Ετικέτες

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Αγορά Χωρίς Σύνορα – Η Ελλάδα μεταξύ Παγκοσμιοποίησης και Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Αγορά Χωρίς Σύνορα – Η Ελλάδα μεταξύ Παγκοσμιοποίησης και Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.



Κλήμης Βογιατζόγλου (τόμος 10 / 2004)
Παραθέτω πιο κάτω τα βασικότερα σημεία/αποσπάσματα του βιβλίου:
* Η Ελλάδα ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται παράλληλα σε μια διαδικασία περιφερειακής οικονομικής ολοκλήρωσης και σε μια γενικότερη διαδικασία παγκοσμιοποίησης, και ως εκ τούτου υφίσταται σε μεγαλύτερη ή μικρότερη έκταση τις επιδράσεις και των δύο αυτών διαδικασιών.

* Αν και στις τελευταίες δεκαετίες αυξήθηκε σημαντικά η σημασία του διεθνούς εμπορίου στις περισσότερες χώρες, οι εξαγωγές και εισαγωγές αγαθών ως ποσοστό του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος δεν παρουσιάζουν μεγάλη διαφορά από τα αντίστοιχα επίπεδα του έτους 1913.

* Είναι γεγονός ότι και οι ΑΞΕ (Άμεσες ξένες επενδύσεις) σημείωσαν μια εντυπωσιακή άνοδο κατά τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες. Η σχετική σημασία των άμεσων επενδύσεων αυξήθηκε κατακόρυφα στις περισσότερες βιομηχανικές χώρες.
* Το σύγχρονο φαινόμενο του κατακερματισμού της παραγωγής σε διεθνή κλίμακα δεν εντοπίζεται μόνο στις πολυεθνικές αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες αντί να δραστηριοποιούνται σ’ ολόκληρο το φάσμα της παραγωγής ενός προϊόντος εισάγουν υψηλού βαθμού επεξεργασμένα ενδιάμεσα αγαθά από διάφορες πηγές-χώρες (outsourcing) τα οποία στη συνέχεια τα ενσωματώνουν στο τελικό τους προϊόν.
* Οι πολυεθνικές είχαν ως βασικό στόχο τη κατάκτηση της Ελληνικής Αγοράς και σε λιγότερο βαθμό την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας όπως για παράδειγμα το χαμηλό κόστος εργασίας (1960 – 1980) και το σχετικά άφθονο απόθεμα ορισμένων πρώτων υλών.
* Από το μικρό ρόλο και όγκο των ΑΞΕ, τη μικρή παρουσία πολυεθνικών συγκροτημάτων και τη συγκεκριμένη μορφή της διεθνοποίησης της παραγωγής στην Ελλάδα προκύπτει ότι η χώρα μας δεν αποτελεί κέντρο διεθνούς παραγωγής.
* Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει πλέον την ευχέρεια άσκησης συναλλαγματικής και νομισματικής πολιτικής, δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί τη συναλλαγματική ισοτιμία ως εργαλείο αντιμετώπισης (απορρόφησης) ασυμμετρικών διακυμάνσεων (asymmetric shocks).
* O δημοσιονομικός-φορολογικός ανταγωνισμός αποτελεί ένα μέρος ενός γενικότερου ανταγωνισμού, ο οποίος αυξάνει την οικονομική αποτελεσματικότητα (efficiency), και συνεπώς είναι θεμιτός.
* Στη περίπτωση της Ελλάδας πραγματοποιήθηκαν οι διαρθρωτικές αλλαγές στη βιομηχανική δομή και η εκμετάλλευση στατικών και δυναμικών οικονομιών κλίμακος (διευρυμένη-εξειδικευμένη παραγωγή) ως αποτέλεσμα της διευρυμένης αγοράς και γενικότερα της περιφερειακής οικονομικής ολοκλήρωσης.
* H Ελλάδα, σε αντίθεση με κάποιες δυτικοευρωπαϊκές οικονομίες, παρουσιάζει μια περιορισμένη διεθνοποιημένη οικονομία τόσο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και σε παγκόσμια κλίμακα. Συνεπώς, η Ελλάδα φαίνεται να καταλαμβάνει μια περιφερειακή θέση μέσα σε μια περιφερειακή οικονομική ένωση με χαμηλό βαθμό ενσωμάτωσης στο σύγχρονο παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας.
* Περιορισμός της Εθνικής Κυριαρχίας πραγματοποιείται σε ένα καθορισμένο πλαίσιο με σαφείς ρυθμίσεις, νομιμότητα και στόχους.
Geopolitics & Daily News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου