Ετικέτες

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Η «Λήμνος» στην αρμάδα νηοψιών

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011

Η «Λήμνος» στην αρμάδα νηοψιών

Ετοιμη και με επιπλέον δύναμη 12 πάνοπλων ΟΥΚαδων για αποστολές νηοψίας βρίσκεται στη Σούδα η φρεγάτα «Λήμνος» που από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχει στην αρμάδα που αποφάσισε - τελικά- να συγκροτήσει το ΝΑΤΟ για να αποτρέψει την είσοδο οπλών από θαλάσσης στη Λιβύη.
Η φρεγάτα υπολογίζεται να αποπλεύσει σήμερα ή αύριο. Η ελληνική συνδρομή στην επιχείρηση αυτή περιλαμβάνει επίσης ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης ναυαγών με πλήρωμα κομάντος ( C-SAR) με έδρα την Κρήτη. Επίσης είναι πιθανό να συμμετάσχει στην επιχείρηση ναυτικού αποκλεισμού ''ιπτάμενο ραντάρ'' από την Ελευσίνα τύπου ''Εμπραερ'' που έχει ήδη δηλωθεί στο ΝΑΤΟ όπως και να οριστεί λιμένες αναφοράς και η Σούδα. Στο πλαίσιο εθνικής αποστολής για έλεγχο τυχόν λαθρομεταναστευτικών ροών εκτελεί περιπολίες νοτίως της Κρήτης η φρεγάτα ''Θεμιστοκλής'', η οποία θα επιστρέψει μόλις αποπλεύσει η «Λήμνος».

Το γενικό επιχειρησιακό σχέδιο έχει καταρτιστεί από τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ σε Βρυξέλλες και Νάπολη, ενώ ο διοικητής του δεύτερου αναμένεται να είναι και ο έχων την τακτική διοίκηση. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η δύναμη πρέπει να έχει αρχίσει τους ελέγχους, τις νηοψίες και τις εκτροπές από τον πλου τους προς την Λιβύη όσων ύποπτων πλοίων εντοπίζονται, μέχρι τις 30 Μαρτίου.

Η Τουρκία
Στο μεταξύ σύμφωνα με ελληνικές στρατιωτικές πηγές η Τουρκία ενημέρωσε το ΝΑΤΟ σήμερα το πρωί ότι στην δύναμη για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων διαθέτει
4 πολεμικά πλοία επιφάνειας και ένα υποβρύχιο. Τηλεγράφημα πάντως από την Αγκυρα ανεφέρει ότι είναι επιπλέον άλλης, που έχει ήδη σταλεί στην περιοχή δημιουργώντας σύγχηση σε μια προσπάθεια της Αγκυρας σε μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, ότι η Τουρκία διαθέτει πολύ μεγάλο αριθμό πλοίων για το Εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης.

Στο μεταξύ η Ιταλία θα διαθέσει ένα πλοίο διοίκησης και ελέγχου μάχης και μία φρεγάτα. Στη ναυτική αποστολή του ΝΑΤΟ συμμετέχουν επίσης η Ισπανία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς. Τρία υποβρύχια θα διαθέτουν στην περιοχή, η Τουρκία, η Ισπανία, η Ιταλία.

Οι τομείς δράσεις
Η κατάρτιση των τομέων δράσης κάθε πλοίου στην επιχείρηση για το εμπάργκο όπλων έχει την σημασία της για την Ελλάδα καθώς ένα κομμάτι του ελεγχόμενου χώρου είναι εντός του FIR Αθήνας και με δεδομένη, επιπλέον,  την αναφορά του κ. Ερντογάν ότι τα τουρκικά πλοία θέλει να κινηθούν μεταξύ Κρήτης και Βεγγάζης. Ωστόσο τέτοιο αίτημα δεν είχε διατυπωθεί στα όργανα του ΝΑΤΟ μέχρι χθες το βράδυ, ανέφερε ελληνική στρατιωτική πηγή.

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο ''Σαρλ Ντε Γκωλ'' - που είχε δηλωθεί ότι από τις 23 Μαρτίου θα επιχειρεί από το FIR Αθήνας, νοτίως της Κρήτης - σήμερα βρίσκεται ακόμα νοτίως της Σαρδηνίας. Αύριο αναμένεται στην ναυτική βάση στο Μαράθι της Σούδας ένα αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο.http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου