Ετικέτες

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Λ. Πανέτα: «Απειλές» η Κίνα και η Ινδία


Λ. Πανέτα: «Απειλές» η Κίνα και η Ινδία

Ως «απειλές» χαρακτήρισε την Κίνα και την Ινδία ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λίον Πανέτα, σε ομιλία του σε εγκαταστάσεις ναυπήγησης υποβρυχίων στο Κονέκτικατ την Πέμπτη.
Ο Λ. Πανέτα μιλούσε για νέες προκλήσεις προς τις ΗΠΑ, πέρα από τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας περιέγραψε πρώτα την απειλή του κυβερνοπολέμου και στη συνέχεια μίλησε για τις ανερχόμενες δυνάμεις.


«Αντιμετωπίζουμε την απειλή αναδυόμενων δυνάμεων, όπως η Κίνα, η Ινδία και άλλες, που πρέπει πάντα να παρατηρούμε με προσοχή. Και πρέπει να εξασφαλίζουμε ότι πάντα θα έχουμε επαρκή ισχύ στον Ειρηνικό, για να θυμούνται πάντα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουμε» είπε σχετικά.

Οι δηλώσεις Πανέτα έγιναν ταυτόχρονα με τις δηλώσεις του προέδρου Ομπάμα περί επέκτασης του ρόλου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, παρά τις περικοπές των αμυντικών δαπανών. Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ είναι και θα παραμείνουν δύναμη στον Ειρηνικό.

Παρόλα αυτά, ο πλοίαρχος Τζων Κίρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, έσπευσε σε διευκρινίσεις, επισημαίνοντας πως ο Πανέτα πιστεύει πως οι σχέσεις και με τις δύο χώρες είναι εξαιρετικά σημαντικές. «Κάθε εντύπωση πως υπονοούσε ότι κάποια από τις δύο χώρες αποτελεί στρατιωτική απειλή είναι λανθασμένη» είπε σχετικά, συμπληρώνοντας πως ο υπουργός Άμυνας μιλούσε για τις προκλήσεις που η Κίνα και η Ινδία έχουν να αντιμετωπίσουν στο εσωτερικό τους, καθώς και σε αυτές που έχουν οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν στη διαμόρφωση καλύτερων σχέσεων με αυτές τις χώρες.

Ο Πανέτα έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά από ξενάγηση σε ένα πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης Virginia, το οποίο βρίσκεται στα τελευταία στάδια της ναυπήγησής του. Ο υποβρυχιακός στόλος των ΗΠΑ θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά αντίμετρα στην ανερχόμενη κινεζική στρατιωτική ισχύ, η οποία περιλαμβάνει την ανάπτυξη εξελιγμένης πυραυλικής τεχνολογίας για χρήση εναντίον μεγάλων μονάδων επιφανείας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου