Ετικέτες

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Γιατί “ΟΧΙ”;



αρχείο λήψηςΤου Βασίλη Κυρατζόπουλου, αναλυτή συστημάτων.
Η παρούσα ανάλυση δημοσιεύεται μετά το δημοψήφισμα της 5/7/2015 για να μην χαρακτηριζόταν ως κείμενο χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Βέβαια ομολογουμένως όση προσπάθεια και να θέλαμε να καταβάλλουμε, θα ήταν αδύνατο να φθάσουμε στο επίπεδο χειραγώγησης των οπαδών του “ΝΑΙ”. Σήμερα στον απόηχο του 61,311% (σύνολο 3.558.500 ψήφοι) του “ΟΧΙ”, θα ερμηνεύσουμε με επιχειρήματα τις προσπάθειες των Jeroen Dijsselbloem, Wolfgang Schäuble, Ioannes Claudius Juncker και άλλων πολλών, που στο βωμό του να στηρίξουν το “ΝΑΙ” γελοιοποιήθηκαν και στο δικό τους κοινό.
Πριν έλθει στη Βουλή προς ψήφιση το ερώτημα του δημοψηφίσματος[1], οι οπαδοί του “ΝΑΙ σ’ όλα”[2] προσπάθησαν να μην ψηφιστεί:
  • Προβάλλοντας την αντισυνταγματικότητα
  • Πιέζοντας τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας
  • Προκαλώντας εντάσεις στις αγορεύσεις τους.
και όταν δεν ευδοκίμησαν οι προσπάθειές τους, δια μαγείας πριν ολοκληρωθεί η συνεδρία της Ελληνικής Βουλής “οι θεσμοί” είχαν αποσύρει τις προτάσεις [κοίτα σημ.1] με απώτερο σκοπό το δημοψήφισμα να θεωρηθεί άνευ αντικειμένου.
Γιατί η πάση θυσία αποφυγή δημοψηφίσματος; Θα το αναλύσουμε σε τρία επίπεδα:

α)Με τη νεοφιλελεύθερη σκέψη
β)Με αντικειμενικά κριτήρια
γ)Με βαθυστόχαστη νοοτροπία μέλους του Μεσογειακού Πολιτισμού.
α)Με τη νεοφιλελεύθερη σκέψη
Η Ελλάδα με τιμές 12/2014 έχει μειώσει το εξωτερικό της χρέος κατά 150 δις. $ΗΠΑ ως προς τον 6/2011. Σήμερα καταλαμβάνει την 27η θέση με 0,492% του παγκοσμίου χρέους που έχει δηλωθεί στην Παγκόσμια Τράπεζα[3][Κοίτα Πίνακα Ι]. Να σημειωθεί ότι το παγκόσμιο χρέος ανέρχεται στα 88 τρις. $ ΗΠΑ. Την πρώτη θέση καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ και οι θέσεις 4-7 καταλαμβάνονται από τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης [Κοίτα Πίνακα ΙΙ]. Ενώ οι ΗΠΑ κατέχουν το 16% του Παγκοσμίου χρέους, οι εν λόγω τέσσερις χώρες κατέχουν το 21%. Άρα ως προς την σχολή Chicago οι χώρες αυτές είναι οι επικινδυνότερες για την καταστροφή της παγκόσμιας οικονομικής ισορροπίας.
Εάν αναλυθούν ως ξεχωριστά κέντρα κόστους, διαπιστώνουμε ότι Γαλλία και Γερμανία ως προς τον 6/2011 έχουν μειώσει αρκετά τα χρέη τους. Ως προς την ταχύτητα μείωσης, η Γερμανία κατέχει την 58η θέση και η Γαλλία την 66η αντίστοιχα. Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ αυτών, στην 64η θέση[Κοίτα πίνακα Ι].
Όμως το Λουξεμβούργο των 520 χιλ. κατοίκων και των 2.586 τετρ.χιλ. σ’ αυτή την περίοδο έχει αυξήσει το εξωτερικό του χρέος κατά 1,18 τρις.$ ΗΠΑ και καταλαμβάνει την 4η θέση στην παγκόσμια κατάταξη σε ταχύτητα αύξησης του εξωτερικού χρέους. Αν και στην προγενέστερη ανάλυση[σημ.2] είχε σημειωθεί ως το χειρότερο κέντρο κόστους της Ευρωζώνης, 4 χρόνια μετά η θέση του έχει δυσχεράνει επικίνδυνα εις βάρος του γενικού συνόλου. Τον 12/2014 το εξωτερικό του χρέος ανέρχεται σε 3,33 τρισ.$ ΗΠΑ.
Όπως η Ολλανδία των 16,9 εκ. κατοίκων με 41.543 τετρ.χιλ. επίσης έχει δυσχεράνει τη θέση της και σ’ αυτή την περίοδο έχει αυξήσει το εξωτερικό της χρέος κατά 1,47 τρις.$ ΗΠΑ και καταλαμβάνει τη 2η θέση στην παγκόσμια κατάταξη σε ταχύτητα αύξησης εξωτερικού χρέους. Αν και στην προγενέστερη ανάλυση[σημ.2] είχε σημειωθεί ως επικίνδυνο κέντρο κόστους της Ευρωζώνης, 4 χρόνια μετά η θέση της έχει επίσης δυσχεράνει επικίνδυνα εις βάρος του γενικού συνόλου. Το εξωτερικό της χρέος τον 12/2014 ανέρχεται σε 4,13 τρις.$ ΗΠΑ.
Ως προς το γενικό σύνολο η Ευρωζώνη είναι ο χώρος που έχει μειώσει τα μέγιστα το εξωτερικό χρέος της (κατά ~1,4 τρις. $ ΗΠΑ). Προφανώς η ΕΕ αν ξεφορτώνονταν τα δύο προαναφερόμενα βαρίδια θα εμφάνιζε κατά 5 τρις. $ ΗΠΑ επιπλέον μείωση χρέους.
Όμως τι κάνει η Ευρωζώνη…;
Πιέζει περισσότερο τα υπόλοιπα κέντρα για να σωθούν τα δύο βαρίδια. Άρα, όπως νομίζαμε όλοι, η Ευρωζώνη δεν κινείται με νεοφιλελεύθερες αρχές. Αναρωτιόμαστε: με ποιες αρχές πορευόμαστε;
Βέβαια όσον αφορά τον Jeroen Dijsselbloem, στην Ελλάδα λαϊκίστικα θα λέγαμε” φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης”, όμως η ανάλυσή μας δεν αντέχει σε λαϊκισμούς !
β)Με αντικειμενικά κριτήρια
Στα τέλη της δεκαετίας του 2000 στην Ελλάδα ενοχοποιήθηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι για όλα τα κακώς κείμενα. Οι “τεχνοκράτες ” του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), με το πρώτο μνημόνιο επιβάλλουν τη μείωσή τους κατά 30%. Έτσι η Ελλάδα θα ισοσκέλιζε τους προϋπολογισμούς της. Μέσα σε πέντε χρόνια υλοποιήθηκαν δύο επιπέδων μειώσεις. Από την μία μειώθηκε ο αριθμός των απασχολούμενων στον ευρύ Δημόσιο τομέα κατά 30% [Κοίτα πίνακα ΙΙΙ], και σταδιακά μειώθηκε ο μισθός των εναπομεινάντων επιπλέον 30%. Δηλαδή το μισθολογικό κόστος των 866 χιλ. δημοσίων υπαλλήλων του 2010 ανταποκρίνεται σε 403χιλ. του 2015. Η Ελλάδα δεν ισοσκέλισε! Όμως συνεχίζει να προβάλλεται, ότι το κόστος των δημοσίων υπαλλήλων καταναλώνει το 40% των κρατικών εισοδημάτων. Η εν λόγω αντίφαση μπορεί να ερμηνευθεί ως:
1)Μειώθηκαν τα έσοδα του κράτους κατά 50%, άρα πλήρης αποτυχία μεταρρυθμίσεων.
ή
2)Ψεύδονται περί κόστους οι επιτηρητές, άρα αφερέγγυοι οι αναλυτές.
Όμως και η Ολλανδία που αύξησε με επιπλέον 1,47 τρις.$ ΗΠΑ χρέος την Ε.Ε., έχει περικόψει περίπου 278 χιλ. θέσεις εργασίας [Πίνακα IV]. Επενδύσεις χωρίς θέσεις εργασίας;
Γενικά στην Ευρώπη των 28 την τελευταία πενταετία 1,2 εκ. εργαζόμενοι έχασαν τις θέσεις τους [Κοίτα πίνακα IV στήλη 7]. Το 1,02 εκ. ήταν Έλληνες! Ειδικά στον Νότο (Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Ισπανία, Πορτογαλία) 3,67 εκ. εργαζόμενοι έχασαν τις θέσεις τους. Η Ελλάδα με ποσοστό 22,38% απέχει μακράν από τον δεύτερο [Κοίτα πίνακα IV στήλη 8].
Εάν προστεθεί η λογική αύξηση του πληθυσμού, αλλά και το μεταναστευτικά ρεύματα από Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική αναρωτιόμαστε πού είναι τα 14,68 τρις. $ΗΠΑ που αποτελούν το συνολικό χρέος της Ευρωζώνης; Εάν απαντηθεί το εν λόγω ερώτημα προφανώς η Ελλάδα δεν χρειάζεται επιτηρητές διότι θα έχουμε βρει και τα 433 δις.$ ΗΠΑ που αναλογούν στην Ελλάδα.
Αντί να αναζητήσουν τα 14,68 τρις.$ ΗΠΑ, επιβάλλουν στο Νότο να εκποιήσει τα υπάρχοντά του. Από την άλλη βέβαια μπορούν να ισχυριστούν ότι τα εν λόγω τρις., έχουν γίνει “πλούτος”. Με μία προσεχτική ματιά στον Πίνακα V θα διαπιστωθεί ότι αρνητικό πρόσημο έχουν μόνο οι χώρες του Νότου! Στην πενταετία, ναι μεν στην Ευρώπη των 28 έχει αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 1,67 τρις Ε, αλλά από την άλλη ο Νότος έχει χάσει 37,86 δις.Ε. Δηλαδή μας δάνεισαν για την παραγωγή, με σθεναρή επιτήρηση οργάνωσαν την παραγωγή και τέλος συρρικνώθηκε το προϊόν !
Μας θυμίζει το 1204 (την τέταρτη Σταυροφορία), όταν η Δύση ήλθε να πολεμήσει το Ισλάμ και κατάκτησε το Βυζάντιο!
Σαν να μας λέει η Angela Dorothea Merkel “Δουλέψτε μου κακομοίρηδες, να μη γίνω σαν εσάς”. Όμως όπως αναφέρθηκε, η ανάλυσή μας δεν αντέχει λαϊκισμούς ! Μ’ αυτές τις διαδικασίες η Ελλάδα σε πέντε χρόνια απώλεσε το 24,5% του ΑΕΠ της [Κοίτα Πίνακα V]. Στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το εν λόγω ποσοστό ανέρχονταν στο 45%. Δηλαδή ο μέσος Γερμανός συλλογίζεται ότι έχουμε ακόμα περιθώρια. Εφόσον κατορθώσαμε και επανήλθαμε από το ολοκαύτωμα που προκάλεσαν οι πατεράδες τους χωρίς να μας αποζημιώσουν, θα τα καταφέρουμε ξανά!
Βέβαια τα πλούτη σε καπιταλιστικό περιβάλλον έρχονται και παρέρχονται, όμως οι 11.000 αυτοκτονίες;[4] Τα οικεία πρόσωπα που ήταν υπό την προστασία των θυμάτων; Οι νεκροί στην Srebrenica (Σρεμπρένιτσα) ήταν 8.372 και αναγνωρίστηκε ως γενοκτονία. Τα μάταια μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα;
Στα ναζιστικά κέντρα συγκέντρωσης, το συσσίτιο των κρατουμένων περιορίζονταν στις 900 θερμίδες. Ο θάνατος θα επέρχονταν το πολύ σ’ έξι μήνες. Το γεγονός αποτελεί μία από τις βασικές κατηγορίες στις δίκες της Νυρεμβέργης. Αυτός που επιβάλει στον συμπολίτη μου να επιβιώσει με 300 Ευρώ το μήνα ;
Μην έχουμε αυταπάτες οι “ΝΑΙ σ’ όλα” ηθελημένα ή άθελά τους μεταμορφώθηκαν σε άμεσους συνεργούς…
Άρα συμπεραίνουμε ότι καμία σύμβαση δεν αποσκοπούσε στην πραγματική εξυγίανση της Ελλάδας. Σε τι αποσκοπούν;
γ)Με βαθυστόχαστη νοοτροπία μέλους του Μεσογειακού Πολιτισμού.
Ας ανακεφαλαιώσουμε. Η Ελλάδα στα πέντε χρόνια των μνημονίων απώλεσε:
  • 33,4% των δημοσίων υπαλλήλων, 289.792 σε απόλυτο αριθ. [Πίνακας ΙΙΙ],
  • 22,4 % των εργαζομένων, 1.019.800 σε απόλυτο αριθ. [Πίνακας IV]
  • 24,5 % τουΑΕΠ, 58,35 διςεκ. Ευρώ σε απόλυτο αριθ. [Πίνακας V]
  • Τουλάχιστον 11.000 νεκρούς.
Και οι “τεχνοκράτες σωτήρες” μας έρχονται με νέα σύμβαση που προβλέπει επιπλέον ύφεση (δηλ απώλειες)[5]. Όταν ο Βοράς έχει στήσει “Γλέντι” σε βάρος του Νότου, οι πτωχευμένοι Λουξεμβούργο, Ολλανδία και οι υπό πτώχευση Γερμανία, Γαλλία, προσπαθούν χρησιμοποιώντας τους “τεχνοκράτες σωτήρες” να αυξήσουν το ΑΕΠ τους με όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος, κατηγορώντας την Ελλάδα για αδιαλλαξία. Για την ακρίβεια, από τη μία εμποδίζουν την Ελλάδα να βρει πελάτες για αυτά που θα εκποιήσει, από την άλλη με νέα σύμβαση προσπαθούν να πάρουν τα πάντα χωρίς να δώσουν τίποτα. Και συγκεκριμένα[6]:
” Οι ελληνικές αρχές δεσµεύονται να εγκρίνουν και να προχωρήσουν ένα  φιλόδοξο πρόγραµµα ιδιωτικοποιήσεων.
Οι Αρχές δεσµεύονται να προχωρήσουν ένα φιλόδοξο πρόγραµµα ιδιωτικοποιήσεων, η εφαρµογή του οποίου έχει σαν στόχο τη δηµιουργία ετησίων εσόδων (εκτός των τραπεζικών µετοχών) 1,4 δις ευρώ για το 2015, 3,7 δις ευρώ για το 2016 και 1,2 δις ευρώ για το 2017. Οι Αρχές δεσµεύονται για την ιδιωτικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει το ΤΑΙΠΕ∆ καθώς και για την ολοκλήρωση όλων των κυβερνητικών ενεργειών που εκκρεµούν. Μεταξύ άλλων δράσεων, οι Αρχές θα υλοποιήσουν άµεσα, µη αναστρέψιµα, βήµατα για την πώληση των περιφερειακών αεροδροµίων και του Ελληνικού, τη µεταβίβαση των µετοχών που κατέχει το ∆ηµόσιο στον ΟΤΕ στο φορέα ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕ∆, την ολοκλήρωση των όρων πώλησης των λιµανιών Πειραιά, Θεσσαλονίκης και του διαχειριστή των σιδηροδρόµων, καθώς και για την προώθηση του διαγωνισµού για την επέκταση της συµφωνίας παραχώρησης του ∆ιεθνούς Αερολιµένα Αθηνών και την πώληση των µετοχών. Για τα θέµατα ακίνητης περιουσίας, το ΤΑΙΠΕ∆ θα θέσει ετήσιους στόχους εσόδων που θα είναι εναρµονισµένοι µε τους γενικούς στόχους εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις.”
Δηλαδή όλος ο δημόσιος πλούτος θα εκποιηθεί σε 6,3 δις. Ε. Προφανώς αυξάνοντας το παγκόσμιο χρέος από την μία (διότι οι αγοραστές δεν θα πληρώσουν τοις μετρητοίς αλλά μέσω τραπεζών, από όπου θα δανειστούν) και από την άλλη θα αυξήσουν το ΑΕΠ τους με τον Ελληνικό πλούτο. Συγκεκριμένα, ο πλήρης έλεγχος του ΟΤΕ θα περάσει στην Deutsche Telekom AG. Τα υπόλοιπα αεροδρόμια θα αγοραστούν από την Γερμανική Hochtief, με τα κεφάλαια που δεν κατέβαλε στο Ελληνικό δημόσιο από το 2001[7] και ανέρχονται άτοκα τουλάχιστον στα 0,5 δις Ε. Οι Ολλανδοί από την άλλη θα στέλνουν τα “ατελείωτα” κρέατα, γαλακτοκομικά και κηπευτικά τους…
Και όταν θα έλθουμε στην ευδόκιμη ηλικία σύνταξης μπορούμε να πεθάνουμε! [8]. Η εν λόγω σύμβαση καταψηφίστηκε. Καταψηφίστηκε; και το σεβάστηκαν οι Θεοφοβούμενοι Βαφτιστές;
Η υποκρισία στο έπακρο (σελ. 25 σύμβαση), όταν ζητούν την απομάκρυνση από την ΕΛΣΤΑΤ, του επί 14 χρόνια υπαλλήλου του ΔΝΤ, Ανδρέα Γεωργίου. Άτομο που χρησιμοποιήθηκε για την εισβολή του ΔΝΤ! [9] στην Ελλάδα. Όταν επιτακτικά ξεχνούν τις υποχρεώσεις τους και επιβάλλουν όρους σε τρίτους.!
Κλείνοντας
Μάλλον, τώρα μπορούμε να εκφράσουμε τα ΟΧΙ και τα ΝΑΙ.
Λέμε ΟΧΙ στην Ευρώπη του Klemens Wenzel Lothar von Metternich και της Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei – Λέμε ΝΑΙ στην Ευρώπη των Ρήγα Βελεστινλή – Ιωάννη Καποδίστρια[10].
Λέμε ΟΧΙ στην Ευρώπη του Maximilien François Marie Isidore de Robespierre – Λέμε ΝΑΙ στην Ευρώπη των Μ. Βασιλείου, Ιωάννη Χρυσοστόμου, Γρηγορίου Ναζιανζηνού.
Λέμε ΟΧΙ στη Νεοφιλελεύθερη -υλιστική Ευρώπη – Λέμε ΝΑΙ στην κοινοτική ελεύθερη και πνευματική Ευρώπη…
βκ


  General Government [1] Central Bank [2] Deposit-Taking Corporations except the Central Bank                          Οι εταιρίες που δέχονται καταθέσεις , εκτός από την Κεντρική Τράπεζα Other Sectors [4] Direct Investment: Intercompany Lending      Άμεσες Επενδύσεις  Διεταιρικές Δάνεια [5] total 31/12/2015 [6] Total 30/6/2011 [7] Δχ [6]-[7]
[8]
1)United States 6.213.587 563.473 2.997.471 5.958.131 1.381.502 17.114.164 14.714.812 2.399.352
2)Netherlands 306.209 52.624 1.266.357 1.266.594 1.238.819 4.130.603 2.655.446 1.475.157
3)Singapore 0 1.078 941.066 241.529 145.869 1.329.542   1.329.542
4)Luxembourg 6.154 116.141 494.073 1.593.719 1.120.540 3.330.627 2.146.127 1.184.500
5)Hong Kong SAR China 1.244 256 884.452 212.908 191.576 1.290.436 903.186 387.250
6)Canada 338.329 328 455.229 535.158 153.231 1.482.275 1.180.756 301.519
7)New Zealand 41.546 81 89.817 23.425 35.404 190.273   190.273
8)Switzerland 39.603 64.218 753.009 304.767 371.220 1.532.817 1.346.377 186.440
9)Brazil 71.281 4.183 156.740 116.286 207.756 556.246 396.204 160.042
10)Mauritius 1.626 6 10.275 52.326 82.780 147.013   147.013
11)India 90.050 129 128.851 242.913 0 461.943 316.923 145.020
12)Mexico 205.922 16.432 29.034 170.268 0 421.656 279.782 141.874
13)Malaysia 48.112 19.287 76.804 68.872 0 213.075 79.120 133.955
14)Turkey 88.239 2.484 172.686 133.514 5.493 402.416 309.636 92.780
15)Cyprus 15.111 3.653 29.352 37.747 6.873 92.736   92.736
16)Australia 219.181 4.938 631.316 331.336 191.510 1.378.281 1.301.958 76.323
17)Indonesia 123.806 5.930 31.324 131.519 0 292.579 223.042 69.537
18)Malta 708 2.815 39.737 25.497 43.653 112.410 48.790 63.620
19)Russian Federation 41.606 10.599 169.554 242.097 133.398 597.254 538.572 58.682
20)Chile 6.959 1.529 26.256 69.212 41.710 145.666 96.572 49.094
21)South Africa 52.827 1.002 31.762 30.937 28.554 145.082 109.366 35.716
22)Kazakhstan 7.257 961 10.094 59.548 79.201 157.061 124.108 32.953
23)Colombia 37.775 1.141 14.794 39.327 8.195 101.232 68.935 32.297
24)Finland 125.437 12.801 293.476 57.760 58.040 547.514 518.028 29.486
25)Thailand 22.102 3.177 34.961 52.667 27.790 140.697 111.912 28.785
26)Korea Rep. 65.226 38.086 186.044 120.133 15.960 425.449 397.977 27.472
27)Czech Republic 25.221 2.302 31.445 34.264 31.871 125.103 105.763 19.340
28)Peru 16.218 928 14.750 29.217 0 61.113 42.266 18.847
29)Argentina 73.489 7.127 2.639 38.370 28.758 150.383 132.502 17.881
30)Norway 41.664 4.204 399.745 97.959 117.669 661.241 644.509 16.732
31)Philippines 31.448 1.387 17.195 23.932 3.711 77.673 61.424 16.249
32)Morocco 15.635 1.227 1.855 22.172 3.174 44.063 30.187 13.876
33)Japan 891.587 42.606 1.129.169 649.088 17.432 2.729.882 2.719.004 10.878
34)Uruguay 15.228 1.553 5.309 2.166 0 24.256 13.949 10.307
35)Costa Rica 5.006 287 5.332 4.529 4.371 19.525 9.238 10.287
36)Jordan 8.983 3.495 9.490 3.381 0 25.349 17.458 7.891
37)Macedonia FYR 2.585 95 747 2.275 1.539 7.241   7.241
38)Belarus 13.117 2.187 7.381 15.647 1.729 40.061 33.101 6.960
39)Egypt Arab Rep. 25.082 10.389 1.709 4.144 0 41.324 34.906 6.418
40)Slovak Republic 34.824 10.738 7.176 13.151 14.993 80.882 75.903 4.979
41)Tunisia 12.364 2.749 5.305 7.159 0 27.577 23.092 4.485
42)El Salvador 8.141 532 1.679 3.825 961 15.138 11.923 3.215
43)Georgia 4.250 252 2.673 3.440 2.830 13.445 10.497 2.948
44)Ukraine 32.884 2.176 18.752 63.252 9.243 126.307 123.378 2.929
45)Armenia 3.363 568 2.342 1.384 796 8.453 6.965 1.488
46)Moldova 1.320 391 626 3.046 1.113 6.496 5.056 1.440
47)Estonia 1.974 2.099 7.143 7.485 4.340 23.041 24.217 -1.176
48)Latvia 9.812 998 18.448 7.025 4.218 40.501 42.067 -1.566
49)Bulgaria 7.317 883 6.705 14.629 19.629 49.163 53.477 -4.314
50)Sweden 114.821 3.553 610.795 110.950 171.431 1.011.550 1.016.225 -4.675
51)Lithuania 16.556 291 6.832 3.093 4.035 30.807 35.842 -5.035
52)Slovenia 26.903 2.529 8.002 14.228 4.451 56.113 61.224 -5.111
53)Croatia 16.578 540 9.907 21.939 7.746 56.710 68.687 -11.977
54)Poland 145.748 5.792 60.990 55.768 83.726 352.024 365.376 -13.352
55)Israel 28.815 2.456 19.832 35.994 10.466 97.563 112.408 -14.845
56)Iceland 4.576 698 1.179 79.503 11.912 97.868 124.474 -26.606
57)Romania 39.676 3.154 19.701 27.853 24.108 114.492 143.535 -29.043
58)Germany 1.718.432 475.945 1.945.853 662.176 788.795 5.591.201 5.623.663 -32.462
59)Hungary 59.405 2.681 22.194 22.234 75.359 181.873 232.499 -50.626
60)Portugal 204.556 91.203 101.135 56.508 40.295 493.697 548.269 -54.572
61)Denmark 57.189 2.857 353.978 67.729 52.789 534.542 626.905 -92.363
62)Belgium 322.358 21.475 355.858 168.702 413.602 1.281.995 1.398.830 -116.835
63)Austria 299.030 43.158 258.580 86.508 51.749 739.025 883.528 -144.503
64)Greece 322.989 67.803 9.027 24.662 8.725 433.206 583.326 -150.120
65)Italy 986.323 269.488 586.427 419.586 197.465 2.459.289 2.684.477 -225.188
66)France 1.625.005 232.956 2.175.853 913.317 431.323 5.378.454 5.632.683 -254.229
67)Ireland 158.530 47.056 305.095 1.165.521 414.000 2.090.202 2.357.230 -267.028
68)Spain 601.545 235.241 567.485 401.813 251.344 2.057.428 2.570.295 -512.867
69)United Kingdom 694.008 33.663 4.932.053 2.896.235 595.700 9.151.659 9.836.421 -684.762
70)Euro area 3.309.028 426.060 4.892.309 3.707.729 2.347.089 14.682.215 16.080.970 -1.398.755
Πίνακας Ι: Στατιστική μελέτη κρατικών χρεών (όσες και όπως αναφέρονται στην Παγκόσμια Τράπεζα) σε εκατομ. $ ΗΠΑ.
Πηγή:     Στήλες [1] – [5] στην ιστοσελίδα hhtp://web.worldbank.org από τον στατιστικό πίνακα Gross External Debt Position by Sector (12/2014).

Επεξεργασία: Βασίλης Κυρατζόπουλος Στήλες [6] – [8], η στήλη [7], όπως είχε δημοσιευτεί στο άρθρο Β. Κυρατζόπουλος 11/2011 ” Οι νάρκες του παγκόσμιου οικονομικού γίγνεσθαι”.

Ο πίνακας έχει ταξινομηθεί με φθίνουσα κατανομή ως προς την στήλη [8] Δχ, Διαφορά εξωτερικού χρέους.
Κράτη που δεν αναφέρονταν στην έκθεση 6/2011 (π.χ. Κύπρος, Σιγκαπούρη κ.α.) στο παρόν εμφανίζονται με 100% αυξητική τάση.



  General Government [1] Central Bank [2] Deposit-Taking Corporations except the Central Bank [3] Other Sectors [4] Direct Investment: Intercompany Lending      [5] total 31/12/2015 [6] Total 30/6/2011 [7] Δχ [6]-[7]
[8]
% [9]
4)Germany 1.718.432 475.945 1.945.853 662.176 788.795 5.591.201 5.623.663 -32.462 6,351
5)France 1.625.005 232.956 2.175.853 913.317 431.323 5.378.454 5.632.683 -254.229 6,110
6)Netherlands 306.209 52.624 1.266.357 1.266.594 1.238.819 4.130.603 2.655.446 1.475.157 4,692
7)Luxembourg 6.154 116.141 494.073 1.593.719 1.120.540 3.330.627 2.146.127 1.184.500 3,783
 Σύνολα 3.655.800 877.666 5.882.136 4.435.806 3.579.477 18.430.885 16.057.919 2.372.966 21
ΠίνακαςIΙ: Στατιστική μελέτη κρατικών χρεών (οι 4 πρώτοι της Ευρωζώνης) σε εκατομ. $ ΗΠΑ.
Πηγή:     Στήλες [1] – [5] στην ιστοσελίδα hhtp://web.worldbank.org από τον στατιστικό πίνακα Gross External Debt Position by Sector (12/2014).

Επεξεργασία: Βασίλης Κυρατζόπουλος Στήλες [6] – [8], η στήλη [7], όπως είχε δημοσιευτεί στο άρθρο Β. Κυρατζόπουλος 11/2011 ” Οι νάρκες του παγκόσμιου οικονομικού γίγνεσθαι” στήλη [9] το ποσοστό που κατέχουν από το σύνολο του παγκόσμιου χρέους.




έτος 2010 2011 2012 2013 2014
Δεκέμβριος αριθμ. Δημ . Υπαλ. 866.658 772.460 735.561 599.207 576.856
% με βάση 2010 100,000 89,131 84,873 69,140 66,561
Πίνακας ΙΙΙ Γήρανση πλήθους Δημοσίων Υπαλλήλων της Ελλάδας.
Πηγή: apografi.yap.gov.gr
Επεξεργασία: Β. Κυρατζόπουλος

GEO/TIME 2009 [1] 2010 [2] 2011 [3] 2012 [4] 2013 [5] 2014 [6] Δχ [7] Δχ % [8]
European Union (28 countries) 218.911,4 216.802,9 216.287,8 215.835,2 215.463,9 217.768,1 -1.143,3 -0,522
Belgium 4.420,7 4.488,7 4.509,3 4.523,9 4.530,3 4.543,5 122,8 2,778
Bulgaria 3.253,6 3.052,8 2.965,2 2.934,0 2.934,9 2.981,4 -272,2 -8,366
Czech Republic 4.934,3 4.885,2 4.872,7 4.890,0 4.937,1 4.974,3 40,0 0,811
Denmark 2.770,5 2.706,1 2.702,7 2.688,6 2.687,6 2.714,1 -56,4 -2,036
Germany 38.471,1 38.737,8 38.787,2 39.126,5 39.531,4 39.879,1 1.408,0 3,660
Estonia 593,9 568,0 603,2 614,9 621,3 624,8 30,9 5,203
Ireland 1.961,3 1.882,2 1.849,1 1.837,8 1.881,2 1.913,9 -47,4 -2,417
Greece 4.556,0 4.389,8 4.054,3 3.695,0 3.513,2 3.536,2 -1.019,8 -22,384
Spain 19.106,9 18.724,5 18.421,4 17.632,7 17.139,0 17.344,2 -1.762,7 -9,225
France 25.633,6 25.690,4 25.751,3 25.749,0 25.749,4 25.769,4 135,8 0,530
Croatia 1.757,0 1.690,2 1.624,9 1.566,1 1.524,0 1.565,7 -191,3 -10,888
Italy 22.698,7 22.526,9 22.598,2 22.566,0 22.190,5 22.278,9 -419,8 -1,849
Cyprus 382,9 395,2 398,2 385,2 365,1 364,6 -18,3 -4,779
Latvia 908,5 850,7 861,6 875,6 893,9 884,6 -23,9 -2,631
Lithuania 1.317,4 1.247,7 1.253,6 1.275,7 1.292,8 1.319,0 1,6 0,121
Luxembourg 217,2 220,8 224,8 236,1 238,7 245,6 28,4 13,076
Hungary 3.747,7 3.732,4 3.759,0 3.827,2 3.892,8 4.100,8 353,1 9,422
Malta 159,5 162,6 166,6 170,3 175,9 181,3 21,8 13,668
Netherlands 8.596,1 8.370,2 8.368,7 8.424,2 8.364,8 8.318,1 -278,0 -3,234
Austria 3.982,2 4.016,7 4.052,4 4.084,5 4.104,7 4.112,7 130,5 3,277
Poland 15.868,0 15.473,1 15.562,1 15.590,7 15.568,0 15.861,5 -6,5 -0,041
Portugal 4.968,6 4.898,4 4.740,1 4.546,9 4.429,4 4.499,5 -469,1 -9,441
Romania 9.243,5 8.712,8 8.528,2 8.605,1 8.549,1 8.613,7 -629,8 -6,813
Slovenia 980,7 966,0 936,1 923,8 905,9 916,8 -63,9 -6,516
Slovakia 2.366,3 2.317,5 2.315,3 2.329,0 2.329,2 2.363,1 -3,2 -0,135
Finland 2.457,3 2.447,5 2.473,7 2.483,2 2.456,7 2.447,2 -10,1 -0,411
Sweden 4.499,3 4.523,7 4.625,9 4.657,1 4.704,5 4.772,1 272,8 6,063
United Kingdom 29.058,7 29.125,0 29.282,1 29.596,2 29.952,5 30.641,8 1.583,1 5,448
Iceland 166,2 165,8 166,0 167,9 173,2 176,1 9,9 5,957
Norway 2.499,5 2.500,8 2.535,5 2.585,4 2.601,6 2.626,6 127,1 5,085
Switzerland 4.268,0 4.280,5 4.366,4 4.408,1 4.460,7 4.534,5 266,5 6,244
FYROM 629,9 637,8 645,1 650,5 678,8 690,2 60,3 9,573
Turkey 21.270,7 22.592,7 24.099,3 24.819,3 25.519,8 25.930,7 4.660,0 21,908
Πίνακς IV Γήρανση πλήθους εργαζομένων σε Ευρώπη σε χιλιάδες
Πηγή: Eurostat, http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/submitViewTableAction.do
Επεξεργασία, διαμόρφωση: Β. Κυρατζόπουλος
[7] Δχ= Διαφορά 2014 – 2009, [8] Δχ%= Η ποσόστωση της διαφοράς Δχ



2009 2010 2011 2012 2013 2014 Δχ 2014-2009
European Union (28 countries) 12.245.901,4 12.789.849,3 13.173.449,7 13.420.178,5 13.520.970,2 13.920.016,1 1.674.114,7
Belgium 349.703,0 365.747,0 379.915,0 388.171,0 395.242,0 402.027,0 52.324,0
Bulgaria 36.078,4 36.764,3 40.103,1 40.926,7 41.047,9 42.010,5 5.932,1
Czech Republic 148.357,4 156.369,7 163.583,2 160.706,6 156.932,6 154.738,7 6.381,3
Denmark 230.213,3 241.516,9 246.074,7 250.786,4 252.938,9 257.443,8 27.230,5
Germany 2.456.660,0 2.576.220,0 2.699.100,0 2.749.900,0 2.809.480,0 2.903.790,0 447.130,0
Estonia 14.138,2 14.709,1 16.403,8 17.636,7 18.738,8 19.525,3 5.387,1
Ireland 168.114,0 164.928,4 171.042,3 172.754,7 174.791,3 185.411,7 17.297,7
Greece 237.431,0 226.209,6 207.751,9 194.203,7 182.438,3 179.080,6 -58.350,4
Spain 1.079.034,0 1.080.913,0 1.075.147,0 1.055.158,0 1.049.181,0 1.058.469,0 -20.565,0
France 1.939.017,0 1.998.481,0 2.059.284,0 2.086.929,0 2.116.565,0 2.132.449,0 193.432,0
Croatia 45.090,7 45.004,3 44.708,6 43.933,7 43.561,5 43.084,8 -2.005,9
Italy 1.573.655,1 1.605.694,4 1.638.857,3 1.615.131,2 1.609.462,2 1.616.253,6 42.598,5
Cyprus 18.423,1 19.062,9 19.486,7 19.411,1 18.118,9 17.506,3 -916,8
Latvia 18.816,1 18.015,1 20.197,0 22.217,0 23.265,0 24.059,7 5.243,6
Lithuania 26.934,8 28.001,3 31.247,3 33.314,0 34.955,6 36.308,9 9.374,1
Luxembourg 36.093,9 39.370,8 42.410,4 43.812,0 45.288,1   9.194,2
Hungary 93.371,7 97.814,8 100.350,9 98.699,4 100.536,5 103.216,5 9.844,8
Malta 6.138,6 6.599,5 6.892,9 7.203,1 7.508,3 7.912,1 1.773,5
Netherlands 617.540,0 631.512,0 642.929,0 645.164,0 650.857,0 662.770,0 45.230,0
Austria 286.188,4 294.207,9 308.675,0 317.213,1 322.594,6 328.885,6 42.697,2
Poland 314.689,4 359.816,0 377.028,1 386.143,3 396.111,5 413.133,9 98.444,5
Portugal 175.448,2 179.929,8 176.166,6 168.398,0 169.394,9 173.044,3 -2.403,9
Romania 120.409,2 126.746,4 133.305,9 133.806,1 144.282,2 150.018,5 29.609,3
Slovenia 36.166,2 36.219,6 36.868,4 36.006,0 36.144,0 37.246,4 1.080,2
Slovakia 63.798,9 67.204,0 70.159,8 72.184,7 73.593,2 75.214,9 11.416,0
Finland 181.029,0 187.100,0 196.869,0 199.793,0 201.995,0 204.015,0 22.986,0
Sweden 309.678,7 369.076,6 404.945,5 423.340,7 436.342,4 430.258,2 120.579,5
United Kingdom 1.663.573,3 1.816.615,0 1.863.940,9 2.041.491,2 2.017.193,8 2.222.912,2 559.338,9
Iceland 9.182,3 10.013,3 10.551,1 11.076,0 11.583,3 12.871,9 3.689,6
Norway 278.386,1 323.587,2 358.248,4 396.678,0 393.098,4 377.008,6 98.622,5
Switzerland 388.781,9 439.140,5 501.642,7 518.204,8 516.068,1   127.286,2
F Y Republic of Macedonia, 6.765,8 7.108,3 7.550,2 7.585,8 8.122,6   1.356,8
Serbia 30.654,7 29.766,3 33.423,8 31.683,1 34.262,9 33.059,0 2.404,3
Πίνακας V ΑΕΠ και κύριων συνιστωσών (παραγωγή , οι δαπάνες και τα έσοδα ) σε εκατομμύρια Ε.Πηγή Eurostat http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/submitViewTableAction.do
Επεξεργασία, διαμόρφωση: Β. Κυρατζόπουλος
Στήλη Δχ πενταετής διαφορά


Σημειώσεις
[1] Το ερώτημα του Δημοψηφίσματος όπως αναφέρεται ΦΕΚ Α’62-28/6/2015 αρθ.1. ήταν: 1. Ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει με την ψήφο του εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25/06/2015 και αποτελείται από δύο μέρη τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους. Το πρώτο έγγραφο αποκαλείται Reforms for the completion of the Current Program and beyond
[Κοίτα http://www.naftemporiki.gr/documents/972624/to-sxedio-sumfonias-epi-tou-opoiou-dienergeitai-to-dimopsifisma]
και το δεύτερο Preliminary Debt Sustainability Analysis. Όσοι από τους πολίτες της χώρας απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: Δεν εγκρίνεται/ΟΧΙ. Όσοι από τους πολίτες της χώρας συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: Εγκρίνεται/ΝΑΙ.
[2] Κοίτα άρθρο Β. Κυρατζόπουλος 6/2012 ” Τελεσμένες και Αναμενόμενες Εκλογές του 2012″
[3] Κοίτα http://databank.worldbank.org/data/Views/Reports/ReportWidgetCustom.aspx?Report_Name=C2-SDDS-new&Id=f75db76d
[4]Κοίτα Βίντεο- συνέντευξη με τον διοικητή του Νοσοκομείου Ελπίς, Θεόδωρο Γιάνναρο, διαδικτυακή έκδοση “Corriera della Sera”, News247, 11/6/2015-14:54
[5] Κοίτα την καταψηφισμένη από τον ελληνικό λαό έκθεση του ΔΝΤ Preliminary Dept Sustainability Analysis for Greece.
[6] Από σελ. 22 της καταψηφισμένης από τον ελληνικό λαό έκθεσης του ΔΝΤ “Μεταρρυθµίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράµµατος και για τη συνέχεια αυτού”.
[7] Κοίτα http://www.lifo.gr/now/economy/24031, όπως http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1259174/eleftherios-venizelos-prosfevgei-sto-ste-gia-to.html
[8] Από σελ. 8 – 10 της καταψηφισμένης από τον ελληνικό λαό έκθεσης του ΔΝΤ “Μεταρρυθµίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράµµατος και για τη συνέχεια αυτού”.
[9] Κοίτα http://newpost.gr/tag/%CE%91%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AD%CE%B1%CF%82%20%CE%93%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%BF%CF%85
[10]Κοίτα, Ρήγα Βελεστινλή, Υπέρ των νόμων και της πατρίδος Ελευθερία, ισοτιμία, αδελφότης, τομ. Ε’ Βουλή των Ελλήνων, Αθήνα 2000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου