Ετικέτες

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Η Ελλάδα, «γέφυρα» Ισραήλ – Ευρώπης για το φυσικό αέριο. Ο Αγιαλόν στην Αθήνα


Η Ελλάδα, «γέφυρα» Ισραήλ – Ευρώπης για το φυσικό αέριο. Ο Αγιαλόν στην Αθήνα

Της Δωρας Αντωνιου
Βέβαιη ότι η κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα δεν θα επηρεάσει την προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, εμφανίζεται η ισραηλινή πλευρά. Ανώτατη πηγή του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών δηλώνει ότι η κοινή υπουργική σύνοδος Ελλάδας – Ισραήλ, την πραγματοποίηση της οποίας είχαν συμφωνήσει ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου και ο Ισραηλινός ομόλογός του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μπορεί να πραγματοποιηθεί ανά πάσα στιγμή, μόλις η ελληνική κυβέρνηση θα είναι έτοιμη.

Το μήνυμα αυτό αναμένεται να μεταφέρει στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ντάνι Αγιαλόν, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας την προσεχή Τρίτη και αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Σταύρο Δήμα, τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δόλλη. Η επίσκεψη Αγιαλόν θα είναι η πρώτη επαφή της ισραηλινής πλευράς με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Στο επίκεντρο των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων παραμένει η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, στην άμυνα, στις νέες τεχνολογίες εξοικονόμησης υδάτινων πόρων.
Οσον αφορά την ενεργειακή συνεργασία, ο κ. Αγιαλόν επισημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως κόμβος για τη μεταφορά φυσικού αερίου που θα αντληθεί από τα θαλάσσια κοιτάσματα του Ισραήλ, στις αγορές της Ευρώπης. Η ισραηλινή κυβέρνηση, λόγω του υψηλού κόστους που θα απαιτούσε η κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στη στεριά, εξετάζει την αξιοποίηση μιας νέας τεχνολογίας, η οποία επιτρέπει την υγροποίηση του φυσικού αερίου στο σημείο άντλησης πάνω σε πλωτή εξέδρα και, ακολούθως, τη φόρτωσή του σε πλοία που θα το μεταφέρουν στη στεριά. Για το Ισραήλ, τα ελληνικά λιμάνια αποτελούν την πρώτη επιλογή για μεταφορά του φυσικού αερίου και, όπως αναφέρουν ισραηλινές πηγές, θα μπορούσε να κατασκευαστεί αγωγός από κάποιο ελληνικό λιμάνι προς τις ευρωπαϊκές χώρες – αγορές του φυσικού αερίου.
Για την οριστικοποίηση των παραμέτρων συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας, προωθείται η υπογραφή τριμερούς Μνημονίου Κατανόησης. Το προσχέδιο έχει ήδη συνταχθεί και αναμένεται η οριστικοποίησή του, μετά τις παρατηρήσεις των τριών μερών, το αργότερο εντός του πρώτου τριμήνου του 2012. Οσον αφορά τη συνεργασία στον αμυντικό τομέα, οι συνεκπαιδεύσεις συνεχίζονται και αναμένεται να πραγματοποιηθούν προσεχώς ασκήσεις Ερευνας Διάσωσης. Παράλληλα, σχεδιάζεται η ίδρυση διμερούς ταμείου χρηματοδότησης επιστημονικών προγραμμάτων και έρευνας.
Σημαντική παράμετρος της επίσκεψης Αγιαλόν στην Αθήνα είναι, επίσης, η προώθηση της συνεργασίας οργανώσεων Ελλήνων και Ισραηλινών της Διασποράς. Η σχετική συζήτηση άρχισε σε συνάντηση που είχαν οι κ. Αγιαλόν και Δόλλης τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ζητούμενο είναι η σύσφιγξη των σχέσεων και η αλληλοϋποστήριξη σε θέματα που ενδιαφέρουν τις δύο πλευρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου