Ετικέτες

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

“Μπλόκο της Κοκκινιάς” 17/8/1944

Ο/Η Fanis Xouryas λέει:
“Μπλόκο της Κοκκινιάς” 17/8/1944 … Όταν οι ναζί εκδικούνται έναν λαό που αντιστέκεται… Φωτό και πλήρης ανάρτηση @ http://fb.me/46yVisZqo
AΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΣΤΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΠΕΣΑΝ. ΘΑΝΑΤΟ-ΞΕΚΛΗΡΙΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ. ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΧΤΗΤΗ.
«Oι Γερμανοί μας αγαπάνε, είναι φίλοι μας» μας λένε οι ντόπιοι συνεργάτες τους. Τότε και τώρα… Μας αγαπάνε όπως τότε… στην Κοκκινιά!

Λίγο πριν από την απελευθέρωση από τους Γερμανούς, στην Κοκκινιά, γράφτηκε μία από τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας. Το Μπλόκο της Κοκκινιάς έχει μείνει στην ιστορία ως μια τραγωδία, με τις ομαδικές εκτελέσεις στην περιοχή από τα κατοχικά στρατεύματα των Γερμανών, με την πλήρη συνδρομή των ντόπιων υποστηριστών τους.
Κοκκινιά, Πέμπτη 17 Αυγούστου 1944: «Προσοχή-προσοχή! Σας μιλάνε τα τάγματα ασφαλείας. Όλοι οι άντρες από 14 έως 60 ετών να πάνε στην πλατεία της Οσίας Ξένης για έλεγχο ταυτοτήτων. Όσοι πιαστούν στα σπίτια τους θα τουφεκίζονται επί τόπου»
76 άτομα εκτελέστηκαν στην «Μάντρα», 50 εκτελέστηκαν στην «Μάντρα» στα Αρμένικα, 40 κάηκαν στο «Σχιστό» και άλλοι δολοφονήθηκαν στους δρόμους και στα σπίτια τους. 8.000 κλείστηκαν στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου και απ’ αυτούς 1.800 σύρθηκαν όμηροι στα κολαστήρια/στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας (στο Μανχάϊμ, Νταχάου, Μπούνχεβαλντ, Μπίπλις, Άουσβιτς και αλλού) απ’ όπου πολλοί δε γύρισαν ποτέ. Συνολικά 315 ήταν τα θύματα θηριωδίας του Μπλόκου της Κοκκινιάς.
Μαθήματα ιστορίας για νεο-Έλληνες, γιατί δέν πρέπει νά ξεχνάμε: Το θέμα είναι ότι οι τότε προδότες κρατούσαν τα προσχήματα και φόραγαν κουκούλα, ασχέτως αν όλοι γνώριζαν ποιοί ήταν. Η ιστορία συνεχίζεται τον Αύγουστο 2015, 71 χρόνια μετά, χωρίς καμμιά αλλαγή εκτός του ότι πλέον οι εθνικοί προδότες, δωσίλογοι μνημονιακοί και νεομνημονιακοί, κυκλοφορούν ανάμεσά μας χωρίς κουκούλα, πολλοί από αυτούς σε θέσεις εξουσίας με την “εξαπατημένη” ψήφο μας και πολλοί κάνουν πως δεν τους/μας ξέρουν!
▶ Το Μπλόκο Της Κοκκινιάς (το πριν)
Λίγους μήνες πριν την απελευθέρωση της Ελλάδος οι Γερμανοί ξεκίνησαν μεγάλες επιχειρήσεις στις περιοχές που αντιστεκόντουσαν στην Γερμανική κατοχή. Τα περισσότερα μπλόκα έγιναν με εντολή του Δρ. Βάλτερ Μπλούμε, διοικητή για τις υποθέσεις ασφαλείας των SS και στενό βοηθό του διοικητή των SS, Βάλτερ Σιμάνα. Ο Μπλούμε ήταν αυτός που ανάπτυξε τη «Θέση του Χάους», που αφορούσε τις συστηματικές αντικουμμουνιστικές επιχειρήσεις στα προάστια της Αθήνας και του Πειραιά.
Ο Βάλτερ Σιμάνα παραδεχόταν ανοιχτά πως ο στόχος του ήταν να σπείρει τη διχόνοια ανάμεσα στους Έλληνες, ώστε «να επιτρέψει στους Γερμανούς να κάθονται πιο πίσω και να κοιτάνε με την ησυχία τους τη μάχη». Έτσι τα Τάγματα Ασφαλείας και η Χωροφυλακή αναλάμβαναν τον κύριο ρόλο στα μπλόκα για λογαριασμό των Ναζί, έχοντας πάντα όμως μαζί τους ισχυρότατες γερμανικές δυνάμεις.
Μετά την μάχη της Κοκκινιάς του Μάρτη του 1944 που εξελίχθηκε σε απίστευτες οδομαχίες. Μεταξύ των ταγματασφαλιτών, των ανδρών της Ειδικής Ασφάλειας (αντικομμουνιστική μονάδα που έπαιρνε εντολές από τα SS και καθοδηγούνταν από τον Αλέξανδρο Λάμπου) και Γερμανών από την μια και τμημάτων του εφεδρικού ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ που αντιστάθηκαν για τρεις (τέσσερις) ημέρες, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν σε υποχώρηση. Στις 15 Αυγούστου προσπάθησαν να ξαναχτυπήσουν την Κοκκινιά χωρίς επιτυχία. Ο λαός αντιστάθηκε διώχνοντας τους Γερμανούς.
▶ Μπλόκο της Κοκκινιάς
Το Μπλόκο της Κοκκινιάς έχει μείνει στην ιστορία ως τραγωδία για τη Νίκαια, κατά την οποία διεξήχθησαν ομαδικές εκτελέσεις στην περιοχή από τα κατοχικά στρατεύματα των Γερμανών.
Γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης 17 Αυγούστου 1944, δεκάδες μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα του Γερμανικού στρατού μαζί με Γερμανούς και Έλληνες ταγματασφαλίτες εισέβαλαν στη Νίκαια από την περιοχή της Πέτρου Ράλλη στο ύψος του Γ’ Νεκροταφείου και απο το Περιβολάκι και την περικύκλωσαν. Τις πρώτες πρωινές ώρες, οι ταγματασφαλίτες απαίτησαν από τους άνδρες ηλικίας 14-60 ετών να εμφανιστούν στην κεντρική πλατεία (Πλατεία Οσίας Ξένης) προκειμένου να ελεγχθούν.
Τότε οι Γερμανοί εισέβαλαν στα σπίτια και όσους εντόπιζαν στα σπίτια τους ή στις γύρω γειτονιές, τους εκτελούσαν επί τόπου. Έπειτα από μερικές ώρες περίπου 20.000 Κοκκινιώτες βρίσκονταν στην πλατεία και εκεί ξεκίνησαν οι δωσίλογοι (φορώντας κουκούλες για να μην αναγνωρίζονται) να υποδεικνύουν στους Ναζί τους Έλληνες πατριώτες πρόσφυγες που κατοικούσαν στην Κοκκινιά. Αυτοί οδηγούνταν στη Μάντρα της Κοκκινιάς (μερικά στενά μακριά από την πλατεία) με την κατηγορία ότι ήταν κομμουνιστές και εκτελούνταν ομαδικά. Ταυτόχρονα με τις ομαδικές εκτελέσεις, οι Γερμανοί λεηλάτησαν και έκαψαν δεκάδες σπίτια. Στο τέλος της ημέρας χιλιάδες πτώματα μεταφέρθηκαν και θάφτηκαν στο Γ’ Νεκροταφείο Νικαίας, ενώ περίπου 8.000 Κοκκινιώτες οδηγήθηκαν ως όμηροι στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου.
(πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/ΜπλόκοτηςΚοκκινιάς)
▶ Το μπλόκο της Κοκκινιάς. Οι «κουκουλοφόροι» ταγματασφαλίτες σε δράση. (Βίντεο)
Η ναζιστική Γερμανία κατέρεε και αυτό οδήγησε τους ναζί και τους “φίλους” σε ακόμη πιο ακραίες αντιδράσεις. Στις 17 Αυγούστου του 1944, έγινε το Μπλόκο της Κοκκινιάς.
Γερμανικές δυνάμεις μαζί με ταγματασφαλίτες εισέβαλαν στη γειτονιά του Πειραιά για να διαπράξουν ένα ακόμη αποτρόπαιο έγκλημα. Οι κάτοικοι της Κοκκινιάς περίμεναν την θηριωδία. Το Μάρτιο του 1944 είχε γίνει η μάχη της Κοκκινιάς.
Ξημερώματα της 17ης Αυγούστου, δεκάδες γερμανικά καμιόνια περικυκλώνουν τις γύρω περιοχές: Κορυδαλλό, Αιγάλεω, Δαφνί, Ρέντη, Κερατσίνι, Φάληρο, Πειραιά. Ο κλοιός σφίγγει ασφυκτικά γύρω από την πόλη, στην οποία καταφθάνει μαζί με τους κατακτητές και το μηχανοκίνητο τμήμα του δωσίλογου Ν. Μπουραντά. Την ώρα που ο κόσμος κοιμάται, 3.000 Γερμανοί κι Έλληνες ταγματασφαλίτες εισβάλλουν βαριά οπλισμένοι στην Κοκκινιά.
Μετά τις 6:00 ακούγονται τα χωνιά των ταγματασφαλιτών: «Προσοχή-προσοχή! Σας μιλάνε τα τάγματα ασφαλείας. Όλοι οι άντρες από 14 έως 60 ετών να πάνε στην πλατεία της Οσίας Ξένης για έλεγχο ταυτοτήτων. Όσοι πιαστούν στα σπίτια τους θα τουφεκίζονται επί τόπου». Πανικός κυριαρχεί παντού. Οι πόρτες των παραγκόσπιτων γκρεμίζονται και όλος ο ανδρικός πληθυσμός σέρνεται στον τόπο του μαρτυρίου.
Στις 8:00΄ η πλατεία της Οσίας Ξένης χιλιάδες άτομα συγκεντρώνονται και χωρίζονται σε πεντάδες έτσι ώστε οι κουκουλοφόροι να υποδεικνύουν ποιος θα εκτελεστεί. Οι κουκουλοφόροι προδότες “διαλέγουν” τους προς εκτέλεση που θα γίνει κοντά στη πλατεία, μπροστά στη μάντρα ενός ταπητουργείου, στη συμβολή των οδών Κιλικίας και Θείρων. Λίγη ώρα μετά τα πτώματα αρχίζουν να στοιβάζονται μπροστά στη μάντρα. Οι Γερμανοί θα εκτελέσουν και μία γυναίκα εκείνο το πρωϊνό. Ήταν η Διαμάντω Κουμπάκη, επικεφαλής ομάδας ανταρτών που κρύβονταν στη Κοκκινιά. Οι Γερμανοί τους ανακάλυψαν και εκτέλεσαν την αντάρτισσα. Στο τέλος της εφιαλτικής ημέρας η Κοκκινιά θρηνούσε 148 νεκρούς. Οι Γερμανοί πήραν και 8.000 ομήρους.
Η τραγωδία του μπλόκου της Κοκκινιάς είχε γίνει ταινία το 1964. Από αυτή είναι το απόσπασμα, στο οποίο περιγράφεται η φρίκη που έζησαν οι κάτοικοι της Κοκκινιάς εκείνο το πρωινό της 17ης Αυγούστου.
Βίντεο (8:01 λεπτών) : Το Μπλόκο (1964) @ https://www.youtube.com/watch?v=7J2ekbtnbFk
Σκηνοθεσία του συγγραφέα και αγωνιστή του ΕΑΜ, Αδωνι Κύρου.
Μεμάς Σταύρου – σενάριο. Μίκης Θεοδωράκης – μουσική. Γιώργος Πανουσόπουλος – Γρηγόρης Δανάλης – φωτογραφία. Τάσος Ζωγράφος – σκηνογραφία.
Ηθοποιοί: Μάνος Κατράκης, Κώστας Καζάκος, Γιάννης Φέρτης, Αλεξάνδρα Λαδικού, Ζωρζ Σαρρή, Ξένια Καλογεροπούλου, Κούλα Αγαγιώτου, Κώστας Μπάκας, κλπ
(πηγή: ONALERT, 17/08/2014, http://www.onalert.gr/stories/to-bloko-tis-kokinias-oi-koukouloforoi-tagmatasfalites-se-drasi/17168)
▶ 17.8.1944: 70 χρόνια από το μπλόκο της Κοκκινιάς
(πηγή: news247, Κωστής Χριστοδούλου, 16/08/2014 08:04, http://news247.gr/eidiseis/weekend-edition/17-8-1944-70-xronia-apo-to-mploko-ths-kokkinias.2954190.html)
▶ 71 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς – 17 Αυγούστου 1944
Δείτε ΕΔΩ (https://www.youtube.com/watch?v=L5FBHeBKwqM) ένα σχετικό ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ.
(πηγή: ΕΡΤ, Κείμενο -επιμέλεια: Νάσος Μπράτσος, 16/08/2015, http://www.ert.gr/71-chronia-apo-to-bloko-tis-kokkinias-17-avgoustou-1944/)
▶ Μπλόκο της Κοκκινιάς: Όταν οι ναζί εκδικούνται έναν λαό που αντιστέκεται
Στο χώρο της Μάντρας η εικόνα είναι αποτρόπαια. Σωρός τα πτώματα, τσουβαλιασμένα το ένα πάνω από το άλλο. Το αίμα δύο πήχες έγλυφε το πάτωμα. Οι Γερμανοί δίνουν διαταγή στους κουκουλοφόρους να σκυλέψουν τους νεκρούς. Αυτοί ορμούν πάνω στα κουφάρια των ηρώων και αρχίζουν να τους παίρνουν Ρολόγια, δαχτυλίδια , βέρες κ.α. Δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν την πράξη τους και οι ίδιοι οι Γερμανοί εκτέλεσαν κάποιους από αυτούς επί τόπου.
Η αυλαία αυτής της τραγωδίας κλείνει το απόγευμα, οπότε και ξεδιαλέγονται 8.000 Κοκκινιώτες και στέλνονται στο στρατόπεδο του Χαιδαρίου Ένα τεράστιο ανθρώπινο ποτάμι ξεκίνησε από την Κοκκινιά για το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου
Σε όλους τους δρόμους της Κοκκινιάς ακούς μόνο κλάματα μανάδων, συζύγων και παιδιών, ενώ από παντού ρέει αίμα και η πόλη μυρίζει θάνατο.
Μαρτυρίες αναφέρουν ότι ένας από τους ταγματασφαλίτες που τους συνόδευαν, καθ΄ όλη τη διαδρομή φώναζε «Η Κοκκινιά δεν είναι εδώ. Η Γερμανία είναι εδώ. Πάρτε το χαμπάρι και θα πεθάνετε όλοι σας». Από το Χαϊδάρι γύρω στα 1.800 άτομα σέρνονται στα κολαστήρια της Γερμανίας.
Δείτε ένα παλαιότερο αφιέρωμα της ΕΡΤ3 (70 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς) σε επιμέλεια Στέλιου Νικητόπουλου και Χρήστου Αβραμίδη @ https://www.youtube.com/watch?v=aM64E2-q7HE
(πηγή: ΙNFOWAR, 16/08/2015, http://info-war.gr/2015/08/μπλόκο-της-κοκκινιάςόταν-οι-ναζί-εκδι/)
▶ Το μεγάλο «Μπλόκο» της Κοκκινιάς
«Πρώτη στο μόχτο στον αγώνα
και στη θυσία η γειτονιά.
Η Καλογρέζα, η Δραπετσώνα,
Η ματωμένη Κοκκινιά».
Σ. Μαυροειδή – Παπαδάκη1
(πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Γιώργος Πετρόπουλος, 19/08/2001, http://www.rizospastis.gr/story.do?id=912305)
▶ «Το μπλόκο της Κοκκινιάς»: Σαν σήμερα πριν από 70 χρόνια – Αφιέρωμα – Τι έγιναν οι πρωταγωνιστές της σφαγής
Το μπλόκο στην Τέχνη, ενδεικτικά:
Ταινίες: «Το μπλόκο» (1964), του Άδωνι Κύρου, «Το μπλόκο της Κοκκινιάς» – ντοκιμαντέρ- ταινία, του Διονύση Γρηγοράτου (παραγωγή ΕΡΤ)
Βιβλία: «Το μπλόκο της Κοκκινιάς, χρονικό μνήμης», Κατηφές Παναγιώτης, εκδ. Δήμος Νίκαιας, 2004, «Με το μαστίγιο… από το μπλόκο της Νίκαιας μέχρι και το στρατόπεδο Χαϊδαρίου», Ευστρατιάδης Στρατής, εκδ. Επικαιρότητα, 1990
Μουσική: «Το μπλόκο της Κοκκινιάς», Ελένη Τσαγκαράκη – Αλέξης Μιχελουδάκης, ποίηση: Γιάννης Κακουλίδης, μουσική: Βασίλης Αρχιτεκτονίδης, 1980 (δείγμα εδώ @ https://www.youtube.com/watch?v=5e04RbpWUcM)
«ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ» Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΑΔΩΝΙ ΚΥΡΟΥ (Δείτε την ταινία ΕΔΩ @ https://www.youtube.com/watch?v=T0q8KPamuOQ) Η μουσική της ταινίας είναι του Μίκη Θεοδωράκη ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι ανάμεσα στους συντελεστές της ταινίας βρίσκονταν και οι Γιώργος Πανουσόπουλος και Σταύρος Τορνές, που στη συνέχεια έγιναν γνωστοί και αξιόλογοι σκηνοθέτες.
Πηγή: Στοιχεία από τις εφημερίδες Ριζοσπάστης, ΑΥΓΗ, Λαϊκός Δρόμος και το Βαθύ Κόκκινο
Από το alfavita.gr, newspressagrinio.blogspot.gr
(πηγή: BLOKO,gr, 17/08/2014 20:05, http://www.bloko.gr/ellada/to-mploko-ths-kokkinias-san-shmera-prin-apo-70-xronia-afierwma-ti-eginan-oi-prwtagwnistes-ths-sfaghs.html)
▶ Φωτό:
(I) “Το μπλόκο της Κοκκινιάς”, Χαρακτικό του Τάσσου
(II) Η ιστορική προκήρυξη της Κομματικής Οργάνωσης Κοκκινιάς του Κ.Κ.Ε. που κυκλοφόρησε σε όλη την πόλη το βράδυ της 17ης Αυγούστου 1944
#Greece #Hellas #Griechenland #Freedom #Liberation #Peace #oxi #oxi2015 #GreekCrisis #mnimonio3 #ThisIsACoup #kokkinia1944

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου