Ετικέτες

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Οξύνονται οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας


Οξύνονται οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας

undefined
Η κυβέρνηση της Κίνας προειδοποιεί τις γειτονικές της χώρες μέσω της εφημερίδας Global Times: «Οποιαδήποτε χώρα θα επέλεγε να είναι πιόνι στην αμερικανική σκακιέρα θα έχανε την ευκαιρία να επωφεληθεί από την κινεζική οικονομία».

Το δημοσίευμα αποτελεί συνέχεια της έντονης συζήτησης για την αναβάθμιση της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στη νήσο Γκουάμ, η οποία ενισχύεται με νέα καταφύγια για αεροσκάφη, καύσιμα, πυρομαχικά και άλλα. Παράλληλα, μεταφέρθηκαν αντιαεροπορικά συστήματα, Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα, στρατηγικά βομβαρδιστικά Β-52, πυρηνικά υποβρύχια και αεροπλανοφόρα. Όλα αυτά θα κοστίσουν 5,4 δισ. ευρώ (μέχρι το 2016). Θα προστεθούν και 6,6 δισ. που θα δώσει η Ιαπωνία (και δάνεια), για τη μεταφορά των Αμερικανών Πεζοναυτών από την Οκινάουα.
Οι Κινέζοι έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι η Γκουάμ θα παίξει καίριο ρόλο σε ένα πιθανό πόλεμο των ΗΠΑ με τη χώρα τους ή σε περίπτωση που υπάρξει κλιμάκωση στην Ταϊβάν ή στη χερσόνησο της Κορέας.
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ ανησυχούν από το γεγονός ότι η Κίνα επιδιώκει να ελέγξει την περιοχή και να καταστεί ένα ισχυρό ναυτικό ανοιχτών θαλασσών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου