Ετικέτες

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Η Άγκυρα συντηρεί την ένταση . Τουρκικά γυμνάσια ανοικτά Λεμεσού και Μόρφου



ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 18 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2011

Η Άγκυρα συντηρεί την ένταση . Τουρκικά γυμνάσια ανοικτά Λεμεσού και Μόρφου

Λευκωσία: Τεντώνει το σχοινί η Άγκυρα και δείχνει να είναι αποφασισμένη να τραβήξει στα άκρα, χρησιμοποιώντας το θέμα του φυσικού αερίου από τη μια και την αναβάθμιση του ψευδοκράτους από την άλλη. Χθες οι Τούρκοι πραγματοποίησαν δυο μικρής διάρκειας αεροναυτικές ασκήσεις, η πρώτη τριάντα ναυτικά μίλια από τη Λεμεσό και κοντά στο «οικόπεδο 12» και δεύτερη, που είχε τη μορφή έρευνας και διάσωσης, εξελίχθηκε μεταξύ Αττάλειας και κατεχόμενης Μόρφου.

Ασκήσεις έντασης από Άγκυρα
Αεροναυτικές κινήσεις νοτίως της Λεμεσού και «έρευνα διάσωση» κοντά στη Μόρφου
ΤΟΥΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Φωτογραφία
Συντήρηση της έντασης και κινήσεις επιβολής νέων τετελεσμένων περιλαμβάνει το μενού της τουρκικής τακτικής. Η διατήρηση πολεμικών πλοίων στην περιοχή (το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου μετατράπηκε σε ναύσταθμο) αλλά και ο συχνός προγραμματισμός ασκήσεων αποτελούν στοιχεία της πρακτικής αυτής. Την ίδια ώρα, επιχειρείται αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος με την επιχειρούμενη υπογραφή συμφωνίας της πολυεθνικής Shell με την τουρκική ΤΡΑΟ, στην κατεχόμενη Κερύνεια.

Χθες πραγματοποιήθηκαν δυο τουρκικές αεροναυτικές ασκήσεις μικρής διάρκειας. Η πρώτη τριάντα ναυτικά μίλια από τη Λεμεσό και κοντά στο «οικόπεδο 12» και την πλατφόρμα της Νoble. Η δεύτερη ήταν άσκηση έρευνας και διάσωσης νοτίως της Αττάλειας και κοντά στην κατεχόμενη Μόρφου. 
 
Υπενθυμίζεται συναφώς ότι στις 14 Νοεμβρίου το ερευνητικό σκάφος Πίρι Ρέις πραγματοποίησε πορεία από την κατεχόμενη Αμμόχωστο μέχρι και το Λιμνίτη. Περαιτέρω, ακόμη και χθες, τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν πτήσεις στα πλαίσια των «γιορτασμών» για το ψευδοκράτος, στο Καραβοστάσι.
 
Είναι προφανές ότι η Τουρκία θα τραβήξει μακριά τη βαλίτσα και είναι διατεθειμένη να τεντώσει το σχοινί. Δεν είναι τυχαίο, που παράλληλα με την πίεση που ασκεί στη Λευκωσία με την αύξηση και εντονότερη στρατιωτική παρουσία, γίνονται και κινήσεις με στόχο την πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους. 
 
Τέτοια κίνηση θεωρείται και αυτή με την υπογραφή συμφωνίας με τη Shell. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στις 26 Νοεμβρίου αναμένεται να μεταβούν στα κατεχόμενα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίων Τουρκίας (ΤΡΑΟ) Γιουρντάλ Οζτάς και αρμόδιοι της εταιρείας Shell. Σκοπός της μετάβασης είναι η πραγματοποίηση σύσκεψης με Τ/κ «αρμόδιους», η οποία θα γίνει στο ξενοδοχείο Αcapulco στην κατεχόμενη Κερύνεια και ακολούθως η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ τους. Εάν τούτο επιβεβαιωθεί, θα είναι μια πολύ σοβαρή εξέλιξη. Καθώς πέρα από την προφανή επιδίωξη για τα πολιτικά οφέλη, αυτό που θα γίνει είναι πως θα εμπλέξουν μια πολυεθνική εταιρεία, η οποία ουσιαστικά θα αξιοποιηθεί στην υλοποίηση της συμφωνίας του ψευδοκράτους με την τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ να προβεί σε έρευνες στη «θαλάσσια περιοχή του», για εντοπισμό φυσικού πλούτου.

Η υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, κληθείσα να σχολιάσει τα δημοσιεύματα, είπε ότι όλα αυτά «θα τύχουν πολύ σοβαρής μελέτης και θα προσπαθήσουμε να πάρουμε πολύ περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό. Από τα δημοσιεύματα φαίνεται ότι αυτές οι συμφωνίες, που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, αφορούν σε περιοχές που έχουν να κάνουν με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, στα νότια της Τουρκίας. Θα πρέπει να δούμε ακριβώς ποιες περιοχές θα αφορούν αυτές οι διερευνητικές εξορύξεις».
 
Μελετούνται μέτρα κατά της Τουρκίας
ΥΠΕΞ
Η ΤΟΥΡΚΙΑγια τις προκλήσεις της έχει πάρει απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά θα πάρει απάντηση και από το Συμβούλιο της ΕΕ στα Συμπεράσματα του Δεκεμβρίου. Αυτό δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, σημειώνοντας ότι «η Λευκωσία μελετά πολύ σοβαρά τα πολιτικά και νομικά βήματα στα οποία θα προβούμε στην περίπτωση που η Τουρκία κλιμακώσει τις παράνομες ενέργειές της όσον αφορά στα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην ΑΟΖ μας. Είναι για αυτό που όλες αυτές οι ενέργειες της Τουρκίας, είτε αφορούν συμφωνίες με το ψευδοκράτος ή συμφωνίες της Τουρκίας με ξένες εταιρείες, εμείς τις παρακολουθούμε πολύ στενά και λαμβάνουμε όλες εκείνες τις νομικές συμβουλές που χρειάζονται για τα περαιτέρω βήματα».

Σε ερώτηση ποια θα είναι αυτά τα βήματα, η υπουργός Εξωτερικώνείπε ότι «είναι καλύτερα να μην ανοίγουμε τα χαρτιά μας σε αυτό το στάδιο». Ερωτηθείσα για το διάλογο με τις γειτονικές χώρες, η υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «προχωρούμε πολύ καλά. Με την Αίγυπτο, μετά την τελευταία μου επίσκεψη, έχει αποσαφηνιστεί και επιβεβαιωθεί ότι η συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών ισχύει, δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση από μέρους της φίλης χώρας Αιγύπτου και προχωρούμε με τις συνομιλίες μας αναφορικά με την ολοκλήρωση της άλλης σημαντικής συμφωνίας που είναι Συμφωνία Συνεκμετάλλευσης, την οποία υπογράψαμε το 2006 και που ακόμη δεν έχει επικυρωθεί. Όταν συναντήθηκα με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων και τον προεδρεύοντα της Αιγύπτου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου, είχα υποβάλει υπόμνημα του προέδρου της Δημοκρατίας για τη συμφωνία, πάνω σε ένα δομημένο διάλογο σε θέματα ενέργειας και θαλασσίων υποθέσεων, κάτι το οποίο έγινε πολύ θετικά δεκτό».Παράλληλα, διαρρέουν πληροφορίες περί υπογραφών συμφωνιών με τη Shell στην Κερύνεια.

Shell στα κατεχόμενα, Gazprom στην Τουρκία

Στην Κερύνεια για υπογραφές το Σάββατο26 Νοεμβρίου
ΤΟΥΠΕΤΡΟΥΘΕΟΧΑΡΙΔΗ
Φωτογραφία
Ηρωσική Gazprom ανοίγεται σύντομα με μεγάλες επενδύσεις στην Τουρκία, ενώ στα κατεχόμενα ετοιμάζονται για πανηγυρική υποδοχή της Shellκαι υπογραφή συμφωνίας για ερευνητικές γεωτρήσεις. Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ της τουρκικής ΤΡΑΟ και της αγγλο-ολλανδικής Shell, χθες ανακοινώθηκε μέσω του τουρκοκυπριακού Τύπου ότι στις 26 Νοεμβρίου εκπρόσωποι της Shell θα επισκεφθούν τα κατεχόμενα για υπογραφή της συμφωνίας, που θα γίνει στο ξενοδοχείο «Ακαπούλκο» στην κατεχόμενη Κερύνεια. Θα παρίσταται και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, όπως και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίων Τουρκίας (ΤΡΑΟ), Γιουρντάλ Οζτάς. Να σημειωθεί ότι η συμφωνία διαμοιρασμού είναι 50-50, γεγονός που δείχνει ότι η Τουρκία και τα κατεχόμενα έδωσαν γην και ύδωρ στη Shell. (Να αναφέρουμε ότι συγκριτικά η συμφωνία Κυπριακής Δημοκρατίας - Νoble φτάνει μέχρι το 80-20).
 
Ο τουρκοκυπριακός Τύπος, όπως αναφέρεται και σε παλαιότερα δημοσιεύματα, που υπενθύμιζαν ότι ο εκπρόσωπος της ShellΑρτάμ Ντιρέν, σε διάσκεψη που παρέθεσε το Φεβρουάριο του 1974 στο ξενοδοχείο Χίλτον, ανακοίνωσε ότι μετά από έρευνες που διεξήγαγε η εταιρεία, διαπιστώθηκε ότι η περιοχή που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες σε αποθέματα πετρελαίου είναι αυτή ανοιχτά του χωριού Πλατανισσός στα βόρεια χωρικά ύδατα της Κύπρου.
 
Σύμφωνα με τον Ντιρέν, η Shellπρογραμμάτιζε να προβεί σε γεώτρηση εντός του Αυγούστου ή Σεπτεμβρίου του 1974, σχέδια τα οποία όμως ναυάγησαν μετά το πραξικόπημα και την εισβολή. Πάντως, η Shell, με την υπογραφή στα κατεχόμενα, τίθεται προφανώς ουσιαστικά εκτός οποιασδήποτε συμμετοχής της στο Β΄Γύρο Αδειοδότησης στην Κύπρο, αφού σύμφωνα με τη Νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, το πρώτιστο κριτήριο επιλογής είναι «η εθνική ασφάλεια ή το δημόσιο συμφέρον». Επίσης προβλέπονται ποινικές διώξεις. Εξάλλου χθες ανακοινώθηκε ότι η Shellφεύγει και από το Κουρδιστάν (στο Ιράκ), εγκαταλείποντας τις αναπτύξεις που είχε ξεκινήσει.
 
Την ίδια ώρα, παρά την πρόσφατη έντονη κρίση μεταξύ Τουρκίας και Gazprom, με τη μονομερή ακύρωση συμφωνιών από πλευράς της Άγκυρας, χθες ο Τούρκος Πρωθυπουργός δήλωσε σε δημοσιογράφους -στο περιθώριο του Γ’ Παρευξείνιου Φόρουμ Ενέργειας και Οικονομίας στην Κωνσταντινούπολη- ότι η Gazprom καθώς και 17 μεγάλες αμερικανικές εταιρείες στον τομέα της ενέργειας, προτίθενται να προχωρήσουν σύντομα σε μεγάλες επενδύσεις στην Τουρκία. «Μια αγορά (ενέργειας) της τάξης των 50 δισ. ετησίως», όπως ανέφερε.
 
Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται, αντιπροσωπεία του ρωσικού κολοσσού θα επισκεφθεί τη χώρα στις 5 Δεκεμβρίου. Στο ίδιο πνεύμα, την προηγούμενη μέρα, η τουρκική Ζαμάν είχε δημοσιεύσει δηλώσεις εκπροσώπου της Gazprom Εxport, σύμφωνα με τις οποίες, «η Gazprom βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο των συζητήσεων όσον αφορά στις επενδύσεις σε πλέγμα ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας. Θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε τις διάφορες επιλογές από την άποψη των ηλεκτρικών δικτύων στην Τουρκία και των δυνητικών εταίρων», ανέφερε το στέλεχος του ρωσικού κολοσσού.
 
Να σημειωθεί ότι η Gazprom έχει σημειώσει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 αύξηση κερδών κατά 56% και αυτά έφτασαν στα 26 δισ. δολάρια. Αυτές τις μέρες γίνεται διαπραγμάτευση για ανανέωση των συμφωνιών για παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Τουρκία. Η Gazprom παρέχει το 63% όλων των εισαγωγών φυσικού αερίου της Τουρκίας.

ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΚΟΛΟΣΣΟΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Νoble για τα 3,7 δισ.βαρέλια πετρελαίου στην περιοχή, πέρασε στα ψιλά στην Κύπρο, όμως έχει πολύ μεγάλη σημασία για τις εταιρείες και τους ειδικούς του κλάδου, όπως σημειώνει στον «Φ» ο καθηγητής Μάικ Οικονομίδης, από το Χιούστον του Τέξας. Σύμφωνα με τον ίδιο, στη διεθνή αγορά η ανακάλυψηακόμα και ενός δισ. βαρελιών, αποτελεί τεράστιο γεγονός. Κι αυτό γιατί για την εξαγωγή πετρελαίου δεν απαιτούνται δαπανηρές υποδομές, η τιμή του είναι εξαπλάσια του φυσικού αερίου, ενώ είναισχεδόν άμεσα τα έσοδα για κράτη και εταιρείες. Ερωτηθείς από τον «Φ» για την επισήμανση ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή μας βρίσκονται σε μεγαλύτερο βάθος από αυτό του φυσικού αερίου, ο ίδιος υπέδειξε ότι ο κλάδος έχει τις μεθόδους να φτάσει σε αυτά και πως το πρόβλημα αυτό είναι μικρό μπροστά στο σύνολο των απαιτούμενων επιχειρήσεων για μια γεώτρηση φυσικού αερίου που θα πάει και πιο κάτω. Επίσης εξήγησε ότι είναι επιστημονικά αποδεκτό να υπάρχειαρκετό πετρέλαιο στο «Αφροδίτη», αφού το κοίτασμα έχει μεγαλύτερο βάθος από το «Ταμάρ» και το «Λεβιάθαν» και το πετρέλαιο συγκεντρώνεται στα κατώτερα στρώματα των κοιτασμάτων. 
http://www.philenews.com/digital/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου