράδειγμα, να μετατρέπονται στο «τοπικό», ανά περίπτωση, νόμισμα και όχι μόνο, κατά ή για την πραγματική χρήση τους.
Όσοι, δε, είναι υπέρ του ερχομού του νέου παγκόσμιου νομίσματος, προτάσσουν μια αλληλουχία από σχετικά  επιχειρήματα, όπως: πρώτον, θα διευκολυνθεί και θα αυξηθεί έτι περαιτέρω το διεθνές εμπόριο, δεύτερον, θα λιγοστέψουν θεαματικά οι εμπορικοί και οι νομισματικοί πόλεμοι, τρίτον, θα σταθεροποιηθεί η διεθνής οικονομία, τέταρτον, θα μειωθεί η επιρροή και παγκόσμια ισχύς των ΗΠΑ και, τέλος, θα χρησιμοποιούμε πλέον το πραγματικό διεθνές νόμισμα, τόσο για πραγματικό διεθνικό εμπόριο, όσο και για τις κάθε είδους διασυνοριακές συναλλαγές. Πέραν δε τούτων, οι υποστηρικτές προσθέτουν εισέτι μια αξιοπρόσεκτη σειρά από ποσοτικοποιημένα στοιχεία, για να στηρίξουν έτι παραπάνω τις θέσεις τους ή την διατύπωση της γνώμης τους. 
Λένε ή υπολογίζουν, λόγου χάρη, ότι με την εισαγωγή του νέου παγκόσμιου νομίσματος, συνολικά, ο πλανήτης θα έχει όφελος (μόνο για μια φορά) ίσο με 36 τρισ. δολάρια, από την αυτόματη αύξηση των στοιχείων του παγκόσμιου ενεργητικού (μικρότερα επιτόκια, μικρότερο ρίσκο). Όπως, επίσης, και από το άλλο, ετήσια επαναλαμβανόμενο, συναφές επιπρόσθετο παγκόσμιο όφελος, ίσο με 9 τρισ. δολάρια: η εξ ορισμού αύξηση του διεθνούς ενεργητικού. Πολύ περισσότερα θα μάθουμε, από όλα όσα έγιναν και θα τα δούμε επισήμως, στην Σύνοδο των Καννών, του G20, πριν από δύο μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου