Ετικέτες

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Στο “σκαμνί” ο Μαλίκι για την Μοσούλη


Επιτροπή του ιρακινού κοινοβουλίου ενοχοποιεί τον Μαλίκι για την απώλεια της Μοσούλης…
ImageHandler (1)
Ιρακινή κοινοβουλευτική επιτροπή ζήτησε να παραπεμφθούν σε δικαστήριο δεκάδες πολιτικοί αξιωματούχοι και αξιωματούχοι της ασφάλειας, ανάμεσα στους οποίους ο πρώην πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μαλίκι, σχετικά με την κατάληψη από το Ισλαμικό Κράτος της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ.
Το αίτημα για την παραπομπή του Μαλίκι, ο οποίος παραμένει μια ισχυρή φυσιογνωμία στο πολύπλοκο πολιτικό τοπίο του Ιράκ, και άλλων ανώτερων αξιωματούχων έρχεται μία εβδομάδα αφού ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι άρχισε μια σαρωτική εκστρατεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης που, όπως δήλωσε, καθιστούν σχεδόν αδύνατη τη διακυβέρνηση της χώρας.

Στην έκθεσή της, η επιτροπή αποδίδει επίσης ευθύνες για την ήττα του 2014 στον πρώην κυβερνήτη της Μοσούλης Αθίλ αλ-Νουτζάιφι, στον Σαντούν αλ-Ντουλάιμι, ο οποίος εκτελούσε τότε χρέη υπουργού Άμυνας, στον πρώην αρχηγό του στρατού στρατηγό Μπακίρ Ζεμπάρι και στον αντιστράτηγο Μάχντι αλ-Γαράουι, πρώην επιχειρησιακό διοικητή της επαρχίας Νινευή, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μοσούλη.
Άλλοι κατηγορούμενοι είναι ο αστυνομικός διοικητής της Νινευή υποστράτηγος Χαλίντ Χαμντάνι και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Αντνάν αλ-Ασάντι.
Ουδείς έχει λογοδοτήσει για το πώς χάθηκε η Μοσούλη και ποιος έδωσε τη διαταγή να εγκαταλειφθεί η μάχη. Η πτώση της πόλης, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη του Ιράκ, ήταν μια κρίσιμη καμπή στην επιχείρηση του Ισλαμικού Κράτους να καταλάβει πέρυσι μεγάλες εκτάσεις στο βόρειο και το δυτικό Ιράκ.
Μια έρευνα που είχε πραγματοποιήσει το πρακτορείο Ρόιτερς τον Οκτώβριο, είχε δείξει πώς η έλλειψη στρατευμάτων στη Μοσούλη και οι διαμάχες μεταξύ κορυφαίων αξιωματικών και ιρακινών πολιτικών ηγετών ευνόησαν το Ισλαμικό Κράτος και τροφοδότησαν τον πανικό που οδήγησε στην εγκατάλειψη της πόλης. Ο Μάλικι έχει κατηγορήσει για την πτώση της Μοσούλης χώρες, διοικητές και πολιτικούς αντιπάλους που δεν έχει κατονομάσει.
Η κοινοβουλευτική έκθεση εγκρίθηκε από 16 από τα 24 μέλη της επιτροπής, δήλωσε ο βουλευτής Μουχσίν Σαντούν.
Το μέλος της επιτροπής Μοχάμεντ αλ-Καράμπουλι δήλωσε πως το κοινοβούλιο θα ψηφίσει τη Δευτέρα επί του πορίσματος της επιτροπής και στη συνέχεια θα το διαβιβάσει στον Αμπάντι, τον γενικό εισαγγελέα και την επιτροπή ακεραιότητας.
“Ουδείς είναι υπεράνω του νόμου και της λογοδοσίας στο λαό”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του κονοβουλίου Σαλίμ αλ-Τζαμπούρι όταν έλαβε την έκθεση. “Η δικαιοσύνη θα τιμωρήσει τους δράστες και τους εγκληματίες”.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ (Γ.Α), Reuters, AFP, Ιστοσελίδα Μ. Ιγνατίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου