Ετικέτες

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Η κυβέρνηση φέρεται να είπε για πρώτη φορά ΟΧΙ για τη μετατροπή του δικαίου των ομολόγων σε αγλλικό


Η κυβέρνηση φέρεται να είπε για πρώτη φορά ΟΧΙ για τη μετατροπή του δικαίου των ομολόγων σε αγλλικό

undefined
Μετά από 1,5 χρόνο προσπάθειας για να γίνει σωστή χρήση και να μη χαθεί ένα μοναδικό πλεονέκτημα της Ελλάδας που έχει να κάνει με το δίκαιο που ρυθμίζει τα ελληνικά ομόλογα, με την πρώτη αποκάλυψη για το θέμα να έχει γίνει τον Ιούλιο του 2010 στο άρθρο “Το κρυφό διαπαγρματευτικό χαρτί της Ελλάδας” (περιλαμβάνεται στο βιβλίο:

“Υπόθεση Ελληνική Κρίση” εκδόσεις Λιβάνη) και μετά από μία μαραθώνια προσπάθεια τους τελευταίους μήνες με αποκορύφωμα την έκκληση για συνδρομή βουλευτών ώστε η κυβέρνηση να μην αποδεχτεί τη μετατροπή του δικαίου που ρυθμίζει τα ελληνικά ομόλογα από το ελληνικό στο βρετανικό, η οποία έγινε στο άρθρο “Αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο μυστικό της ελληνικής κρίσης”, φαίνεται πως επιτέλους οι πιέσεις έπιασαν τόπο.
Αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες επιβεβαιώνονται από αρκετές πηγές, η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το PSI+ διαφώνησε για πρώτη φορά και κόντρα στις προηγούμενες δεσμεύσεις της με την απαίτηση των τραπεζών τα νέα ομόλογα να υπόκεινται στο βρετανικό και όχι στο ελληνικό δίκαιο. Η πληροφορία αυτή αν ευσταθεί είναι εξαιρετικής σημασίας. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως όπως αποκάλυψε στην Ελλάδα το XrimaNews.gr σε πρόσφατο άρθρο η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε συμφωνήσει κρυφά και χωρίς να ενημερώσει ούτε τη Βουλή ούτε τον ελληνικό λαό στην παραχώρηση του συγκεκριμένου δικαιώματος στο προηγούμενο PSI του 21%.
Σειρά των γεγονότων
Ας δούμε, όμως, τη σειρά των γεγονότων όμως από την αρχή: Το Ιούλιο του 2010 στο άρθρο “Το κρυφό διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας” αποκαλύφθηκε έκθεση του πανεπιστημίου Duke και αμερικανικής νομικής εταιρίας ειδικής στα θέματα αναδιάρθρωσης χρέους, όπου ο συγγραφέας του άρθρου εξηγούσε πως σύμφωνα με τους ειδικούς η Ελλάδα είχε ένα μοναδικό πλεονέκτημα στα χέρια της καθώς το 90% του ελληνικού χρέους ρυθμιζόταν από ελληνικό δίκαιο και έτσι μπορούσε μονομερώς και με νόμο της Βουλής να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση λύνοντας το πρόβλημα του χρέους με τον ιδανικότερο γι’ αυτήν τρόπο.
Το συγκεκριμένο άρθρο και η ειδική μελέτη γνωστοποιήθηκαν στα δύο μεγάλα κόμματα από το συγγραφέα του άρθρου μέσω γνωστών Ελλήνων δημοσιογράφων. 
Τον Ιούλιο του 2011 η κυβέρνηση Παπανδρέου συμφωνεί στο PSI του 21% και διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν πως όρος της συμφωνίας ήταν η αποδοχή της μετατροπής του δικαίου των ελληνικών ομολόγων από ελληνικό σε βρετανικό. Δηλαδή η κυβέρνηση Παπανδρέου συμφώνησε να παραχωρήσει το μεγαλύτερο και μοναδικό, πλέον, διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας χωρίς να θέσει το θέμα στη Βουλή και χωρίς να ενημερώσει τον ελληνικό λαό.
Τον Αύγουστο του 2011 η κυβέρνηση προσλαμβάνει την αμερικανική νομική εταιρία που είχε αναφερθεί στο άρθρο “Το κρυφό διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας” καθώς αντιλαμβάνεται ότι η συμφωνία για το PSI βαίνει πως ακύρωση και μία νέα συμφωνία με μεγαλύτερο κούρεμα βρίσκεται στα σκαριά.
Το Σεπτέμβριο του 2011 η συμφωνία για το PSI ακυρώνεται και τον Οκτώβριο η κυβέρνηση συμφωνεί στο PSI+ με κούρεμα 50%.
Την επομένη της συμφωνίας, στις 27 Οκτωβρίου στο άρθρο “Eλληνικό το δώρο της Μέρκελ στους τραπεζίτες για το κούρεμα;” ο συγγραφέας των προηγούμενων σχετικών άρθρων, κύριος Πάνος Παναγιώτου, αποκαλύπτει ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ARD η Μέρκελ έπεισε τους τραπεζίτες να δεχτούν κούρεμα της τάξης του 50% συμφωνώντας στην αλλαγή του δικαίου που ρυθμίζει τα ελληνικά ομόλογα από το ελληνικό στο αγγλικό. Στο ίδιο άρθρο αναφέρονται επιβεβαιωτικά της συμφωνίας δημοσιεύματα και από τη Wall Street Journal.
Ακολουθεί το άρθρο του κυρίου Παναγιώτου “Αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο μυστικό της ελληνικής κρίσης” όπου στο τέλος γίνεται έκκληση στους Έλληνες βουλευτές να ενημερώσουν τη Βουλή για το θέμα του δικαίου των ομολόγων και να προσπαθήσουν να ανατρέψουν την απόφαση της κυβέρνησης να το παραχωρήσει στους τραπεζίτες.
Την ίδια ημέρα ξεκινά μία διαδικτυακή εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου και πίεσης στην κυβέρνηση από μία σειρά site που αναπαράγουν το άρθρο. Μέσα σε αυτά το TVXS.gr, το Sofokleous10.gr, η εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ και ο ιστότοπος της αλλά και μεγάλα μπλογκς και εκατοντάδες αναγνώστες που μεταφέρουν το μήνυμα μέσω facebook και twitter. Το άρθρο “Αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο μυστικό της ελληνικής κρίσης” αναπαράγεται σε ολόκληρο το ελληνικό διαδίκτυο.
Το θέμα φτάνει στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και στη συνέχεια στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 και της ΕΡΤ με διαδοχικές συνεντεύξεις του κυρίου Παναγιώτου γι’ αυτό.
Στην έκκληση του κυρίου Παναγιώτου ανταποκρίνεται ο ανεξάρτητος βουλευτής κύριος Παναγιώτης Κουρουμπλής (τον διέγραψε ο κύριος Παπανδρέου όταν δεν ψήφισε το Μεσοπρόθεσμο) που επικοινωνεί με το XrimaNews.gr για να ζητήσει όλα τα στοιχεία και τις μελέτες για το θέμα του δικαίου των ομολόγων και έρχεται σε επαφή με τον κύριο Παναγιώτου.
Στις 7 Νοεμβρίου ο κύριος Κουρουμπλής καταθέτει στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση για το δίκαιο των ομολόγων και ζητά την απάντηση του υπουργού Οικονομικών κυρίου Βενιζέλου η οποία καθυστερεί και τελικά δεν δίνεται (μέχρι στιγμής).
Το θέμα αποκτά μεγάλες διαστάσεις στις επόμενες ημέρες και σε αυτό πλέον αναφέρονται δημοσιογράφοι και κανάλια σε όλη τη χώρα.
Ακολουθεί η ομιλία του κυρίου Κουρουμπλή στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό όπου ο βουλευτής επανέρχεται ζητώντας σαφείς εξηγήσεις για το θέμα. Παράλληλα ο κύριος Κουρουμπλής επικοινωνεί με βουλευτές προσπαθώντας να τους ενημερώσει σχετικά τονίζοντας τη μέγιστη σημασία που έχει το θέμα για την Ελλάδα.
Τις επόμενες ημέρες το XrimaNews.gr αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση είχε παραχωρήσει κρυφά το δικαίωμα μετατροπής του δικαίου των ελληνικών ομολόγων από ελληνικό σε αγγλικό στη συμφωνία του PSI του 21% με πηγές διεθνή δημοσιεύματα.
Η πίεση στην κυβέρνηση υπό το βάρος των αποκαλύψεων μεγαλώνει.
19 Νοεμβρίου και οι πληροφορίες λένε πως το IIF (οι τραπεζίτες) επιμένει ώστε τα νέα ομόλογα να υπόκεινται στο βρετανικό και όχι στο ελληνικό δίκαιο αλλά η κυβέρνηση για πρώτη φορά φέρεται να διαφωνεί!
Φτάνοντας στο σήμερα και καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται είναι επιτακτική ανάγκη να ασκηθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση ώστε να μη χαθεί το μεγαλύτερο νομικό πλεονέκτημα της Ελλάδας και να μην παραδοθεί στους δανειστές. Γίνεται έκκληση σε όποιον βουλευτεί θέλει ενημερωθεί για το θέμα να επικοινωνήσει με το info@xrimanews.gr ώστε να λάβει τον πλήρη φάκελο με τις μελέτες και τα σχετικά δημοσιεύματα.
Επικοινωνήστε αυτό το μήνυμα παντού και πιέστε τους βουλευτές που γνωρίζετε και ίσως ψηφίσατε να τονίσουν πως δεν πρέπει να δοθεί στους δανειστές το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων. Αν το δίκαιο μετατραπεί από το ελληνικό στο βρετανικό θα πρόκειται για μία εθνική καταστροφή. Αν όμως  διατηρηθεί στο ελληνικό, θα πρόκειται για την πρώτη μεγάλη νίκη της Ελλάδας απέναντι στο ισχυρότερο λόμπι του κόσμου, αυτώ των διεθνών τραπεζών.
XrimaNews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου