Ετικέτες

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Το 8,7% κατέχει το 82,1% του παγκόσμιου πλούτου


Το 8,7% κατέχει το 82,1% του παγκόσμιου πλούτου

Χρειάσθηκε λιγότερο από ένα έτος για τη μετάδοση του «ιού» των κοινωνικών αντιστάσεων από την Τυνησία, στις 17 Δεκεμβρίου του 2010, προς τον υπόλοιπο Αραβικό κόσμο και από εκεί, μεταλλασσόμενος και εξελισσόμενος διαρκώς ως προς τις αιτίες και τα αιτήματα, στις πλατείες των «αγανακτισμένων» της Ευρώπης, με τελικό προορισμό τις καταλήψεις δημοσίων χώρων σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ, από το κίνημα των «99%» ενάντια στο 1% που κατέχει τον πλούτο στη βορειοαμερικανική ήπειρο.

Η συσσώρευση του πλούτου σε ένα μικρό ποσοστό πληθυσμού επιβεβαιώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο από τα συμπεράσματα της σχετικής μελέτης που εξέδωσε πρόσφατα το Ινστιτούτο Ερευνών της Credit Suisse και η οποία καταγράφει τη διεύρυνση του άνισου καταμερισμού του πλούτου, συνολικού ύψους 230,8 τρισ. δολαρίων, ανάμεσα στους περίπου 4,5 δισεκατομμύρια ενήλικους πολίτες των αναπτυσσόμενων και αναπτυγμένων κρατών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, μόλις το 0.5% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 38.5% του παγκόσμιου πλούτου, ενώ το 8.2% κατέχει το 43.6%, δηλαδή συνδυαστικά το 8.7% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 82,1% του παγκόσμιου πλούτου.
Δείτε αναλυτικά τους εκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους ανά κράτος και την ποσόστωση τους στο σύνολο του πληθυσμού κάθε χώρας.

ΕΙΣΟΔΟΣ

  1. 1Εχουν σχέση οι ταραχές στο Λονδίνο με την ανεργία και τη φτώχεια;
    Interactive
    Παίρνοντας τα γεωγραφικά δεδομένα της ανεργίας αλλά και των ατόμων κάτω των 25 ετών που αιτούνται επιδόματος κοινωνικής πρόνοιας στο Λονδίνο και βάζοντάς τα σε ένα χάρτη μαζί με τα σημεία των ταραχών που ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες φτάνει κανείς εύκολα σε αποκαλυπτικά συμπεράσματα για το οικονομικό προφίλ των συμμετεχόντων.
  2. 2Πόσο πιθανό είναι ένα «ντόμινο» στην παγκόσμια οικονομία
    Interactive
    Τα πρώτα σημάδια μετάδοσης της ελληνικής κρίσης χρέους σε ολόκληρη την Ευρωζώνη έκαναν την εμφάνισή τους στα τέλη Ιουνίου. Μεσολάβησαν οι πανηγυρισμοί για την επίτευξη της συμφωνίας στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ στις 21 Ιουλίου και ο πρόσκαιρος καθησυχασμός των αγορών, για να επανέλθει έπειτα από μόλις 15 ημέρες η εκ νέου εκτόξευση των αποδόσεων των Ιταλικών και Ισπανικών ομολόγων, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για μεταφορά της κρίσης στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης.
  3. 3Ντόμινο λουκέτων σε διαφημιστικές φέρνει το Alter
    Interactive
    Η δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει υποπέσει το τηλεοπτικό κανάλι Alter φαίνεται να επιφέρει σε αδιέξοδο μεγάλο αριθμό διαφημιστικών εταιρειών, πολλές εκ των οποίων κινδυνεύουν με λουκέτο, εξαιτίας των ανοιγμάτων που είχαν πραγματοποιήσει προς αυτό.
  4. 4Oι απώλειες των αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν
    Interactive
    Με αρνητικό ρεκόρ 368 νεκρών αμάχων πολιτών κλείνει ο μήνας Μάιος για το Αφγανιστάν, 18 περισσότεροι από τον μέχρι πρότινος πιο βίαιο μήνα του 2010, τον Αύγουστο. 82% των νεκρών αποδίδονται σε επιθέσεις των Ταλιμπάν και μόλις 12% σε Νατοϊκές επιθέσεις σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
    Η κατάσταση στη χώρα μετά τον θάνατο του Μπιν Λάντεν παραμένει κρίσιμη και οι προσπάθειες των Αμερικανών να προσεγγίσουν τους Ταλιμπάν για περαιτέρω συμφωνία αποβαίνουν άκαρπες, αφού μόλις 1.700 από τους 40.000 δέχθηκαν να μπουν σε διάλογο.
    Παρ' όλα αυτά, οικονομικοί κυρίως λόγοι κάνουν τον πρόεδρο Ομπάμα να προτείνει πρόγραμμα σταδιακής αποχώρησης των στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή και να επιχειρείεί να τερματίσει τον μεγαλύτερης διάρκειας πόλεμο στην ιστορία της Αμερικής.
  5. 5Πόσο εκτεθειμένες είναι oι τράπεζες στο Ελληνικό χρέος
    Interactive
    Μεγάλο κομμάτι του χρέους περίπου 92 δισ. ευρώ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε τράπεζες της Ευρώπης, με αποτέλεσμα ένα ενδεχόμενο “ατύχημα” της ελληνικής οικονομίας να δημιουργεί φόβους για αλυσιδωτές αντιδράσεις εντός της ένωσης. Αρκετές τράπεζες της Γερμανίας και της Γαλλίας βρίσκονται εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος με τις Ελληνικές τράπεζες να καταλαμβάνουν τα πρωτεία κατέχοντας περίπου 55 δισ. ευρώ. Η έκθεση στο ελληνικό χρέος και η διαφαινόμενη έλλειψη ρευστότητας είναι τα βασικά αίτια που προκαλούν τις συνεχόμενες υποβαθμίσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
    Ωστόσο από τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών διαφαίνεται από το τελευταίο τρίμηνο του 2009, οπότε και ανακοινώθηκε από τον νεοεκλεχθέντα τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου η οικονομική αδυναμία της χώρας, μια σταδιακή αποδεύσμευση των τραπεζών από το ελληνικό χρέος. Ενώ κατείχαν στα μέσα του 2008, 216 δισ. πλέον έχουν απομείνει με περίπου 100, ποσό που δύσκολα θα αποδεσμεύσουν μιας και θεωρείται υψηλής επικινδυνότητας και εξίσου δύσκολα θα ασφαλίσουν με τα ασφάλιστρα σε δυσθεώρητα ύψη.
  1. 1Ο καταμερισμός του παγκοσμίου πλούτου το 2011
    Interactive
    Τη μοναδική ολοκληρωμένη μελέτη του παγκόσμιου πλούτου για το 2011 δημοσίευσε στα τέλη Οκτωβρίου το Ινστιτούτο Ερευνών της Credit Suisse, η οποία καταγράφει τη διεύρυνση του άνισου καταμερισμού του, συνολικού ύψους 230,8 τρις. δολαρίων, ανάμεσα στους περίπου 4,5 δισεκατομμύρια ενήλικους πολίτες των αναπτυσσόμενων και αναπτυγμένων κρατών.
  2. 2Αυξάνεται επικίνδυνα το παγκόσμιο πυρηνικό οπλοστάσιο
    Διεθνή
    Ο κόσμος οδεύει προς μια «νέα εποχή παγκόσμιου εκσυγχρονισμού και αύξησης του πυρηνικού οπλοστασίου», παρά την εκ διαμέτρου αντίθετη ρητορική που αναπτύσσεται στις ΗΠΑ και την ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία μιας νέας μελέτης.
  3. 3Κανόνας οι κυβερνήσεις συνεργασίας στην Ευρώπη των 27
    Διεθνή
    Η πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα ελληνικά πολιτικά κόμματα για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου, ναι μεν αποτελεί σπάνιο γεγονός στα ελληνικά πολιτικά δρώμενα, εντούτοις σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι συγκυβερνήσεις αποτελούν μάλλον τον κανόνα, παρά την εξαίρεση, όπως αποδεικνύει η σχετική έρευνα στην πολιτική σκηνή των 27 κρατών-μελών της Ευρώπης Ένωσης.
  4. 4Στην Ιταλία το επίκεντρο της οικονομικής κρίσης
    Οικονομία
    Για δεύτερη ημέρα υποχώρησαν οι ευρωπαϊκές μετοχές τη Δευτέρα, καθώς η πολιτική αναταραχή στο εσωτερικό της Ιταλίας τροφοδότησε τις διεθνείς αγορές με ανησυχίες για την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει το διογκούμενο χρέος της, εκτινάσσοντας την απόδοση των ιταλικών κρατικών ομολόγων στο υψηλότερο επίπεδο τους από το 1996.
  5. 5Συνεχίζεται η πτώση του τζίρου στο λιανικό εμπόριο
    Ελλάδα
    Μείωση 1,1% κατέγραψε ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών, χωρίς τα καύσιμα, κατά το μήνα Αύγουστο του 2011, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2010, έναντι μείωσης 9,0%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου