Ετικέτες

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Ιράν: Δεν πρέπει η ΙΑΕΑ να ενεργεί ως όργανο των ΗΠΑ

Ιράν: Δεν πρέπει η ΙΑΕΑ να ενεργεί ως όργανο των ΗΠΑ



Ο συντηρητικός αγιατολάχ Αχμάντ Χαταμί κάλεσε σήμερα τον γενικό διευθυντή της ΙΑΕΑ, τον Ιάπωνα Γιουκίγια Αμάνο, να μην ενεργεί “ως άβουλο όργανο στα χέρια των ΗΠΑ” σε βάρος του Ιράν, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

“Αν ο Αμάνο ενεργεί ως άβουλο όργανο στα χέρια των ΗΠΑ και σε βάρος του ιρανικού λαού δημοσιεύοντας ψεύδη και παρουσιάζοντάς τα ως επίσημα στοιχεία, η ΙΑΕΑ θα χάσει και το ελάχιστο κύρος που της μένει”, δήλωσε ο Χαταμί σε ομιλία του.
Σύμφωνα με δυτικές διπλωματικές πηγές, η ΙΑΕΑ αναμένεται να εκδώσει μια έκθεση, αύριο Τρίτη, με πληροφορίες που ενισχύουν τις υποψίες για το στρατιωτικό χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και αυτό παρά τις επανειλημμένες αρνήσεις της Τεχεράνης που δηλώνει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα προορίζεται αυστηρά για ειρηνική χρήση.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΙΑΕΑ αναμένεται να επισημάνει για ένατη φορά την “απουσία συνεργασίας” με το Ιράν και τον “μη σεβασμό των υποχρεώσεών του” ως χώρας μέλους της ΙΑΕΑ, κυρίως τη συνέχιση του εμπλουτισμού ουρανίου.
Η δραστηριότητα αυτή την οποία συνεχίζει η Τεχεράνη παρά τη ρητή εντολή του ΟΗΕ να την τερματίσει, μπορεί να επιτρέψει την κατασκευή ατομικής βόμβας.
Το Σάββατο ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί απέρριψε εκ των προτέρων την έκθεση της ΙΑΕΑ λέγοντας ότι βασίζεται σε “ψευδή στοιχεία”.
Στην ομιλία του σήμερα ο Χαταμί προειδοποίησε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να μην επέμβουν στρατιωτικά στο Ιράν.
“Τα τελευταία 32 χρόνια οι ΗΠΑ και το νόθο παιδί τους, που είναι το σιωνιστικό καθεστώς, έχουν εξυφάνει επτά εσωτερικές συνωμοσίες και τρεις εξωτερικές συνωμοσίες κατά του Ιράν, που όλες τους απέτυχαν με τη χάρη του Θεού”, τόνισε.
“Η εποχή της αμερικανικής υπερδύναμης τελείωσε.
Το Ιράν είναι μια ισχυρή χώρα και θα ανταποδώσει με το ίδιο νόμισμα, ώστε αυτό να χρησιμεύσει ως μάθημα στις άλλες χώρες”.
Ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες προειδοποίησε χθες Κυριακή ότι μια στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν “είναι πιο κοντά από μια διπλωματική επιλογή”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου