Ετικέτες

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Sitel: Τα ελληνικά αντεπιχειρήματα στη Χάγη

Sitel: Τα ελληνικά αντεπιχειρήματα στη Χάγη


«Η Ελλάδα άρχισε σήμερα την παρουσίαση των αντεπιχειρημάτων της, ενώπιον του Δικαστηρίου της Χάγης, στο πλαίσιο της δημόσιας ακρόασης, σχετικά με την καταγγελία από την χώρα μας, ότι η Αθήνα παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία, που υπεγράφη από τις δύο χώρες το 1995, για την παρεμπόδιση  της στην ένταξη μας στο ΝΑΤΟ , στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου», αναφέρει  η σκοπιανή τηλεόραση και συνεχίζει:

Η ομάδα που εκπροσωπεί την Ελλάδα, είχε επικεφαλής την σύμβουλο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, Μαρία Τελαλιάν, η οποία προέβη σε εισαγωγική ομιλία προϊδεάζοντας για τα ελληνικά επιχειρήματα. Μέλη της ομάδας αυτής,  τα οποία θα αναπτύξουν τα αντεπιχειρήματα τους, με προβολή των ελληνικών απόψεων, είναι  ο πρέσβης στην Ολλανδία, Γιώργος Σαββαϊδης, ο καθηγητής του διεθνούς δικαίου, του πανεπιστημίου Αθηνών, Εμμανουήλ Ρουκούνας  και άλλοι ξένοι νομικοί καθηγητές, οι οποίοι θα προβούν σε μια ad hoc διαδικασία.

Σύμφωνα με τις εγγεγραμμένες αιτιάσεις της Αθήνας, οι οποίες δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Δικαστηρίου, η ελληνική πλευρά ως βασικό αντεπιχείρημα θα θέσει ότι η  πΓΔΜ, παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία.
Βασικός άξονας των επιχειρημάτων της και ο οποίος  θα τεθεί ενώπιον των 15 δικαστών, είναι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, όταν ο αποκλεισμός της FYROM, εγκρίθηκε ομόφωνα από τα μέλη της Συμμαχίας και συνεπώς το δικαστήριο οφείλει να κηρύξει εαυτό αναρμόδιο για το θέμα αυτό.
Στις εκτεταμένες αναφορές της,  η Ελλάδα, μέσα στις 400 σελίδες, επισημαίνει ιστορικά στοιχεία για το θέμα της ονομασίας, με χρονολογική σειρά όλων των ζητημάτων από τις διαμεσολαβήσεις της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών πριν και μετά την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.
Ένα σημαντικό μέρος της αναφοράς αυτής, από του Έλληνες νομικούς, καταλαμβάνει η ερμηνεία της παρούσας συμφωνίας και οι παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από την πΓΔΜ, πρωτοστατούντος το σύμβολο της Βεργίνας αλλά και άλλων συμβόλων της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ερμηνεία του άρθρου  11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς με την προσωρινή ονομασία, όπως καθορίζεται από το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών αλλά και των υποχρεώσεων που απορρέουν από το άρθρο 22 σε συνδυασμό με το άρθρο 11.
Η … άλλη πλευρά
Η σκοπιανή νομική ομάδα, την Δευτέρα και την Τρίτη, ανέπτυξαν τα επιχειρήματά τους τονίζοντας ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση  Συμφωνία του 1995 και εξέλαβε τα αντεπιχειρήματα της Ελλάδας ως αβάσιμα.
Βάσει αυτής της  νομικής διαδικασίας των συνηγόρων το Δικαστήριο οφείλει να αποφανθεί επιβεβαιώνοντας ότι την ευθύνη φέρει  η Ελλάδα, βάσει των υποχρεώσεων της, όπως καθορίζονται στο άρθρο 11, για την παρεμπόδισή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και κατόπιν να αποκατασταθεί  η πΓΔΜ, ως προς το ζήτημα αυτό.
Στην εναρκτήρια ομιλία του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, τόνισε ότι η υπόθεση είναι απλή και σαφής: «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται».
Η Ελλάδα θα τελειώσει αύριο την επιχειρηματολογία της ενώπιον του Δικαστηρίου της Χάγης.
Η δεύτερη φάση της ακροαματικής διαδικασίας θα διεξαχθεί στις 28 Μαρτίου, όταν η ομάδα που εκπροσωπεί την πΓΔΜ θα έχει την ευκαιρία να ανταπαντήσει προφορικά στα επιχειρήματα της Ελλάδας και η δημόσια ακροαματική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 30 Μαρτίου 2011 με την δευτερολογία της ελληνικής πλευράς.

Τίτλος: «Грчките контрааргументи пред Судот во Хаг»
Sitel Телевизија, 24.3. 2011, 15:38
Βαλκανικό Περισκόπιο – Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου